Ministrul Culturii, agresat de protestatari in Centrul Istoric. Politistii au identificat 9 suspecti

×
Codul embed a fost copiat

Incident joi seara in Capitala, intre unii dintre protestatarii care se opun proiectului de la Rosia Montana si ministrul culturii, Daniel Barbu.

VINERI, 18 octombrie

UPDATE 09:47 Noua persoane au fost identificate in urma incidentului de joi seara, din Centrul Istoric, in care opozanti ai proiectului minier de la Rosia Montana au spart luneta masinii ministrului Daniel Barbu, doua dintre acestea au fost audiate, iar celelalte sapte vor fi citate sa dea declaratii.

Purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Emilia Mihai, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, ca barbatul care a spart luneta masinii in care se afla ministrul Culturii si o alta persoana au fost audiati la Sectia 10 Politie inca de joi seara, acestia fiind gasiti de politisti in zona in care s-a produs incidentul.

De asemenea, joi seara a fost audiat si soferul ministrului Culturii. Alte sapte persoane care ar fi participat la agresiune urmeaza sa fie citate si audiate de politisti. Totodata, in cursul zilei de vineri urmeaza sa fie audiati aproximativ 40 de martori, a precizat Emilia Mihai.

Citește și
Rosia Montana
De ce vor fi secrete sedintele in care Comisia Rosia Montana va dezbate proiectul de lege
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Potrivit anchetatorilor, luneta autoturismului in care se afla ministrul Daniel Barbu a fost sparta de o singura persoana, care s-a urcat pe masina si a lovit geamul cu pumnul.

Emilia Mihai a mai spus ca faptele celor care l-au agresat pe ministrul Culturii nu a fost inca incadrate legal, urmand ca, impreuna cu procurorii, sa stabileasca pentru ce infractiuni vor fi cercetati acestia.

UPDATE 07:15 Demnitarul participa la o dezbatere culturala, intr-un club din Centrul Vechi, cand a fost intrerupt de cateva zeci de manifestanti care si-au exprimat nemultumirea prin pancarte si scandari.

Ministrul a parasit apoi localul, iar oamenii stransi in fata i-au blocat masina si i-au spart luneta. Intr-un final, cu ajutorul fortele de interventie ale Jandarmeriei, ministrul a reusit sa plece nevatamat.

La scurt timp dupa ce ministrul culturii Daniel Barbu si-a inceput discursul, tinerii protestarii au intervenit si au aruncat in demnitar cu copii de bancnote imprimate cu chipul sau.

Dezbaterea a fost oprita si ministrul a hotarat sa plece, insa manifestantii i-au blocat drumul.

"S-a incercat un dialog cu domnul ministru, dar a fost un dialog al surzilor. Masina a fost pentru o vreme blocata, ceea ce a declansat interventia in forta a politiei si a jandarmilor. Jandarmii au bruscat si lovit femei, am vazut asta cu ochii mei. Noi am fost agresati si batuti. Oamenii nu l-au agresat fizic pe ministru, nu au aruncat cu pietre in el", a declarat Vlad Ioachimescu, asistent universitar UNATC.

In busculada, luneta masinii a fost sparta. Ministrul a reusit pana la urma sa plece, cu ajutorul fortelor de ordine.

"Au intervenit 16 politisti si am beneficiat si de sprijinul colegilor de la Jandarmeria Capitalei, au fost prezenti la fata locului pentru a asigura integritatea fizica a demnitarului. Din primele informatii rezulta ca nu sunt victime colaterale, nu sunt persoane ranite. Au fost condusi la sediul Sectiei 10 Politie 3 suspecti", spune agent Emilia Mihai, purtator de cuvant al Politiei Capitalei.

Din 1 septembrie, la Bucuresti si in mai multe orase din tara, dar si din strainatate, au loc proteste ale celor care se opun proiectului Rosia Montana.

JOI, 17 octombrie

UPDATE ORA 21:45 Premierul Victor Ponta a anuntat ca a cerut identificarea persoanelor care l-au agresat pe ministrul Culturii, Daniel Barbu, si sanctionarea acestora contraventionala sau penala, apreciind ca o astfel de agresiune este inacceptabila si ca, in lipsa unor masuri, tara poate fi cuprinsa de anarhie.

El a precizat, la un post de televiziune, ca a fost informat de catre seful Serviciului de Protectie si Paza (SPP) si reprezentantii Jandarmeriei despre aceasta agresiune si c a discutat imediat cu ministrul, care "este bine".

Ministrul Daniel Barbu a participat, joi seara, la evenimentul "Cafeneaua critica", de la ora 19.00, in Club A.

Cateva zeci de manifestanti aflati in local au intrerupt dezbaterea, au desfasurat pancarte, au aruncat cu bancnote false in demnitar si l-au huiduit, intrebandu-l "Cati bani ti-ai luat?" si cerandu-i demisia.

Dezbaterea nu a mai fost reluata, ministrul hotarandu-se sa plece. Afara, protestatarii au blocat drumul autoturismului in care se afla demnitarul.

De asemenea ei au spart luneta masinii, ministrul reusind sa plece datorita interventiei fortelor de ordine.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Comisia pentru Rosia Montana a schimbat total proiectul trimis de Guvern. Ce s-a intamplat cu RMGC
Comisia pentru Rosia Montana a schimbat total proiectul trimis de Guvern. Ce s-a intamplat cu RMGC

Presedintele Comisiei pentru Rosia Montana, Darius Valcov, a declarat, joi, ca proiectul de lege primit de la Guvern a fost schimbat total de catre comisie.

De ce vor fi secrete sedintele in care Comisia Rosia Montana va dezbate proiectul de lege
De ce vor fi secrete sedintele in care Comisia Rosia Montana va dezbate proiectul de lege

Membrii Comisiei pentru Rosia Motana au decis ca sedintele urmatoare, in care se va dezbate pe articole proiectul de lege, sa fie secrete.

Recomandări
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice

Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică, relatează CNBC.

Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat
Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat

O explozie puternică a transformat miercuri noapte într-o ruină o clădire pentru nefamiliști din Craiova. O femeie a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, după ce o parte din primul etaj s-a prăbușit.

WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche
WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche

După şase luni de conflict împotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat în ceea ce priveşte modul în care se poate câştiga războiul din Fâşia Gaza.