Ministrul Apelor a pierdut definitiv procesul cu ANI, dar sustine ca avea decizie de clasare. Ce spunea Dragnea despre ea

Ultimul update: Luni 06 Februarie 2017 07:07
Data publicarii: Vineri 03 Februarie 2017 12:23
Categorie: Actualitate
Adriana Petcu, ministru al Apelor si Padurilor

Ministrul Apelor Adriana Petcu a pierdut definitiv procesul in care a contestat decizia privind conflictul de interese in care ar fi fost cand a avut functia de director in Administratia Bazinala de Apa Buzau-Ialomita.

UPDATE 15:25 Ministrul Apelor si Padurilor, Adriana Petcu, a pierdut definitiv procesul in care a contestat raportul intocmit de Agentia Nationala de Integritate prin care a fost declarata in anul 2014 in conflict de interese, insa aceasta explica faptul ca are o decizie de clasare data de procurori.

Adriana Petcu sustine ca nu se afla in conflict de interese, deoarece are o decizie de clasare data de procurori.

In decembrie 2014, ANI a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Buzau, dupa ce a constatat incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie penala de catre Adriana Petcu, la acea vreme director la Administratia Bazinala de Apa Buzau-Ialomita, judetul Buzau. Parchetul de pe langa Judecatoria Buzau a declinat dosarul la Parchetul Curtii de Apel Ploiesti, care a clasat cauza in anul 2015.

Intre timp, Adriana Petcu a contestat in instanta de contencios raportul ANI, dar a pierdut procesul atat la Curtea de Apel Bucuresti, cat si la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Procesul pe care l-a deschis a ramas insa fara obiect, deoarece avea o decizie de clasare de la Parchet.

"Justitia a decis, cu caracter definitiv, ca acuzatiile formulate de catre ANI impotriva subsemnatei sunt profund neintemeiate. In concret, prin Raportul de evaluare emis in anul 2014, ANI a dispus sesizarea organelor de cercetare penala in vederea efectuarii de verificari privind existenta unei posibile stari de conflict de interese in care m-as fi aflat in perioada cand ocupam functia de director in Administratia Bazinala de Apa Buzau-Ialomita. Urmare a verificarilor efectuate, la data de 17.09.2015, Ministerul Public a dispus clasarea cauzei, constatand ca acuzatiile ANI sunt profund nesustinute si lipsite de adevar. Aceasta decizie are caracter definitiv", declara Adriana Petcu, intr-un comunicat transmis vineri.

Adriana Petcu sustine ca, inainte de decizia Parchetului, a promovat la Curtea de Apel Bucuresti si o actiune administrativa impotriva raportului de evaluare al ANI, iar aceasta instanta a constatat inadmisibilitatea actiunii promovate, motivat de faptul ca "prin raportul de evaluare incheiat la data de 8 decembrie 2014 nu se constata existenta unui conflict de interese sau a unei stari de incompatibilitate".

"Prin decizia de ieri, Inalta Curte de Casatie si Justitie a mentinut solutia Curtii de Apel Bucuresti. Astfel, instanta statueaza faptul ca Raportul de evaluare contestat reprezinta un simplu act de sesizare a organelor penale, fara a constata nicio incalcare a legislatiei administrative in materia conflictelor de interese. Avand in vedere solutia de clasare definitiva, pronuntata de catre organele de cercetare penala si raportat la solutia ICCJ care statueaza lipsa oricarei incalcari a legislatiei administrative, s-a concluzionat ca orice suspiciune privind vreo culpa de incalcare a legislatiei penale si administrative a fost inlaturata in mod expres si definitiv de catre instanta de judecata, respectiv de catre Ministerul Public. In concluzie, ICCJ a respins actiunea mea, aceea de anulare a raportului ANI, pentru ca acel raport este, in fapt, o simpla sesizare catre Parchet, sesizare desfiintata prin decizia Ministerului Public din 2015. Cu alte cuvinte, solicitarea mea, formulata inainte de decizia Ministerului Public, nu mai avea obiect", mai spune Adriana Petcu.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, in 2 februarie, contestatia formulata de Adriana Petcu dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a stabilit, in 24 aprilie 2015, in contencios administrativ, ca aceasta a fost in conflict de interese, mentinand astfel decizia ANI din decembrie 2014, scrie News.ro. Judecatorii instantei supreme au stabilit ca recursul declarat de Adriana Petcu este nefondat, decizia fiind este definitiva.

Agentia Nationala de Integritate a constatat, in 8 decembrie 2014, ca Adriana Petcu, atunci director in cadul Administratiei Bazinale de Apa Buzau-Ialomita, judetul Buzau, a fost in conflict de interese de natura penala, intrucat a semnat o adresa transmisa Administratiei Nationale „Apele Romane” prin care s-a propus includerea sa in componenta grupului de lucru al proiectului „Sigma for Water - Identificarea problemelor si masurilor necesare in vederea analizei posibilitatii de refacere a zonei umede la confluenta raului Calmatui cu fluviul Dunarea", in baza careia a fost incadrata in functia de project officer si a obtinut astfel venituri de 27.086 de lei.

ANI a sesizat atunci Parchetul Judecatoriei Buzau, care a declinat cauza la Parchetul Curtii de Apel Ploiesti, unde procurorii au clasat dosarul, in 2015, dupa ce au facut verificari privind un posibil conflict de interese in care s-ar fi aflat Adriana Petcu, stabilind ca fapta nu exista.

In 23 decembrie 2014, Adriana Petcu a contestat la Curtea de Apel Bucuresti, in contencios administrativ, raportul Agentiei Nationale de Integritate, cerand anularea acestuia. Instanta i-a respins insa solicitarea, in 24 aprilie 2015, apreciind ca actiunea este inadmisibila.

Adriana Petcu a contestat, in 17 iunie 2015, decizia Curtii de Apel Bucuresti la instanta suprema, care a inceput judecarea cauzei un an mai tarziu, in 29 iunie 2016.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, declara in 3 ianuarie, dupa ce a prezentat lista membrilor Cabinetului Grindeanu, ca Adriana Petcu, tocmai a castigat in justitie procesul cu ANI, fiind un subiect inchis.

"Poate e un amanunt neimportant, dar, totusi, daca este o hotarare definitiva si irevocabila, cred ca este un subiect inchis", a spus Liviu Dragnea, intrebat despre Adriana Petcu care a fost in conflict de interese.

Adriana Petcu a fost director al Administratiei Bazinale de Apa Buzau-Ialomita din 1 martie 2010 si pana miercuri, cand a fost investita ministru al Apelor si Padurilor.

Adriana Petcu, ministru al Apelor si Padurilor Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Procesul in care Dragnea este acuzat de instigare la abuz in serviciu, amanat.
Procesul in care Dragnea este acuzat de instigare la abuz in serviciu, amanat. "Nicio gratiere nu ma ajuta pe mine"
Un tanar din judetul Iasi a luat fonduri europene si le-a jucat la pacanele. Acum e anchetat de DNA
Un tanar din judetul Iasi a luat fonduri europene si le-a jucat la pacanele. Acum e anchetat de DNA
PSD trece peste propriul cod de integritate pentru a-l ajuta pe Ponta.
PSD trece peste propriul cod de integritate pentru a-l ajuta pe Ponta. "Trebuie sa fie in continuare parlamentar"
VIDEO PROTVPLUS.RO
cocaina
Subofiţer de jandarmerie, arestat pentru trafic de cocaină. Cum a fost prins în flagrant
Guvernul a transmis pentru prima dată agenda şedinţei cu o zi înainte. Ce a cerut Iohannis
Un bărbat se zbate între viață și moarte. De ce nu îl primesc spitalele din Pitești
Cum au fost filmați 3 tineri în timp ce călătoreau cu troleibuzul. Imagini alarmante
Profesori din Iaşi cer revocarea lui Tudorel Toader din funcţia de rector. Reacția UAIC
Cererile lui Udrea şi Bica de acordare a statutului de refugiat politic, rediscutate
greva la metrou
Program Metrorex de sărbători. Cum va circula metroul de Crăciun și de Anul Nou
Accident grav pe DN7, în judeţul Sibiu. A fost activat Planul Roşu
Cum au încercat elevii să se convingă că sunt vizitați de adevăratul Moș Crăciun
Mașină proiectată într-un gard din cauza unui alt șofer, în Dâmbovița
Mersul trenurilor, 19 decembrie. Întârzieri de până la 3 ore. Ce spune CFR
CCR a amânat din nou decizia privind protocoalele încheiate de SRI şi Parchetul General