Explicatiile oficiale privind incidentul in care un jandarm ar fi fost batut de colegii sai, in Piata Victoriei


Ultimul update: Luni 06 Februarie 2017 07:07
Data publicarii: Vineri 03 Februarie 2017 12:02
Categorie: Stiri actuale

Imaginile uluitoare cu un jandarm sub acoperire oprit chiar de colegii sai au devenit faimoase dupa ce au fost postate pe Facebook de jurnalistii de la Vice, dar autoritatile au alta versiune.

Jandarmeria a venit cu o serie de explicatii dupa filmarea realizata de jurnalistii de la Vice Romania in Piata Victoriei in noaptea de 1 spre 2 februarie. "Cu totii vorbim despre gabori in civil infiltrati la protestele din Romania. De obicei e vorba doar de paranoia. Mai putin in clipul asta in care vezi un ofiter acoperit de la protestul de miercuri batut de colegii lui", au comentat atunci de la Vice clipul. Oficialii spun insa ca barbatul nu a fost batut.

Jandarmeria Romania precizeaza ca „Evenimentul a avut loc in noaptea de 01 spre 02 februarie a.c., in jurul orei 00.00, in contextul exercitarii de acte de tulburare a ordinii publice de catre mai multe grupuri de persoane.

Va confirmam ca ofiterul surprins in imagini este angajat al Jandarmeriei in cadrul structurii de analiza, prevenire si combatere a faptelor antisociale. Imediat dupa acest incident, acesta a primit ingrijirile de specialitate la Spitalul Gerota din Capitala, fiind externat in data de 02 februarie a.c.

In acest moment starea lui este stabila, nefiind necesare alte investigatii medicale.

Pentru a nu lasa loc interpretarilor, va precizam ca misiunea jandarmului consta in a identifica si semnala orice imprejurari de natura a aduce grave tulburari ordinii si sigurantei publice, in contextul unui eveniment in desfasurare spatiul public, nedeclarat si fara un organizator, cu participare foarte numeroasa, catalogat cu grad ridicat de risc (acest termen face referire strict la gestionarea misiunii din punct de vedere al amplorii acesteia).

De asemenea, prin activitatea desfasurata, acesta contribuia la constituirea elementelor de probatiune a faptelor antisociale.

Imaginile prezentate nu arata intregul context al desfasurarii actiunii, ci doar o secventa, care nu aduce claritate asupra coerentei modului de actiune al ofiterului. In incercarea de imobiliza o persoana care arunca cu materiale pirotehnice in fortele, acesta s-a dezechilibrat si a cazut, moment in care a fost surprins de actiunea dispozitivului de interventie.”

Autoritatile precizeaza ca a fost o actiune legala, deoarece „Ofiterul si-a exercitat atributiile profesionale in conformitate cu prevederile Legii nr. 550/2004 privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Romane (Capitolul V, Drepturi si obligatii la art Art. 27).

In exercitarea atributiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Romane este obligat sa isi faca cunoscuta calitatea si sa prezinte insigna sau legitimatia de serviciu, dupa caz, cu exceptia situatiilor in care rezultatul interventiei sau siguranta ulterioara a acestuia ar fi periclitata.- situatie in care se afla si cadrul jandarmeriei, aflat in apropierea grupul care exercita acte de violenta.

De asemenea, in conformitate cu Ordinul Inspectorului General al Jandarmeriei Romane, nr.5 din 20.02.2015, privind organizarea si desfasurarea activitatii de prevenire si combatere a faptelor antisociale, pentru constatarea si probarea faptelor antisociale, de natura penala, la Capitolul V- la art 56, al 1 se precizeaza ca pentru asigurarea unei mobilitati sporite si pentru obtinerea rezultatului vizat , personalul din echipele operative executa misiuni in tinuta civila.

Jandarmeria Romana va multumeste pentru prezentarea echidistanta a modului de interventie si va asigura, ca de fiecare data va comunica in mod deschis si transparent, atunci cand exista situatii neclare sau care pot adduce confuzie asupra modului de actiune.

VIDEO: Vice Romania

VIDEO PROTVPLUS.RO