Ministerul Justitiei a elaborat proiectul de modificare a Codului Penal. Abuzul in serviciu nu va avea prag valoric


Ultimul update: Sambata 08 Aprilie 2017 07:17
Data publicarii: Miercuri 05 Aprilie 2017 10:27
Categorie: Stiri actuale

Ministerul Justitiei a elaborat proiectul de lege privind modificarea Codului penal si Codului de procedura penala, pentru punerea lor in acord cu deciziile CCR, a anuntat miercuri dimineata ministrul Tudorel Toader.

 "Modificarile vizeaza strict punerea de acord a Codurilor cu deciziile CCR, nimic mai mult, nimic mai putin", a afirmat ministrul Justitiei.

"Am elaborat de asemenea proiectul de lege privind transpunerea directivei europene privind confiscarea extinsa (a averilor dobandite din infractiuni - n.red.). Termenul a expirat de multa vreme, riscam sanctiuni si cu prioritate am elaborat proiectul de transpunere a acestei directive", a completat ministrul.

Proiectul Ministerului Justitiei nu va prevedea, in cazul infractiunii de abuz in serviciu, un prag valoric de la care sa se considere ca a fost comisa fapta. In controversata OUG 13, la abuz in serviciu era prevazut un prag de 200.000 de lei.

Principalele declaratii ale lui Tudorel Toader:

- Am elaborat proiectul de lege privind modificarea Codului penal si Codului de procedura penala, pentru punerea lor in acord cu deciziile CCR. Modificarile vizeaza strict punerea de acord a Codurilor cu deciziile CCR, nimic mai mult, nimic mai putin.

- Am facut modificari pentru a pune de acord atat cu deciziile de admitere, cat si cu deciziile interpretative. Vom continua cu elaborarea altor proiecte de lege pentru punera in acord a intregii legislatii cu deciziile de admitere sau de respingere ale CCR.

- Am elaborat de asemenea proiectul de lege privind transpunerea directivei europene privind confiscarea extinsa. Termenul a expirat de multa vreme, riscam sanctiuni si cu prioritate am elaborat proiectul de transpunere a acestei directive.

- Urmeaza alte proiecte de lege care vor viza transpunerea altor directive. Lucram la pachetul de legi pentru justitie. Avem puncte de vedere de la buna parte din autoritatile implicate. Vom da drumul la proiectele de lege in dezbatere publica si in procedura parlamentara.

Despre abuzul in serviciu: Ministerul, comisiile juridice si camerele parlamentului, au competente complementare. Voi da drumul la proiectul de lege fara prag, pentru ca in decizia CCR nu se vorbeste despre prag. Proiectul de lege va fi trimis in dezbatere publica si in procedura parlamentara, nu va fi ordonanta. Cand va ajunge acolo unde se va intalni cu ministrul Iordache, el poate sa intervina asupra textului de lege in limita competentelor constitutionale.

- Despre auditul extern pe care il va dispune la Ministerul Public, DNA si DIICOT: Aceasta evaluare de fond a activitatii celor 3 parchete nu s-a facut de peste 10 ani de zile. Orice autoritate publica trece la un moment dat printr-o evaluare de fond. Cand evaluezi pe cineva poti sa evaluezi si pentru ce a facut, si pentru ce nu a facut, pentru inactiuni.

VIDEO PROTVPLUS.RO