Ministerul Agriculturii vrea sa reintroduca "moda" CAP-urilor comuniste. Care sunt beneficiile pentru fermieri
Va mai amintiti CAP-urile de pe vremea comunistilor? Cooperativele agricole de productie au disparut dupa revolutie insa Ministerul Agriculturii vrea sa le readuca in randul fermierilor ca principala forma de asociere.
Pentru asta ofera si scutiri de taxe. Chiar daca denumirea ii sperie pe multi cei care s-au asociat deja spun ca au numai avantaje: produc cantitati mai mari, si mai ales, au garantia ca-si vand marfa, pentru ca patrund in super-marketuri.
Unde-s doi, puterea creste. Au simtit pe pielea lor cativa fermieri din Vidra care, in urma cu doi ani s-au asociat intr-o cooperativa agricola. Au inceput timid cu 9 membri, iar acum sunt 21 inscrisi.
Sorin Pop, presedinte cooperativa: “Am prins si un contract pe un lant de magazine. Cand eram singuri, produceam individual, nu aveam aceasta sansa. Putem pune mai multe culturi, un producator ardei, altul tomate, altul salata si putem oferi o gama larga de produse.”
Tot impreuna au reusit sa cumpere si un camion cu care sa livreze marfa, reducand costurile de transport.
Aceasta forma de asociere se practica inainte de 1989. Imediat dupa revolutie lucrurile s-au schimbat. Fiecare fermier a incercat sa se descurce pe cont propriu. Iata ca acum agricultorii si-au dat seama ca daca se unesc au mai multe avantaje. In primul rand, isi vand produsele cu preturi mai bune.
Fermier: Ne mai si ajutam, colaboram la plantat, la recoltat, inainte nu era cazul, fiecare era cu ce poate.
Ministerul Agriculturii vrea sa stimuleze fermierii sa se asocieze tocmai pentru ca legumele si fructele romanesti sa ajunga in magazine.
Membrii asociatiei sunt scutiti de impozitul pe proprietate si impozitul pe norma de venit, iar pentru cooperative se prevede o reducere cu 20 la suta a impozitului pe profit timp de 5 ani.
Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii: "Vom avea productie romaneasca mai multa in hipermarketuri. Pentru ca este vorba de zootehnie, productie vegetala, legume, fructe."
Dorin Cojocaru, Presedinte Asociatia APRIL: “Pentru noi, ca procesatori, devin mai atractiv pentru ca noi sa cumparam dintr-un singur loc, volume mari. In Romanai costurile logistice sunt de trei ori mai mari decat in spatiul intracomunitar.
Totodata, cei care se inscriu in cooperative ar putea fi stimulati sa si faca depozite si ar putea accesa mai usor fonduri europene. Astfel de asociatii au succes in in Italia, Germania sau Franta.
Sursa: Pro TV
Etichete: ministrul agriculturii, fonduri, cooperative agricole,
Dată publicare:
15-09-2015 18:45