Militarul căruia i s-a furat arma în post la Constanța se uita la o slujbă religioasă pe telefon. Ce urmăresc anchetatorii

×
Codul embed a fost copiat

Ies la iveală detalii șocante în cazul militarului din Mamaia-Sat căruia i-au fost furate pistolul-mitralieră și muniția aferentă. Soldatul se uita la o slujbă religioasă în momentul în care a fost atacat de un individ mascat.

Cazul readuce în discuție pregătirea celor angajați pe bază de contract în Armata română și modul în care sunt respectate ordinele și consemnele în vigoare.

De sâmbătă seara, sute de polițiști și jandarmi îl caută pe atacator.

Procurorii militari au confirmat că soldatul a declarat la audieri că nu era atent în post. Urmărea pe telefon o slujbă religioasă transmisă în direct pe o rețea socială.

Tocmai de aceea a și fost luat prin surprindere atunci când individul mascat a intrat la el în post, i-a luat pistolul-mitralieră, cele 30 de gloanțe de război și a dispărut.

Citește și
furt arma
Un militar a fost atacat în post de un bărbat mascat care i-a furat arma și muniția
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Anchetatorii presupun că atacatorul știa bine zona și nu este exclus să-l fi cunoscut și pe soldat.

Una dintre variante este că arma ar fi fost în final aruncată în canalul navigabil care face legătura între Portul Midia și Lacul Siutghiol.

La această oră, scafandrii militari periază zona în căutarea armamentului și a pistolului-mitralieră.

Pe de altă parte, sunt încă filtre în Mamaia Sat si in orasul Constanta.

Suspectul, cu o cagulă pe față a sărit gardul unității după ce a tăiat sârma ghimpată și a atacat santinela cu un cuțit.

Apoi, a fugit cu pistolul mitralieră, un model AKM, calibru 7,62 mm și cu un încărcator de 30 de cartușe. Potrivit oficialilor MAPN, între cei doi a avut loc o luptă.

Gen. bg. Constantin Spînu, purtător de cuvânt MAPN: ”Militarul a opus rezistență în confruntarea corp la corp cu agresorul, pentru că s-a ajuns la confruntare corp la corp, însă, din păcate, a fost deposedat de armă." 

Potrivit reprezentanților Ministerului Apărării, unitatea militară din care a fost furată arma și muniția este una de logistică și informatică. După incident, Ministerul Apărării a cerut atât întărirea măsurilor de pază ale unităților militare, cât și verificarea planurilor de pază și apărare.

Apoi, s-au organizat filtre la toate ieșirile din județ.  Oamenii au fost informați că un individ umblă liber înarmat.

Fugarul este căutat inclusiv la frontiera de vest

Pentru că există temerea că cel care a sustras arma din dotare și un încărcător cu 30 de cartușe ale militarului aflat în postul de pază ar putea fugi din țară verificări se fac și în Timiș, județ aflat în apropiere de graniță. Sunt filtre de poliție răspândite în mai multe puncte cheie. Fiecare mașină este trasă pe dreapta și percheziționată.

Psihologul criminalist Liviu Chesnoiu, specialist cu peste 40 de ani de experiență, spune că audierea singurului martor din acest incident, militarul care era de gardă, este foarte importantă.

Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist: "În cercul de bănuiți vor intra foarte mulți. Potret robot nu avem cum să-i facem pentru că avea cagulă. Nu există crimă parfectă, a lăsat acolo ceva urme, da? S-a luptat cu el, da? E un tip periculos. Că să te duci să faci așa ceva îți trebuie curaj nebun. E un caz, complicat, un caz greu".

Anchetatorii iau în calcul toate variantele, inclusiv ca militarul să-l fi cunoscut pe agresor.

Ce spune un fost luptător antitero

Politiști de la Rutieră, de la Poliția Militară, dar și jandarmi au împânzit orașul cu filtre. Este căutat bărbatul care a dezarmat soldatul de la unitatea militară, la toate ieșirile și intrările din oraș, de asemenea sunt filtre și în sudul litoralului și, mai ales, în Mamaia.

Acest incident aduce din nou în discuție modul în care sunt pregătiți militarii angajați pe bază de contract. Ștefan Lazăr este fost luptător antitero, cu o experiență de 20 de ani în serviciu.

El spune că este necesar ca toți angajații, dar mai ales cei care poartă armament, să aibă o pregătire de luptă specială și să fie în condiție fizică bună, pentru astfel de situații. Însă, dincolo de această pregătire, atenția în postul de pază este esențială.

Ștefan Lazăr, fost luptător antitero: ”Degeaba ești bine pregătit, degeaba te antrenezi tu când trebuie să fii mental și fizic în misiunea respectivă, gândul îți zboară în altă parte și ești practic în dezacord total cu ceea ce se întâmplă în jurul tău”.

Militarul riscă 5 ani de închisoare

După incident, au fost deschise două dosare penale. Unul la Parchetul Tribunalului Constanţa, care cercetează tâlharia şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, infracţiuni ce îl vizează pe atacator. Al doilea, la Parchetul Militar București care...

Infracţiuni săvârşite de militari
Art. 415
(2) Încălcarea consemnului de către santinela aflată în post la depozitele de armament, muniţii sau alte materiale explozive ori în alte posturi de un deosebit interes militar sau de stat se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani
”.

A început urmărirea penală in rem, adică doar pentru faptă deocamdată, şi cercetează o posibilă încălcare a consemnului de către santinelă. Dacă va fi urmărit penal, militarul, în funcţie de gravitatea faptelor, riscă până la 5 ani de închisoare.
 

 


 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Județul Constanța, împânzit de forțe de ordine. Un bărbat înarmat umblă liber, după ce a atacat un militar
Județul Constanța, împânzit de forțe de ordine. Un bărbat înarmat umblă liber, după ce a atacat un militar

Poliţiştii constănţeni continuă căutările persoanei care, sâmbătă seară, a furat o armă şi muniţie dintr-o unitate militară din Mamaia Sat, după ce l-a agresat pe militarul care se afla în serviciul de pază, potrivit News.ro.

Un militar a fost atacat în post de un bărbat mascat care i-a furat arma și muniția
Un militar a fost atacat în post de un bărbat mascat care i-a furat arma și muniția

Un individ care a furat un Kalashnikov dintr-o unitate militară se află în libertate. Este căutat în toată țara de polițiști și de trupele speciale.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.