Românii afectați de inundații ar putea să nu primeasă despăgubiri, chiar și dacă au poliță

Ultimul update: Joi 12 Iulie 2018 21:14
Data publicarii: Joi 12 Iulie 2018 18:59
Categorie: Actualitate

În total, valul de inundații a afectat 25 de județe și mii de oameni au nevoie de ajutor.

Partea proastă este că mulți nu au asigurare, nici măcar obligatorie. Iar cei care au încheiat o asemenea poliță se pot trezi că nu primesc despăgubiri din pricina unor clauze menționate în contract, pe care poate nu le-au citit cu atenție. Autoritatea pentru Supraveghere Financiară vrea să modifice legea.

De la începutul lunii, viiturile au măturat o mare parte din ţară şi au inundat sute de case. Guvernul a anunţat că va aloca ajutoare de peste 100 de milioane de lei sinistraţilor din cele 25 de judeţe afectate.

Deşi astfel de dezastre se produc periodic, doar 20 la sută dintre români au o asigurare obligatorie pentru casă şi mult mai puţini au una facultativă.

De pildă, din 25 de gospodării inundate în Drislea, Botoşani, un singur proprietar are asigurare. Foarte mulţi nu au considerat că trebuie să-şi facă una.

Localnic: ”N-am făcut-o din cauză că, nu ştiu, eu cred că a fost neglijență. Nu ne-am dat seama care pot fi urmările, aşa grave.

Alţii nu au încredere sau se plâng că au primit în trecut bani puţini, aşa că au renunţat să se asigure, fie şi obligatoriu.

Localnică: "Cu 6 mii de lei, vă daţi seama, n-am putut mare lucru. Am făcut două camere cumpărând parchet."

În funcţie de casă, o poliţă obligatorie costă 10 sau 20 de euro, iar despăgubirea poate fi de la 10 mii la 20 de mii de euro.

Se pot asigura riscurile de inundaţii, alunecări de teren şi cutremurele. Doar că, în unele cazuri, evaluatorii invocă diverse condiţii speciale şi daunele nu se mai acordă. Cătălin Alexandrescu, de exemplu, nu a fost despăgubit după ce cutremurul cu magnitudinea de 5.3 din 2016 i-a provocat fisuri în pereţi.

Compania i-a transmis că acest cutremur nu putea provoca daune.

Şi totuşi, după ce Ştirile PRO TV au solicitat un punct de vedere, PAID, instituţia care administrează asigurarea împotriva dezastrelor naturale, a anunţat că va primi banii.

Potrivit Autorităţii de Supraveghere Financiară, românii trebuie să ştie că există foarte multe excluderi de la plată în cazul asigurării obligatorii. De pildă, nu sunt despăgubiţi dacă şi-au făcut sediul social al firmei în casă.

Sau dacă bucătăria nu este conectată la clădirea asigurată. Garajul sau magazia nu intră în calcul, pentru că nu sunt locuinţe. De asemenea, nu se acordă bani pentru electrocasnicele distruse.

Şi nici dacă inundaţia vine de la un lac de acumulare, dacă alunecarea de teren s-a produs din cauza unor lucrări edilitare sau miniere, dacă furtuna a distrus acoperişul şi a plouat în casă, dacă s-a lăsat terenul fundaţiei sau dacă s-au crăpat pereţii din cauza gerului.

ASF propune modificarea legii.

Ovidiu Wlassopol prim-vicepresedintele ASF: "Asigurarea obligatorie să se refere la riscul de cutremure, iar pentru restul, fiecare consumator să poată să opteze în funcţie pentru nevoile sale, de pildă, inundaţii de la vecini. Pentru că este greu să cred că dacă stai la câmpie vei avea vreodată risc de alunecare pe teren."

Propunerile ASF vor fi înaintate până la sfârşitul anului şi, dacă vor fi votate de Parlament, ar putea intra în vigoare de anul viitor.

Inundații la Cluj. Șoferii nu au mai putut ieși din mașini din cauza nivelului apei
Inundații la Cluj. Șoferii nu au mai putut ieși din mașini din cauza nivelului apei
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
greva la metrou
Greva generală de la metrou ar putea bloca Bucureștiul săptămâna care vine
Numere LOTO 18 noiembrie 2018. Numerele extrase duminică la LOTO 6/49
Examenul de rezidențiat la medicină. doar 4.500 de locuri, deși deficitul este de 12.000
Oamenii, debusolați după un mesaj primit de la RO-Alert. Au făcut exact pe dos
Primăria Capitalei se pregătește să dea încă o sumă uriașă pentru Catedrala Mântuirii
Accident șocant în Formula 3. O tânără pilot și-a fracturat coloana. FOTO
accident Dn15
Accident grav, în Mureş. Un microbuz cu pasageri a căzut de la câţiva metri
Cum arată și cât valorează tabloul de Picasso găsit la rădăcina unui copac, în Tulcea
„Ploaie de foc” la un festival. Mai mulți răniți în urma bizarului fenomen. VIDEO
Ce spun oamenii din Carcaliu, satul unde a fost găsit un Picasso. "Bă, da frumoşi tablourile alea"
România, ameninţată de noi epidemii. Cele 3 boli care putea lovi în următoarele săptămâni
Cartea "România, te iubesc!", lansată duminică la Târgul Gaudeamus