Mii de pelerini se afla inca in pelerinaj la moastele Sf. Parascheva. Hotararea luata de mitropolitul Moldovei
Numarul mare de credinciosi care inca se strang la Catedrala Mitropolitana din Iasi i-a determinat pe reprezentantii bisericii sa mentina racla cu moastele Sfintei Parascheva in curte, desi marea sarbatoare, oficial, s-a incheiat.
Multimea de pelerini este si miercuri la coada, cu flori si ganduri curate. In Capitala Moldovei vor ramane, pana la sfarsitul saptamanii, si moastele sfantului Martir Constantin Brancoveanu.
Mai multi copii de la o gradinita din Galati, insotiti de educatoarea lor, au reusit sa se roage, pe ultima suta de metri, la racla Sfintei Parascheva.
"Venim in fiecare an sa ne inchinam, e o bucurie", povesteste educatoarea, care si in acest an si-a adus elevii la moastele Cuvioasei Parascheva.
Impresionat de multimea de pelerini mitropolitul a decis ca racla Cuvioasei Parascheva sa mai fie tinuta in baldachinul din curtea bisericii. Acesta este multumit "ca a fost bine si ca a fost vreme buna si multi pelerini, bucurie si fericire."
Cerul a primit si marti noapte rugile a mii de pelerini care au stat la rand sa se inchine la moastele Sfintei Parascheva. Speranta si credinta in ajutorul divin i-au facut pe oameni sa uite de orele lungi de asteptare.
Si pentru ca toti credinciosii care au batut drumul pana la Iasi sa fie impacati, mitropolitul a decis ca racla sa ramana in baldachinul din curtea catedralei, pana cand multimea se va risipi.
Credinciosii care au ajuns in ultima zi de pelerinaj au crezut ca vor sta mai putin la rand, ca sa se poata inchina la Sfanta Parascheva. Din cauza numarului mare de oameni insa, si marti seara au asteptat cu orele.
"Am zis ca e mai putin aglomerat. Si am zis ca noi, cei de aici sa venim in ultima zi", spun cei care s-au asteptat la un numar mai mic de pelerini.
"Trebuie sa ajungem. E obositor, dar ce sa facem, mergem inainte asa, Doamne ajuta!", au spus oamenii, chiar daca au rezistat cu stoicism, odata ajunsi la Iasi.
Istoviti, dupa atatea ore de stat in picioare, cativa batrani au avut nevoie de ajutorul medicilor. Altii s-au bizuit pe ultimul strop de putere pana s-au vazut langa racla.
"Cu cat m-am dus la ea cu atat m-am simtit mai bine", a marturisit un alt enorias, care a venit la Sfanta Parascheva sa se roage pentru sanatate.
Impresionat de multimea de pelerini, mitropolitul a decis ca racla Cuvioasei Parascheva sa mai fie tinuta in baldachinul din curtea bisericii.
"Vor ramane atata timp cat este necesar, adica atata vreme cat randul este suficient de consistent si doar in momentul in care vor fi mai putini pelerini doar atunci racla va fi introdusa in catedrala", a promis preotul Constantin Sturzu, consilier al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.
In tot acest timp, peste 250.000 de oameni s-au rugat pana acum la racla cu moastele Sfintei Parascheva si ale sfantului Constantin Brancoveanu. Oboseala pelerinilor a facut ca, in aceasta perioada, 450 de persoane sa aiba nevoie de atentia medicillor, iar 30 dintre acestea au fost transportate la spital. Si politistii au avut cateva zile pline: au impartit peste 80 de amenzi, pentru cersetorie sau comercializare de produse fara autorizatie.
Totusi se simte ca ziua de hram a trecut, nu mai este forfota in centrul orasului, iar comerciantii au inceput sa-si stranga tarabele din zona catedralei.
La Catedrala din Iasi se afla, pana la sfarsitul saptamanii, si sipetul cu osemintele Sfantului Martir Constantin Brancoveanu, adus duminica de la Bucuresti.
Sursa: Pro TV
Etichete: pelerini, credinciosi, Sfânta Parascheva, cuvioasa parascheva,
Dată publicare:
15-10-2014 10:37