Mii de părinți din toată țara nu au reușit să prindă loc la creșă pentru copii. Cât costă cele private
După o cursă strânsă la înscrieri, mii de părinți din toată țara au aflat că nu au reușit să prindă un loc la creșă pentru copii. Nu e de mirare că suntem pe ultimul loc în Europa și la acest capitol.
Cei care nu pot apela la ajutorul bunicilor sunt nevoiți să își suplimenteze serios bugetul pentru creșe private sau bone. Pentru că cererea e mare, tarifele au crescut chiar și la 3 mii de lei pe lună. Între timp, Ministrul Dezvoltării anunță că au fost aprobate investițiile pentru 110 de creșe eficiente energetic în toată țara.
În Alba Iulia aproape 200 de copii nu au prins un loc în creșele de stat.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Părinte: Nu am prins loc pentru sunt prea multe solicitări și nu este spațiu pentru atâția copii.
Monica Dicoiu, director creșă: S-au depus în perioada de înscriere 269 de cereri pe 68 de locuri disponibile. Față de anul trecut s-au depus cu 20 la sută mai multe cereri.
Situația este aceeași peste tot în țară. România are mai puțin de 400 de creșe de stat - cele mai puține din Uniunea Europeană - iar acestea sunt suficiente doar pentru 5 la sută dintre copiii cu vârsta de până la 3 ani. Deficitul se vede cel mai bine în marile orașe.
Lucia Sucală, director creșă din Cluj-Napoca: Din păcate și anul acesta au fost respinse 900 de dosare.
Creșele private care încearcă să acopere golul prosperă. Părinții care își permit le plătesc lunar și 2.500 de lei pentru fiecare copil pe care statul nu l-a putut lua în grijă.
Delia Zah: Noi am suplimentat cu o grupa de creșă baby. Pentru copii între un an și jumătate și 2 ani și jumătate. Pentru că cererea este mare și locurile la stat sunt putine.
În fața acestei situații, care se agravează de la an la an, Ministerul Dezvoltării face promisiuni. Spune că a început, cu 200 de milioane de euro, un program prin care vor fi construite creșe eficiente energetic - dotate cu panouri solare și fotovoltaice. Prima ar urma să fie gata la sfârșitul anului - la Fălticeni, în Suceava.
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării: Avem 110 astfel de investiții aprobate în toată țara. Se construiesc pentry comunitățile locale. Prevăd un termen de execuție de maxim 12 luni.
Dar până când aceste investiții vor fi duse până la capat, un alt domeniu se dezvoltă. Firmele care plasează bone se confruntă cu o cerere mare și au ridicat prețurile.
Adela Popovici, recrutor: Chiar cu 25 la sută au crescut tarifele salariale ale bonelor. Acum se ofera 2.500-3.000 de lei. Anul trecut, 2000, putin peste 2000. Chiar dacă mulți părinți înca lucrează de acasă, spun că nu își pot desfașura bine activitatea profesională și cea de îngrijire a copilului, așa că apelează la bone.
Pentru că nu toate familiile își permit să plătească aceste sume, unele autorități locale au început să le ofere ajutoare. În Cluj-Napoca, de pildă, părinții care apelează la serviciile unei bone cu atestat primesc lunar 710 de lei. În alte localități suma este însă mai mică.
Gabriel Pleșa, primar Alba Iulia: Intrăm mâine în ședință de consiliul local pe ordinea de zi cu un proiect de sprijinire a tinerilor familii cu suma de 413 lei.
În România sunt peste 500 de mii de copii cu vârsta de până la 3 ani care ar trebui să meargă la creșă.