Mii de oameni nu au apă caldă și căldură în București. Ce spun oficialii despre problemele de termoficare din Capitală
În București, mii de oameni care sunt racordați la sistemul centralizat de termoficare nu au apă caldă și căldură. În fiecare sector apar zilnic noi avarii din cauza țevilor vechi de 60 de ani.
Schimbarea integrală a rețelei se anunță o operațiune de durată. Până atunci, oamenii trebuie să găsească alte variante pentru a se încălzi.
Bătrâni: „Gheață, mai rece decât peretele. Cu pături, cu căciuli, cu astea ne ocrotim sănătatea.”
O familie nu are apă caldă și nici căldură de săptămâna trecută.
Mușatu Dumitru și Dora: „De când locuim și până anul acesta noi nu am avut probleme cu căldura și cu apa caldă. Nu știu ce se întâmplă, probabil ţevile fiind foarte vechi s-au fisurat. Și am înțeles că nu au țevi noi să le înlocuiască. Ieri au lucrat, au sudat o porțiune și astăzi au tras apa și au pus alt petec. Asta cred că o să pățim toată iarna.”
Pe strada Iuliu Maniu din sectorul 6 al Capitalei se lucrează deja de câteva zile pentru a remedia o avarie. Astfel de situații sunt temporare, însă oricând pot apărea alte avarii.
Peste 2.500 de blocuri au acum probleme cu apa caldă și căldura, iar cel mai afectat este sectorul 5. Oamenii se gândesc cu groază ce vor face când temperaturile vor scădea și mai mult.
Femeie: „De vreo trei zile și o săptămâna înainte, ne-au dat vreo două zile drumul. Rău că e frig, dacă nu avem apă caldă. Stăm cu căciulă în cap, îmbrăcați.”
Femeie: „Nu avem căldură și nici apă caldă, eu sunt răcită. Ne-am încălzit apă la lighean, ne-am întors la evul mediu. Dacă o să vină un ger ce o să facem? Nu ne permitem să băgăm calorifer electric.”
În total, 24% din locuințele care sunt racordate la sistemul de încălzire al Capitalei au probleme cu apa caldă și căldura, aproape 13% nu au deloc, iar în 15% caloriferele sunt doar puțin dezmorțite. Responsabilii spun că încearcă să remedieze cât mai repede avariile. Însă reţeaua are multe probleme.
Claudiu Crețu, director Termoenergetica: „Vor mai fi câteva zile, o săptămână cu probleme pentru că suntem în perioada în care mărim presiunea, încercăm să ajungem cu agentul termic peste tot în calorifere, din această cauză mai apar și aceste probleme. Probleme avem cu parametri deficitari, adică nu dăm în apartamente atâta căldură cât ar trebui. Dăm o temperatură mai mică. Cetățenii vor plăti în funcție de câtă căldură primesc.”
Nicușor Dan, primarul Capitalei: „Avem conducte din anii '60, '70. Din păcate mai durează puțin. Așa cum am spus, este regretabil ce se întâmplă, dar toată vina vine din administrațiile anterioare, care nu au rezolvat la timp problema asta.”
Anul acesta au fost schimbaţi 20 de kilometri de conducte pe magistralele importante. Anul viitor vor fi schimbaţi alţi 200, a anunțat directorul Termoenergetica. Rețeaua primară are însă 1.000 de kilometri de conducte, din care până acum au fost înlocuite aproximativ 15%. Meteorologii anunță că la noapte temperatura va ajunge la cinci grade Celsius.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: bucuresti, apa calda, caldura, termoficare,
Dată publicare:
24-11-2022 18:32