Mihai Necolaiciuc, arestat in trei dosare

×
Codul embed a fost copiat

Mihai Necolaiciuc va fi arestat si in al treilea dosar dezbatut miercuri, Judecatoria sectorului 1 confirmand si in aceasta cauza legalitatea masurii preventive dispuse in cazul fostului director al CFR.

Cu putin timp inainte de pronuntarea deciziei in acest dosar, o alta instanta a Judecatoriei sectorului 1 a confirmat legalitatea masurii arestarii preventive dispuse in cazul lui Necolaiciuc in alte doua cauze.

Si in cel de-al treilea dosar, instanta a constatat indeplinita procedura de audiere a lui Necolaiciuc si a respins sustinerile facute de avocatii acestuia.

Necolaiciuc a primit firesc deciziile celor doua instante, avocatul sau Gheorghita Mateut declarand, la iesirea din sala de judecata, ca fostul sef al CFR se astepta la aceste verdicte.

Magistratii Judecatoriei sectorului 1 Bucuresti au dezbatut, miercuri, trei din cele patru dosare in care procurorii au cerut arestarea fostului director al CFR Mihai Necolaiciuc, judecarea celui de-al patrulea fiind amanata pentru 27 aprilie.

Citește și
Mihai Necolaiciuc
Necolaiciuc va fi extradat!
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Fostul director general al Companiei Nationale a Cailor Ferate Romane, Mihai Necolaiciuc, cautat din 2007 pentru delapidarea a peste 50 de milioane de euro din bugetul CFR, a fost adus miercuri la pranz in Romania.

Avionul in care s-a aflat acesta, impreuna cu echipajul de politisti care l-a insotit, a aterizat pe Aeroportul "Henri Coanda" la ora 13.15. Avionul trebuia sa ajunga la ora 13.05, dar a aterizat cu o intarziere de aproximativ 10 minute.

Pe pista s-a aflat o duba a fortelor de ordine, care l-a preluat pe fostul director al CFR si l-a dus la Judecatoria Sectorului 1.  Autoritatile au evitat contactul cu presa si l-au scos pe Necolaiciuc de pe aeroport pe o alta iesire.

O escorta formata din doi politisti al Inspectoratului General al Politiei Romane a plecat duminica in Statele Unite ale Americii pentru a-l aduce in tara pe fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc, urmarit pentru un prejudiciu de 50 de milioane de euro.

 Decretul privind predarea fostului director CFR a fost semnat de catre secretarul de stat american Hillary Clinton, dupa ce procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a efectuat o vizita oficiala in Statele Unite.

In 17 martie, Ministerul Justitiei a fost informat de catre Departamentul de Justitie al SUA ca Mihai Necolaiciuc a anuntat instanta americana si Departamentul de Stat ca nu intentioneaza sa declare apel impotriva ordinului de extradare. El se afla in custodia autoritatilor americane, fiind arestat in vederea extradarii catre Romania, din 23 iunie 2009.

Fostul director general al Companiei Nationale a Cailor Ferate Romane a fost retinut de FBI, in SUA, pentru sedere ilegala, in iunie 2009. El a prezentat acte de identitate emise de autoritatile din Venezuela atunci cand a fost capturat de agentii federali americani de la Marshals Service si de cei de la Departamentul de Migrari si Vami.

Necolaiciuc a fost arestat in parcarea restaurantului Denny's din West Palm Beach, in statul american Florida.

Ministerul Justitiei: Necolaiciuc nu contesta ordinul de extradare

Ce "rele" a facut Mihai Necolaiciuc

 Mihai Necolaiciuc a fost invinuit in dosare privind fapte de coruptie inca din perioada in care era director al CFR Infrastructura in 2003, arata agentia Mediafax. Intr-unul din dosare, aflat pe rolul Judecatoriei Sectorului 1 din 16 februarie 2009, fostul director general al CN CFR a fost trimis in judecata de procurorii DNA, alaturi de alte cinci persoane, printre care si fosti directori ai companiei, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice.

Alaturi de Necolaiciuc au mai fost trimisi in judecata Mihail Gabriel Misir, fost director comercial al CN CFR, Viorica Olaeru, fost director al Directiei Economice, Vasile Dragos Vladut, fost sef al Serviciului Aprovizionare, Ilie Vladut, fost functionar in cadrul Serviciului Aprovizionare si Alexandru Nicolae, fost director al Bazei de Aprovizionare Basarab si coordonator achizitii al Serviciului Aprovizionare.

Anchetatorii au stabilit ca, in perioada 2002 - 2003, in calitate de director general al CN CFR, Mihai Necolaiciuc ar fi semnat 23 de comenzi de achizitii de piese pentru instalatii feroviare catre SC General Com Electrica SA Bucuresti. Aceste comenzi ar fi fost semnate ilegal, in lipsa unor acte din care sa reiasa necesitatea si oportunitatea achizitiei, furnizorul nefiind neautorizat de catre Autoritatea Feroviara Romana, organismul tehnic specializat al Ministerului Transporturilor desemnat sa asigure autorizarea si supravegherea tehnica a furnizorilor interni de produse si servicii in domeniul feroviar.

Comenzile ar fi fost semnate fara derularea unor proceduri de achizitii publice si fara incheierea unor contracte prevazute in mod obligatoriu de lege, potrivit procurorilor DNA. Ulterior, Necolaiciuc ar fi semnat instrumente de plata in valoare totala de 55,6 miliarde de lei vechi, reprezentand contravaloarea unor marfuri inutile si cumparate la suprapret si ar fi acceptat semnarea nelegala de catre alte persoane a unor instrumente de plata.

Necolaiciuc ar fi fost ajutat de subordonatii sai Mihail Gabriel Misir, Viorica Olaeru, Dragos Vladut si Alexandru Nicolae. Prejudiciul estimat cauzat CN CFR a fost de 71,6 miliarde de lei vechi, suma cu care CN CFR s-a constituit parte civila in cauza.

Totodata, in perioada 2002 - 2003, Necolaiciuc ar fi semnat patru comenzi catre SC Nurelo Prest Com SRL Targu Jiu (furnizor neautorizat AFER), cu incalcarea prevederilor legale si in lipsa oricaror documente care sa ateste necesitatea si oportunitatea achizitiei. Si aceste comenzi ar fi fost semnate fara derularea unor proceduri de achizitii publice si fara incheierea unor contracte prevazute in mod obligatoriu de lege.

Ulterior, Necolaiciuc ar fi semnat instrumente de plata in valoare totala de 25,2 miliarde de lei vechi, acceptand plati pentru intreaga cantitate de marfa furnizata, reprezentand contravaloarea unor marfuri inutile si cumparate la suprapret. Pentru unele cantitati de marfuri nu au existat comenzi scrise, insa CN CFR le-a receptionat si platit, sustine DNA. De asemenea, Necolaiciuc ar fi fost ajutat de subordonatii sai, Mihail Gabriel Misir, Viorica Olaeru, Dragos Vladut si Alexandru Nicolae. Prejudiciul estimat cauzat CN CFR este de 61,9 miliarde de lei vechi.

Procurorii au dispus sechestrul asigurator asupra a doua imobile (teren si cladire, pensiune agroturistica situata in localitate Busteni, judetul Prahova) apartinand lui Ilie Vladut. Celelalte bunuri imobile, precum si sume de bani din conturile bancare ale inculpatilor au fost indisponibilizate in alte doua dosare penale aflate pe rolul Judecatoriei sectorului 1 Bucuresti.

Deoarece Necolaiciuc s-a sustras de la urmarirea penala pe tot parcursul acesteia, cu ocazia anchetelor anterioare desfasurate in alte doua dosare penale, Judecatoria sectorului 1 Bucuresti a emis mandat de arestare nationala, europeana si de urmarire internationala.

Mihai Necolaiciuc a mai fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie intr-un alt dosar, pentru deturnare de fonduri europene. In acest dosar, procurorii anticoruptie il acuza pe Necolaiciuc ca, in calitate de director general al CN CFR si de ordonator principal de credite, a dispus utilizarea sumei de 184,381 miliarde de lei vechi, provenita din creditul acordat CN CFR de Banca Europeana de Investitii (BEI) pentru finantarea "Proiectului de reconstructie pentru eliminarea efectelor inundatiilor", in alte scopuri decat cele pentru care s-a primit contractul de finantare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
MJ: Necolaiciuc nu contesta ordinul de extradare
MJ: Necolaiciuc nu contesta ordinul de extradare

Fostul director CFR a anuntat ca nu va face apel impotriva ordinului de extradare emis de instanta americana care a judecat cauza lui, astfel ca Departamentul de Stat al SUA urmeaza sa emita ordinul de predare a acestuia catre autoritatile romane.

Necolaiciuc va fi extradat!
Necolaiciuc va fi extradat!

Autoritatile americane au admis cererea de arestare provizorie in vederea extradarii formulata de Ministerul Justitiei referitor la Mihai Necolaiciuc, informeaza ministerul.

Mihai Necolaiciuc a fost arestat in parcarea unui restaurant din Palm Beach
Mihai Necolaiciuc a fost arestat in parcarea unui restaurant din Palm Beach

Mihai Necolaiciuc, fostul director general al Companiei Nationale a Cailor Ferate Romane, a fost arestat miercuri seara in parcarea restaurantului Denny's din West Palm Beach, in statul american Florida.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.