Mihai Necolaiciuc, fostul director CFR Marfa, condamnat la 10 ani de inchisoare

Ultima actualizare: 06-06-2015 07:15
Mihai Necolaiciuc - agerpres

Fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc a fost condamnat de Judecatoria Sectorului 1 la zece ani inchisoare, pentru abuz in serviciu. Decizia nu este definitiva.

Potrivit deciziei instantei, Necolaiciuc a primit doua pedepse de 10 ani, respectiv 7 ani inchisoare, acestea fiind contopite cu o alta pedeapsa de 4 ani si 6 luni data intr-un alt dosar, urmand ca el sa execute pedeapsa cea mai grea de 10 ani, potrivit Agerpres.

In acelasi dosar au fost condamnati si complicii lui Necolaiciuc, persoane din fosta conducere a CN CFR sau sefi de servicii: Mihail Gabriel Misir - 8 ani inchisoare, Viorica Olaeru - 8 ani, Ilie Vladut - 6 ani, Dragos Vasile Vladut - 6 ani, Ana Maria Matei - 6 ani, Octavian Costea - 6 ani, Alexandru Nicolae - 5 ani, Marius Iliusca - 6 ani, Ovidiu Lucian Nicula - 5 ani, toate pedepsele fiind cu executare.

Pe latura civila, instanta a dispus ca inculpatii sa plateasca in solidar catre partea civila CN CFR peste 38 milioane lei; partii civile Societatea de Administrare a Activelor Feroviare suma de 10.697.477 lei; partii civile CN CF "CFR" SA sumele de 29.952.373 lei si 3.530.653 lei; partii civile Ministerul Transporturilor ca reprezentant al statului roman in calitate de unic actionar al CNCF CFR SA suma de 7.550.470 lei; partii civile CN CF "CFR" SA sumele de 7.162.808 lei si 6.190.121 lei.

Judecatorii au mentinut sechestrul asigurator pus pe un imobil al lui Necolaiciuc compus din 3 camere situat in Cimpulung Moldovenesc si pe sume de bani detinute de acesta la banci, precum si pe bunurile celorlalti inculpati. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

Mihai Necolaiciuc, fost director general al Companiei Nationale a Cailor Ferate Romane (CN CFR) in perioada iulie 2000 - octombrie 2003, a fost trimis in judecata de procurorii DNA in februarie 2008, pentru savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu si utilizare a creditelor in alte scopuri, care au produs un prejudiciu de peste 18 milioane euro.

In acelasi dosar au fost deferiti justitiei complicii lui Necolaiciuc, persoane din fosta conducere a CNCFR sau sefi de servicii - Mihail Gabriel Misir, Viorica Olaeru, Ilie Vladut, Dragos Vasile Vladut, Ana Maria Matei, Octavian Costea, Tolea Adrian (decedat), precum si administratori ai unor firme - Marius Iliusca si Ovidiu Lucian Nicula. Procurorii il acuza pe Necolaiciuc ca a angajat CN CFR intr-o serie de relatii contractuale nelegale, in urma carora au fost platite din bugetul companiei, cu incalcarea prevederilor legale, produse, bunuri si servicii care fie nu au fost deloc livrate, fie s-au dovedit a fi necorespunzatoare calitativ si nefolositoare companiei.

Potrivit DNA, prin aceste operatiuni a fost creat un prejudiciu de 58.066.318 lei (18.368.442 euro, calculat la cursul de schimb aferent perioadei de referinta) in dauna CNCFR. Din sumele folosite nelegal pentru plata produselor respective, 14.306.231 lei (4.525.570 euro) au provenit dintr-un credit extern contractat cu Banca Europeana de Investitii (BEI), care era destinat exclusiv refacerii infrastructurii feroviare afectate de calamitati naturale. Bunurile, produsele si serviciile achizitionate au reprezentat panouri de afisaj in statiile CFR, un sistem de monitorizare a 100 km de traseu de cale ferata, cuplaje electrice, schimbatoare de cale ferata (macazuri), motorina si solutie de ignifugare.

Din probatoriu a rezultat ca furnizorii erau societati care nu aveau autorizatie de furnizor feroviar AFER pentru livrarea de bunuri si servicii catre CNCFR. Mai mult, acestea erau fie firme paravan - care desfasoara o activitate aparenta, in realitate neavand personal calificat si nici posibilitati tehnologice pentru a furniza serviciile in cauza - fie firme fantoma (firme fara activitate, avand sedii fictive). S-a dovedit ca o parte din administratorii acestor firme erau persoane cu antecedente penale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO