Mihai Chirica, pus sub acuzare de procurorii DIICOT într-un dosar de înșelăciune: ”Mă consider nevinovat”

×
Codul embed a fost copiat

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a devenit din suspect, inculpat într-un dosar cercetat de DIICOT. Procurorii îl acuză că ştia de unele ilegalităţi petrecute în primărie, dar nu a anunţat organele judiciare, aşa cum îi cerea legea.

În aceeaşi cauză, care vizează cedarea unui teren de către Primăria Iaşi către un investitor local, au fost reţinute deja patru persoane, printre care arhitectul şef al oraşului şi un notar. În urmă cu puţin timp Mihai Chirica a declarat pentru Ştirile ProTV că se consideră nevinovat.

Un teren aflat într-un una dintre cele mai scumpe zone din Iaşi, dat în concesiune de Primăria pe care o conduce, l-a adus pe primarul Mihai Chirica față în faţă cu procurorii DIICOT.

Acolo, un investitor local primise aprobare pentru construirea unui sediu de firmă şi a unei pensiuni, dar a ridicat un bloc cu cinci etaje şi a vândut apartamentele.

Primarul Chirica ar fi aflat despre nereguli, dar nu a sesizat nicio autoritate judiciară.

Citește și
Coronavirus România, bilanț 4 februarie
Coronavirus România, bilanț 27 aprilie. 2.019 cazuri și 172 de decese în ultimele 24 de ore
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Fapta funcţionarului public care, luând cunoştinţă de săvârşirea unei infracţiuni în legătură cu serviciul în cadrul căruia îşi îndeplineşte sarcinile, omite sesizarea de îndată a procurorului sau a organului de urmărire penală, potrivit legii de procedură penală, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 5 ani.

Mihai Chirica, primarul Iaşiului: "O parte din documnte au fost trimise de mine personal și alte documente trebuia să le trimită niște colegi, iar acelea au fost trimise fără adresă de înaintare, lucrul ăsta nu se face”.

Florin Roman, deputat PNL: "Domnului Chirica i se împută faptul că a omis să sesizese organele penale în legătură cu presupunerea cunoaşterii a unor fapte care sunt anchetate. Ori aici trebuie văzut foarte clar dacă a existat un anunţ al secretarului primăriei sau a direcţiei juridice din cadrul primăriei referitoare la acest lucru, pentru că toate sigur se sparg în capul primarului. Domnul Chirica, ca orice liberal, o să meargă în fața instanței pentru a îşi susţine punctul de vedere".

În primăria pe care o conduce Mihai Chirica, procurorii au făcut, luni, percheziţii.

Şi în acel moment, Mihai Chirica a susţinut că este nevinovat.

Mihai Chirica: "Nu sunt descinderi, vor să ridice nişte documente pe care noi le-am trimis deja parchetului despre un contract de asociere în participatiune din 2005. Au venit să-şi ia documentele, de altfel mai există nişte documente de luat. Noi am sesizat instituțiile statului şi cred că am făcut bine".

În dosarul DIICOT în care primarul Chirica este suspect sunt vizate şi alte persoane. Fostul arhitect şef al oraşului a fost reţinut. La fel, un notar şi un inspector de la cadastru din Primăria Iaşi. O măsură similară a fost luată şi în cazul investitorului care a ridicat blocul. Fostul viceprimar care acum este city manager al oraşului a fost pus sub control judiciar.

Ioana Bîlea, purtător de cuvânt IPJ Iaşi: "Se desfăşoară cercetări pentru constitutirea unui grup infracţional organziat, înşelăciune cu consecinţe desoebit de grave, fals în inscrisiri sub semnătură privată abuz în serviciu precum şi instigare la abuz în serviciu şi fals intelectual. Au fost ridicate documente şi inscrisiri, 24 mii de euro, 18 mii de dolari, 28 de mii de lei, cartele sim, stickuri".

Mihai Chirica a apărut pe scena politică din România în 2012, când s-a înscris în PSD. A fost pe rând consilier local în Iaşi, apoi viceprimar şi, după ce fostul edil, Gheorghe Nichita, a fost arestat sub acuzaţii de corupţie, a devenit primar.

În 2018, a fost exclus din PSD, după ce a criticat politica de atunci a partidului şi pe Liviu Dragnea, iar anul trecut a câştigat un nou mandat, de această dată din partea PNL.

Nu este prima dacă când primarul Chirica are probleme cu legea. În ianuarie a fost trimis în judecată în dosarul "Skoda", fiind acuzat că în perioda în care era viceprimar a încheiat patru contracte nelegale de leasing pentru achiziția unor maşini.

Tot în ianuarie, acelaşi Chirica a fost şi protagonistului unui incident de Ziua Unirii. Un fost militar în rezervă l-a atacat cu iaurt.

Mihai Chirica a apărut în atenţia opinei publice şi în momentul în care a trecut în declaraţia de avere, în 2018, suma de 125 de mii de euro, primită ca dar la botezul copilului. Un an mai târziu, tot din declaraţia lui de avere s-a aflat că băiatul editului a achitizionat, pe când avea doar 11 luni, o casă şi un teren în zona centrală a Iaşiului. Proprietăţile au fost evaluate la 250 de mii de euro. 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Incidența cazurilor de Covid-19 în România. Bucureștiul și două județe, în scenariul roșu
Incidența cazurilor de Covid-19 în România. Bucureștiul și două județe, în scenariul roșu

Bucureştiul se menţine în zona roşie, cu 3,25 de cazuri de infectări cu SARS-CoV-2 la mia de locuitori, în scădere faţă de ziua anterioară, când incidenţa a fost de 3,46, a anunţat, marţi, Grupul de Comunicare Strategică.

Coronavirus România, bilanț 27 aprilie. 2.019 cazuri și 172 de decese în ultimele 24 de ore
Coronavirus România, bilanț 27 aprilie. 2.019 cazuri și 172 de decese în ultimele 24 de ore

Coronavirus România, bilanț 27 aprilie. În ultimele 24 de ore, pe teritoriul României au fost confirmate 2.019 cazuri noi de Covid-19 și 172 de decese.

Veste bună pentru români. Premierul Cîțu: ”Ce a fost mai greu a trecut”
Veste bună pentru români. Premierul Cîțu: ”Ce a fost mai greu a trecut”

Premierul Florin Cîţu a afirmat, marți, într-o videoconferință cu prefecții pe tema vaccinării anti Covid-19 că România se află pe o pantă descrescătoare a valului trei al pandemiei.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.