Mihai Chirica, pus sub acuzare de procurorii DIICOT într-un dosar de înșelăciune: ”Mă consider nevinovat”

Dată publicare: 27-04-2021 18:51
Dată actualizare: 27-04-2021 20:03


Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a devenit din suspect, inculpat într-un dosar cercetat de DIICOT. Procurorii îl acuză că ştia de unele ilegalităţi petrecute în primărie, dar nu a anunţat organele judiciare, aşa cum îi cerea legea.

În aceeaşi cauză, care vizează cedarea unui teren de către Primăria Iaşi către un investitor local, au fost reţinute deja patru persoane, printre care arhitectul şef al oraşului şi un notar. În urmă cu puţin timp Mihai Chirica a declarat pentru Ştirile ProTV că se consideră nevinovat.

Un teren aflat într-un una dintre cele mai scumpe zone din Iaşi, dat în concesiune de Primăria pe care o conduce, l-a adus pe primarul Mihai Chirica față în faţă cu procurorii DIICOT.

Acolo, un investitor local primise aprobare pentru construirea unui sediu de firmă şi a unei pensiuni, dar a ridicat un bloc cu cinci etaje şi a vândut apartamentele.

Primarul Chirica ar fi aflat despre nereguli, dar nu a sesizat nicio autoritate judiciară.

Fapta funcţionarului public care, luând cunoştinţă de săvârşirea unei infracţiuni în legătură cu serviciul în cadrul căruia îşi îndeplineşte sarcinile, omite sesizarea de îndată a procurorului sau a organului de urmărire penală, potrivit legii de procedură penală, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 5 ani.

Mihai Chirica, primarul Iaşiului: "O parte din documnte au fost trimise de mine personal și alte documente trebuia să le trimită niște colegi, iar acelea au fost trimise fără adresă de înaintare, lucrul ăsta nu se face”.

Florin Roman, deputat PNL: "Domnului Chirica i se împută faptul că a omis să sesizese organele penale în legătură cu presupunerea cunoaşterii a unor fapte care sunt anchetate. Ori aici trebuie văzut foarte clar dacă a existat un anunţ al secretarului primăriei sau a direcţiei juridice din cadrul primăriei referitoare la acest lucru, pentru că toate sigur se sparg în capul primarului. Domnul Chirica, ca orice liberal, o să meargă în fața instanței pentru a îşi susţine punctul de vedere".

În primăria pe care o conduce Mihai Chirica, procurorii au făcut, luni, percheziţii.

Şi în acel moment, Mihai Chirica a susţinut că este nevinovat.

Mihai Chirica: "Nu sunt descinderi, vor să ridice nişte documente pe care noi le-am trimis deja parchetului despre un contract de asociere în participatiune din 2005. Au venit să-şi ia documentele, de altfel mai există nişte documente de luat. Noi am sesizat instituțiile statului şi cred că am făcut bine".

În dosarul DIICOT în care primarul Chirica este suspect sunt vizate şi alte persoane. Fostul arhitect şef al oraşului a fost reţinut. La fel, un notar şi un inspector de la cadastru din Primăria Iaşi. O măsură similară a fost luată şi în cazul investitorului care a ridicat blocul. Fostul viceprimar care acum este city manager al oraşului a fost pus sub control judiciar.

Ioana Bîlea, purtător de cuvânt IPJ Iaşi: "Se desfăşoară cercetări pentru constitutirea unui grup infracţional organziat, înşelăciune cu consecinţe desoebit de grave, fals în inscrisiri sub semnătură privată abuz în serviciu precum şi instigare la abuz în serviciu şi fals intelectual. Au fost ridicate documente şi inscrisiri, 24 mii de euro, 18 mii de dolari, 28 de mii de lei, cartele sim, stickuri".

Mihai Chirica a apărut pe scena politică din România în 2012, când s-a înscris în PSD. A fost pe rând consilier local în Iaşi, apoi viceprimar şi, după ce fostul edil, Gheorghe Nichita, a fost arestat sub acuzaţii de corupţie, a devenit primar.

În 2018, a fost exclus din PSD, după ce a criticat politica de atunci a partidului şi pe Liviu Dragnea, iar anul trecut a câştigat un nou mandat, de această dată din partea PNL.

Nu este prima dacă când primarul Chirica are probleme cu legea. În ianuarie a fost trimis în judecată în dosarul "Skoda", fiind acuzat că în perioda în care era viceprimar a încheiat patru contracte nelegale de leasing pentru achiziția unor maşini.

Tot în ianuarie, acelaşi Chirica a fost şi protagonistului unui incident de Ziua Unirii. Un fost militar în rezervă l-a atacat cu iaurt.

Mihai Chirica a apărut în atenţia opinei publice şi în momentul în care a trecut în declaraţia de avere, în 2018, suma de 125 de mii de euro, primită ca dar la botezul copilului. Un an mai târziu, tot din declaraţia lui de avere s-a aflat că băiatul editului a achitizionat, pe când avea doar 11 luni, o casă şi un teren în zona centrală a Iaşiului. Proprietăţile au fost evaluate la 250 de mii de euro. 


VIDEO PROTVPLUS.RO