Mihaela Bilic ne spune secretul ciocolatei care nu îngrașă. Un aliment funcțional cu beneficii reale pentru sănătate
Ce facem dacă iubim ciocolata, dar ne și gândim la calorii? O diluăm cu apă și rezultă ciocolata caldă.
Ce ați spune dacă începem anul cu o pledoarie pentru ciocolată? Am reputația de medic nutriționist care nu interzice nimic, așa că profit de acest lucru și vă propun un desert de sezon: ciocolată caldă. De unde ideea de a topi ciocolată și a o transforma într-o băutură? Nu e nimic nou, la origini ciocolata se consuma doar sub formă lichidă- era o băutură amară, preparată după un ritual complex, în care boabele de cacao erau măcinate și fierte. Mult mai târziu, după ce a traversat oceanul și a ajuns în Spania, rețeta s-a îmbunătățit prin adaos de zahăr.
Ce e de fapt ciocolata? Extractul rezultat din miraculosul fruct de cacao, adică un amestec de unt de cacao, masă de cacao și zahăr. Aztecii considerau bobul de cacao hrana zeilor, un tonic cu proprietății revigorante și energizante.
Ciocolata este produsul premium din categoria dulciuri și, spre deosebire de zahăr care are doar calorii goale, în ciocolată găsim o mulțime de nutrienţi valoroși: amine care dau stare de bine, alcaloizi cu efect stimulant, antioxidanți, minerale și multe fibre.
Este mai degrabă un produs gras decât unul dulce, mai ales când vorbim de ciocolată neagră: avem 550cal/100g, 35% grăsime, niciun strop de colesterol și 7,5g fibre. Puterea antioxidantă ieșită din comun se datorează polifenolilor ce pot reprezenta până la 48% din greutatea bobului de cacao.
Ciocolata este un aliment funcțional cu beneficii reale pentru sănătate și indice glicemic scăzut. Cât despre calorii, nu merită numărate, atâta timp cât porția corectă înseamnă 30g, adică 2-3 pătrățele.
Ciocolata are densitate calorică mare, adică multe calorii concentrate într-un volum mic. Cum facem să mai reducem din această densitate calorică? Ei bine, ați ghicit: o diluăm cu apă. Cele câteva bucățele de ciocolată pe care de obicei le înghițim rapid, se pot transforma într-o ceașcă de lichid ce poate fi savurat pe îndelete. Când alegeți ciocolata caldă, adică ciocolată transformată într-un lichid, reduceți la un sfert conținutul de calorii.
În loc de apă puteți dilua ciocolata cu lapte, pentru că laptele înseamnă 87% apă. La 25g ciocolată folosiți 100 ml lichid. În funcție de preferințe, puteți adăuga ingrediente care să aducă un plus de savoare: vanilie, scorțișoară, rom, coniac, frișcă, caramel- totul e permis! În ciocolata caldă puteți înmuia bucățele de biscuiți, bezea, turtă dulce sau cozonac- plăcere diluată, nevinovată și garantată!