Mierea romaneasca ecologica 100%, extrem de apreciata in strainatate. Peste 60% din productie este vanduta in strainatate

Ultima actualizare: 28-03-2017 07:22

Strainii se dau in vant dupa mierea romaneasca, ecologica 100%. Asa se face ca 3 din 5 borcane produse la noi sunt vandute la export, in timp ce romanii consuma anual cam un borcan mare de persoana.

Zilele acestea la Blaj s-au adunat sute de producatori din tara, dar si din strainatate, la cel mai mare targ apicol de la noi.

Mierea ecologica i-a cucerit pe strainii veniti special ziele acestea la Blaj, pentru targul apicol. Una dintre cele mai mari firme de produse apicole si cosmetice din Japonia importa anual din Romania peste 200 de tone de miere de salcam, iar acum cauta si de tei.

Hikami Susumu-companie produse apicole si cosmetice Japonia: "Presedintele companiei, domnul Yamada a fost foarte impresionat de gustul si parfumul mierii romanesti si-a dat seama ca a descoperit un produs de calitate inalta pe care si-a propus sa-l prezinte clientilor nostri din Japonia."

Un apicultor din Belgia a venit la targul de la Blaj sa caute diverse sortimente de miere.

Pierre Paul - apicultor Belgia: "Am venit din Belgia sa gust mierea romanesca pentru ca este produsa in mod traditional si caut si apiterapia. In Belgia pretul este foarte mare, dar calitatea nu"

Strainii apreciaza si pretul mierii romanesti, care variaza intre 2 si 5 euro pe kilogram.

Alina Mates - procesator de miere: "Anul trecut a fost un an foarte slab mai ales la productia de miere de salcam care este mai scazuta cu 40% fata de un an normal, mierea de salcam fiind si cea mai bine platita de apicultori."

Victor Mates - organizator: "Peste 60% din productia de miere a Romaniei se exporta: Germania, Italia, Franta, dar si tarile asiatice ca de exemplu Japonia."

Si in tara lucrurile au inceput sa se miste si consumatorii de miere aleg numai produsele ecologice, chiar daca dau un ban in plus.

Dumitru Buzila, producator: "Mierea poliflora de mai, de primavara o miere din Bucovina care se recolteaza in perioada pomilor fructiferi, papadie si este foarte foarte bogata in minerale."

Clienta: "Acum m-am hotarat sa iau niste produse cosmetice si pentru imunitate

Reporter: "Cum sunt preturile?"

Clienta: "Avand in vedere ca mierea este atat de valoroasa pentru organism nu cred ca sunt exagerat de mari decat sa dam pe medicamente mai bine pe miere."

Targul de miere va fi deschis si duminica.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO