Diagnostice false pentru un dispozitiv medical inutil. Prejudiciul ar fi de 10 milioane de lei
Zeci de percheziţii au fost efectuate miercuri la sediile uneia dintre cele mai mari firme de echipamente medicale, iar de la Casele de Asigurări de Sănătate au fost ridicate dosare întregi cu documente.
Procurorii DIICOT Târgu Mureş au bănuiala că au descoperit o nouă reţea care lua bani de la stat fără să ofere serviciile promise. Filiera ar fi cuprins şi medici care ar fi pus diagnostice false în baza cărora cereau un dispozitiv medical inutil. Astfel erau decontaţi ilegal bani de la asigurările de sănătate, iar bugetul ar fi fost păgubit cu 10 milioane de lei.
Procurorii DIICOT au informaţii că suspecţii ar fi organizat o adevărată reţea care pornea de la medici şi asistenţi sociali, ce aveau în baza de date bolnavi cu incontinență urinară. Pe reţetele emise pe numele acestora era trecut diagnosticul de vezică neurogenă şi recomandarea: cateter urinar.
Alegeri 2024
14:02
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
13:57
Gabriela Firea: Am votat cu gândul la tineri, familii, femei, copii, bunici. În speranţa că viaţa lor va fi mai bună
13:57
Mesajul transmis către români de un veteran de război, în vârstă de 102 ani, după ce a votat: „Nu aveam pâine, nu găseam”
13:43
Mii de români votează departe de casă, în vacanță. Unii și-au exprimat deja opțiunea pe liste suplimentare
Emanuela Rugină, purtător de cuvânt IPJ Mureş: ''Se recomandau a fi decontate de CNAS dispozitive medicale, catetere urinare, dispozitive care nu erau necesare pacienţilor.”
Procurorii notează că pacienţii pentru care s-au întocmit aceste reţete nu aveau nevoie de un asemenea dispozitiv.
Cu toate acestea, documentele îşi urmau cursul fără ca cineva să verifice. Reţeta mergea la firma care oferea doar pe hârtie dispozitivul medical şi la Casa de asigurări de sănătate, care deconta apoi produsul, adică trimitea banii la firma privată.
Procurorii DIICOT mai susţin că pacienţilor li s-ar fi oferit gratuit scutece pentru adulţi, care nu sunt decontate de stat, dar care sunt mult mai ieftine.
Anchetatorii cred că frauda se întinde pe ani de zile. Ei verifică şi un alt aspect, legat de calitatea cateterelor. Anchetatorii au suspiciuni ca în acte ar fi figurat produse de calitate, la preţ mai mare, însă în realitate erau livrate catetere simple de plastic dur. Iar folosirea unor dispozitive de proastă calitate îi poate afecta pe bolnavi, spun medicii.
Primele verificări arată că prejudiciul adus statului se ridică la 10 milioane de lei. Procurorii au început urmărirea penală pentru fals, uz de fals, inselcaciune şi constituirea unui grup infracţional organizat.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, Targu Mures, perchezitii, documente,
Dată publicare:
09-05-2018 19:23