Meteorologii anunță apariția unui fenomen înspăimântător în România: "A fost un dezastru"
Fenomenele extreme se înmulțesc în România, iar specialiștii spun că ar trebui să ne obișnuim cu ele.
În Arad și Timiș, două fuioare cu aspect de tornadă i-au înspăimântat pe oameni. Vijelia care a urmat a distrus numeroase acoperișuri. În ultimele luni, meteorologii au emis sute de avertizări de cod roșu de vreme extremă, destul de rare în urmă cu 10 sau 15 ani.
Imaginile au fost surprinse în localitatea Craiva din Arad. Oamenii s-au speriat când au văzut cum fuiorul ameninţător se formează pe cer.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Localnic: "Doamne, dă să plece! Uite, se face furtună!"
Specialiştii susţin că vârtejul nu a atins pământul, însă a venit însoţit de vânt şi ploaie. Acoperişurile de pe 15 case au fost luate de rafalele puternice.
Localnică: "Tot aşa se învârtea, eu când am văzut-o, vai ce m-am temut..."
Localnic: "Am văzut acoperişul vecinei, că l-a luat pe sus, a luat şi un pom, a fost ceva groaznic, apoi a trecut drumul şi a luat tot ce era."
Localnic: "Dintr-o dată s-a auzit un zumzet şi s-a auzit un bum şi în momentul ăla a luat tabla. Şi a continuat să meargă în sus, am văzut şi țigla pur şi simplu spulberata, se vedeau bucăţi zburând, a fost un dezastru."
De altfel, aceste fenomene sunt tot mai frecvente în România iar ultimii ani arata ca modificarea climei nu mai este doar un avertisment, ci o realitate. Săptămânal, meteorologii emit sute de avertizări imediate de furtuni şi instabilitate atmosferică.
Robert Balasz, meteorolog: "Au fost celule de furtună, în care a existat rotaţie şi a fost o tentativă de formare, a fost de fapt o pâlnie. Sigur că din aceste pâlnii se poate dezvolta o tornadă, dar nu a fost cazul în situaţia de față. Cred că e deja un fenomen care la noi nu mai e noutate."
Şi în Timiş, la o distanţă de peste 100 de kilometri, în comuna Lovrin, s-a înregistrat un fenomen asemănător.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!