Meseria bănoasă, dar ocolită de români. Salariul poate să ajungă și la 3.000 de euro

×
Codul embed a fost copiat

Țara noastră se confruntă cu o lipsă acută de șoferi profesioniști. La nivel european deficitul este de aproape 40%, arată o analiză recentă a Uniunii Internaționale a Transportatorilor Rutieri.

Printre soluțiile oferite de organizații și federații, se află și o propunere legislativă care ar urma să reducă vârsta de obținere a permisului de șofer profesionist de la 21, la 18 ani. Proiectul de lege a ajuns acum la Camera Deputaților.

Chiar cu câteva ore înainte să susțină examenul, Mariana mai face câteva manevre împreună cu instructorul. Își dorește să devină șofer profesionist pentru a străbate toată Europa alături de soțul ei, și el șofer de TIR.

Mariana Varga, candidată: "Vrem să plecăm împreună. Mi se pare cam greu la salariile de aici și avem alte oportunități acolo."

Tot mai multe cupluri sunt atrase de această meserie

Este și cazul Alinei, care de aproape șase ani este colegă de cabină cu soțul ei, Andrei.

Împreună, câștigă peste patru mii de euro. Ne spune că i-a fost greu la început, departe de casă și de cei dragi, însă cu timpul s-au obișnuit. Și cu bune, și cu rele.

Andrei și Alina, șoferi de camion:
"Este meserie grea. Este nevoie de atenție, la furturi, accidente. Am avut câteva incidente. Au intrat hoții peste noi în camera de hotel la pauza de 45, ni s-a spart remorca, ne-au furat paleții din lăzi."

Și Paula a decis să meargă alături de soțul ei la începutul pandemiei. În câteva luni a învățat cum să încarce sau să descarce marfă și cum să completeze avize de marfă. Cel mai greu a fost, însă, să-și lase acasă copiii, cu bunicii.

Paula Dinu, șofer de camion: "M-am convis eu singură să urmez meseria asta de când a început pandemia. Nu a mai mers lucrul acasă, am avut o mică afacere și a trebuit să pun lacăt pe afacere și să plec pe camion."

În orașele mari, la școlile de șoferi profesioniști, numărul candidaților crește de la an la an, spun instructorii.

În cei doi ani de pandemie au fost eliberate peste 80 de mii de permise de conducere. Însă chiar și așa pe piața muncii există un deficit enorm.

Alexandru Bentea, administrator societate comercială: "Este nevoie de șoferi. Salariul este mare. Pentru omul de rând. Poate să ajungă și la trei mii de euro. Nu ai unde să obții banii aceia, oriunde ai lucra în România."

Robert Lăcătuș, candidat: "Am prieteni care lucrează în diferite locuri. Mi-au zis că este ok. Eu zic că merită să încerc pentru un trai mai bun."

Mihai Olaru, candidat: "Am o familie de întreținut și de asta, chiar dacă este greu, aleg să fac acest pas."

De câți șoferi are nevoie România

În România este nevoie de 71.000 de soferi de camion. Cea mai mare criză este în Germania cu o sută de mii de locuri neocupate, urmată de Polonia cu 80 de mii.

Roxana Ilies, reprezentat Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri: "La acest moment faptul ca legislatia româneasca impune varsta minima de 21 de ani pentru
obținerea permisului de conducere necesar unui conducător auto profesionist dezavantajează transportatorii români față de competitorii lor din alte state membre."

Un studiu recent arată că vârsta medie a șoferilor de camion din Europa este de peste 47 de ani.

Citește și...
Primele prescripții în dosarele de proxenetism. Indivizi cercetați pentru trafic de minori au scăpat de procese
Primele prescripții în dosarele de proxenetism. Indivizi cercetați pentru trafic de minori au scăpat de procese

Două decizii ale Curţii Constituționale și Înaltei Curți de Casație şi Justiție produc primele efecte în dosarele de proxenetism.

Documente în cazul lui Pițurcă. Cei care au pus la cale „afacerea” au stabilit din start un profit de 750.000 de euro
Documente în cazul lui Pițurcă. Cei care au pus la cale „afacerea” au stabilit din start un profit de 750.000 de euro

Suspecţii din dosarul materialelor sanitare livrate către MApN şi-au propus, din start, să obţină un profit de 750.000 de euro de pe urma afacerii cu autoritatea publică, reiese din documentele procurorilor.

 

Zeci de medici au făcut scut în jurul șefei de la oncologie care cerea mită de la pacienții cu cancer
Zeci de medici au făcut scut în jurul șefei de la oncologie care cerea mită de la pacienții cu cancer

Aproape 100 de medici au semnat o scrisoare de susținere pentru șefa secției de oncologie de la Spitalul Județean Suceava, care a fost prinsă în flagrant în timp ce primea mită de la un pacient.

Recomandări
Autoritățile anunță că vom primi mai mulți bani prin programul guvernamental „Rabla”. Prima de casare crește cu 15%
Autoritățile anunță că vom primi mai mulți bani prin programul guvernamental „Rabla”. Prima de casare crește cu 15%

Autoritățile anunță că le vor da mai mulți bani celor care vor să își cumpere o mașină nouă prin programul guvernamental „Rabla”.

Gara de Nord va fi modernizată:
Gara de Nord va fi modernizată: "Vin după 22 de ani în România, sunt șocat și nici nu mai vreau să pun piciorul"

Gara de Nord, cea mai mare poartă de intare în București, va fi modernizată. Deocamdată a fost lansată licitația pentru acest proiect.

”Ucigașele de tancuri” sunt în drum spre Ucraina. Soldaţii ucraineni se antrenează deja de câteva săptămâni
”Ucigașele de tancuri” sunt în drum spre Ucraina. Soldaţii ucraineni se antrenează deja de câteva săptămâni

Rușii par tot mai aproape de cucerirea Bahmutului, în estul Ucrainei, după ce ar fi cucerit un sat din apropiere. Potrivit ministrului de externe de la Kiev, Ucraina va primi de la aliați, "în primul val", între 120 și 140 de tancuri.