Mesajul unei mame la 26 de ani de la Revolutie: "Au inchis dosarul, s-au sters pe maini. Au murit a doua oara"
Au trecut 26 de ani de cand romani curajosi au platit cu sange pentru ca noi toti sa fim liberi. Pe 21 decembrie 1989, lupta inceputa la Timisoara ajungea si in Bucuresti.
In memoria celor cazuti in acele zile, astazi au fost oficiate slujbe si au fost depuse flori. Dupa atata timp, ramane insa o uriasa durere: Dosarul Revolutiei a fost clasat, fara sa se afle, tot adevarul. Revolutionarii se lupta acum in instanta, pentru redeschiderea lui.
In Cimitirul Eroilor Revolutiei, mamele inca isi pling copiii pe care i-au vazut ultima oara in 21 decembrie '89. Doamna Maria si-a pierdut atunci singurul fiu. Petru avea doar 24 de ani.
Maria Poptean, mama unui martir: "Pana merg la el, mi-e inima arsa. Mereu il chem si-l strig. Chiar azi, pe 21, a plecat de la serviciu, i-a dus la mitingul ala"
Durerea este cu atat mai mare cu cat in octombrie, Parchetul Militar a decis clasarea dosarului Revolutiei.
Maria Poptean: "Acum au inchis dosarul, s-au sters pe maini, si-au batut joc de noi, au mai murit a doua oara puii mamii"
Revolutionarii au contestat decizia procurorilor militari, la Inalta Curte. Doru Maries, presedintele Asociatiei 21 decembrie: "Ar trebui sa stie ca acum sunt acolo unde sunt pentru ca noi am fost la revolutie. Institutiile din Romania au zero respect pentru revolutionari.”
Mai multe slujbe de comemorare au fost tinute in diverse puncte ale Bucurestiului. In Piata Universitatii si trecatorii s-au oprit sa le aduca un omagiu martirilor.
Vlad Mironescu: "Vreau sa stie din ce ne tragem, ce forta avem si vreau sa fie generatia care sa schimbe ceva pentru ca in momentul de fata nici noi nu putem sa schimbam nimic"
Presedintele Klaus Iohannis a depus un buchet de flori la Memorialul Renasterii din Piata Revolutiei.
21 decembrie 1989 a fost ziua care a hotarit soarta regimului Ceausescu. Dupa curajul si sacrificiul timisorenilor, bucurestenii au platit cu sange,dorinta lor de libertate. Baricada de la "Inter" si vestea ca 49 de oameni au murit si in capitala aveau sa trezeasca o tara intreaga.