26 de ani de cand Timisoara s-a eliberat de comunism. Declaratii emotionante ale revolutionarilor: "Predau stefata nepotilor"


Ultimul update: Miercuri 23 Decembrie 2015 07:19
Data publicarii: Duminica 20 Decembrie 2015 18:35
Categorie: Stiri actuale

In urma cu exact 26 de ani, Timisoara devenea primul oras din Romania liber de comunism. Dupa patru zile de lupte acerbe si sute de oameni impuscati in strada, in 20 decembrie s-a strigat libertate din balconul Operei.

In semn de omagiu, revolutionarii au retrait momentele victoriei in acelasi loc.

Vizibil emotionati, zeci de revolutionari care in urma cu 26 de ani erau in fruntea protestatarilor s-au intors in balconul Operei din Timisoara. Locul a devenit un simbol al revolutiei, pentru ca de acolo oamenii au strigat entru prima oara "libertate" si "victorie"

Tudorin Burlacu, revolutionar: "Aici a fost locul in care s-a trasformat revolta inceputa la Timisoara in 16 decembrie in Revolutie"

Romulus Iancu, revolutionar: "O mana de oameni, uitati-i aici, au reusit sa contrabalanseze tot. Toti de aici erau muncitori. Eu sunt cel care am adus cele patru dube de paine aici, pe raspunderea mea, impotriva a 100 si ceva de mii de gloante. Mi-a fost ranit soferul, Istov bulgarul, si un incarcator. Si acum predau stafeta la nepoti."

In 20 decembrie 1989 a inceput greva generala in Timisoara. Toate fabricile au oprit productia, iar muncitorii au pornit spre centru. A fost si primul semn ca armata nu mai poate face fata multimii.

Ioan Trales, revolutionar: "Am aprovizionat acest balcon al operei cu alimente 3 zile de la restaurantele din fata si de la lactobar."

Liviu Bacanu, revolutionar: "Acele momente s-au transformat intr-o revolutie organizata, cu aparitia Frontului Democratic Roman, a proclamatiei, a declararii Timisoarei ca oras liber"

Noaptea, sutele de arestati au fost eliberati, iar militarii au inceput sa treaca de partea revolutionarilor. A doua zi, bucurestenii aveau si ei sa se ridice impotriva regimului comunist.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO