Membrii și susținătorii comunității LGBT au pornit duminică seară într-un marș pe străzile centrale ale Iașiului. Au fost huiduiți de contestatari, dar forțele de ordine au împiedicat escaladarea conflictului.

Trei persoane au fost amendate pentru că au aruncat cu petarde și au instigat la violență.

Peste 500 de tineri s-au adunat în Parcul Copou din Iași, de unde au plecat în marș pașnic până în fața Palatului Culturii, cu steagul comunității LGBT. Imediat și-au făcut prezența și contestatarii, iar până la un scandal nu a fost mult.

Susținătorii Pride nu au răspuns atacurilor venite din partea celor peste 200 de opozanți, care au huiduit și au adus injurii celor care s-au alăturat marșului.

Ce au spus participanții la marșul LGBT

Fată: „Noi luptăm pentru dreptul nostru de a fi noi înşine. Asta e tot ce vrem, vrem să fim liberi, să facem ce vrem, să fim noi.”

Băiat: „E o super atmosferă și îmi place să ignor lumea frustrată din jur, care are o altă perspectivă a ceea ce facem noi.”

Fată: „Tot ce facem acum e să mergem, să ne distrăm și să ne simțim bine, asta e tot, nu înțeleg de ce oamenii ăștia chiar nu vor să respecte o altfel de opinie.”

Jandarmii au făcut un scut uman între cei care susțin relațiile dintre persoanele de același sex și contestatari, pentru ca situația să nu degenereze și să nu se ajungă la bătaie în stradă.

O femeie a explicat de ce este împotriva marșului Pride din Iași

Reporter: „De ce sunteți împotriva acestei manifestări?”
Femeie: „Pentru că este împotriva lui Dumnezeu. Dumnezeu a lăsat pe pământ bărbat și femeie.”

În urma manifestărilor, trei indivizi au fost amendați de forțele de ordine cu aproape 3.000 de lei, după ce au aruncat cu petarde și fumigene și au instigat la violență.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a condamnat marșul LGBT și a făcut apel la calm și la respectarea Bibliei.