Medicii de familie, investigati de Consiliul Concurentei. Sunt suspectati ca s-au inteles sa fixeze aceleasi preturi

Ultima actualizare: 15-05-2017 06:50

Ce suma va cere medicul de familie daca aveti nevoie, de exemplu, de o adeverinta pentru angajare? S-ar putea ca multi sa dea in acest moment acelasi raspuns.

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pentru ca ii suspecteaza pe medicii de familie ca s-au inteles ca sa fixeze aceleasi preturi. Reprezentantii celor vizati au recunoscut ca au discutat acest lucru, dar sustin ca nu au impus nimic.

Pacient: Eu acum 2 ani am nevoie de o cardologie si am platit 1 milion, o adeverinta. Cam asta e regula peste tot. La toti medicii sunt aceleasi preturi
Reporter: De ce credeti ca se intampla lucrurile astea?
Pacient: Pentru ca sunt vorbiti intre ei.

Consiliul Concurentei banuieste ca medicii de familie s-au inteles sa ceara aceleasi sume pentru aproximativ 80 de servicii care nu se deconteaza de stat, cum ar fi adeverintele necesare pentru angajare sau consultatiile pentru persoanele neinscrise pe liste.

In Bucuresti, la policlinica Vitan de exemplu, 5 medici de familie cer fiecare 50 de lei pentru o consultatie.

Reprezentantii Societatii nationale de medicina de familie recunosc ca acum 10 ani au existat astfel de discutii referitoare la preturi insa ar fi ramas doar la nivel de vorbe.

Sandra Alexiu: "S-a pus problema sa vedem daca se pot stabili astfel de preturi pentru serviciile nedecontate si s-a discutat lucrurile astea, dar nu s-a luat nicio decizie in sensul asta. Nu stim sa calculam preturile "

Investigatia ar urma sa fie gata pana la sfarsitul anului. Consiliul Concurentei a mai propus ca medicii de familie sa nu mai aiba un numar minim de pacienti. Astfel, pot intra pe piata si medici mai tineri, care sa preia din bolnavi de la medicii prea ocupati.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO