Medici acuzați de un pacient că au ajutat patru bătăuși să scape de răspundere. Diagnostic medical omis
Doi medici de la Spitalul judeţean din Brăila sunt acuzaţi de un pacient că ar ajuta patru bătăuşi să scape basma curată.
Victima spune că în certificatul medical emis nu apar cele mai multe dintre traumatismele suferite de el, astfel încât poliţiştii nu îi vor sancţiona pe agresori. Conducerea unităţii sanitare recunoaşte că în scrisoarea medicală sunt omise multe aspecte, dar consideră că a fost o simplă scăpare.
Scandalul a pornit în urmă cu mai mulţi ani, de la un gard ridicat între două case. Pentru că problema nu a fost rezolvată nici după o hotărâre de instanţă, bărbatul de 68 de ani a rămas cu duşmănia vecinilor.
În urmă cu două luni, aceştia l-au prins în afara curţii. Patru bărbaţi l-au bătut cu pumnii şi picioarele, până l-au lăsat inconştient, pe stradă. Omul s-a temut să meargă la medic, din cauza pandemiei, dar, după cinci zile de suferinţă, pentru că nu reuşea să stea în picioare din cauza durerilor şi ameţelilor, s-a dus la spital. Susţine că acolo ar fi fost tratat superficial.
Vasile Tănase, victimă: „M-a strâns oleacă aşa. Normal că a pocnit oasele, ca la fiecare. Gata, zice, s-au aşezat. Gata, s-a rezolvat. Mă, ce-a făcut, zic? M-a pozat, mi le-a aşezat aşa, din vedere?"
Omul povesteşte că, deşi iniţial medicul internist îi spusese că va fi operat, după câteva zile de la internare, şeful secţiei de ortopedie-traumatologie a hotărât externarea.
În scrisoarea medicală nu apare decât o fractură de claviculă. Şi pentru că bărbatul se simţea rău în continuare, s-a dus la un spital din Bucureşti, unde medicii l-au diagnosticat cu fractură a boltei craniene, traumatism cranio-cerebral, fractură cu deplasarea arcului costal şi trei coaste rupte.
George Tănase, fiul victimei: „Diferenţele dintre diagnosticul de la Brăila şi diagnosticul de la Bucureşti sunt flagrante. Am scris şi la Colegiul Medicilor şi am făcut adresa şi la DNA doctorului pentru abuz în serviciu. Doctorului de la Brăila."
Pentu că documentul medical stă la baza emiterii certificatului medico-legal şi apoi a anchetei poliţiei, victima are motive să creadă că medicii ar fi omis intenţionat anumite detalii.
Şi conducerea spitalului a constatat că scrisoarea medicală este incompletă, dar nu a decis niciun fel de sancţiuni.
Dr. Dragoş Voicu, director medical, Spitalul Judeţean Brăila: „Există încă două diagnostice: traumatism cranio-cerebral acut şi sindrom vestibular. Care au fost omise – probabil de registratorul medical, în momentul în care copiat diagnosticele în biletul de ieşire din spital. (oftează lung) Ce să vă spun? Este o omisiune. Medicul a semnat fără să verifice."
Acelaşi spital din Brăila întârzie de aproape două luni să trimită documentele medicale complete la Institutul de Medicină Legală Mina Minovici, din Bucureşti, unde sunt aşteptate pentru finalizarea expertizei medico-legale.
Valentin Bamiopol, avocatul victimei: „Există o plângere înregistrată pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, având ca obiect loviri şi alte violente. Aşteptăm acte medicale, să vedem dacă se poate pune în discuţie schimbarea încadrării juridice din loviri şi alte violențe în tentativă de omor."
Între timp, bărbatul de 68 de ani spune că vecinul care l-a agresat continua să îl ameninţe. Poliţia nu a putut, până acum, să avanseze cu ancheta din cauza lipsei certificatului medico-legal.