Medic de familie din Bacău, sancționat de DSP. Pentru ce le cerea 50 de lei pacienților
Un medic de familie din Bacău a fost amendat de Direcția de Sănătate Publică, după ce o iniţiativă a sa a atras atenţia autorităților.
Un medic de familie din localitatea Huruieşti a fost amendat cu 2.000 lei de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bacău pentru că folosea în cabinet o cameră de termoviziune cu care lua temperatura pacienţilor pentru depistarea unei eventuale suspiciuni de COVID-19.
„Urmare a verificărilor efectuate la CMI Tătăraşti - punct de lucru Huruieşti, s-a aplicat sancţiune contravenţională în valoare de 2.000 lei şi s-a impus interzicerea utilizării aparatului "cameră de termoviziune", deoarece pentru acesta nu s-a făcut dovada documentelor care să ateste încadrarea în categoria dispozitivelor medicale "înregistrare, avizare MS" şi a protocolului de utilizare a acestuia. De asemenea, i s-a pus în vedere medicului să nu mai utilizeze termenul de testare/depistare COVID-19”, se precizează într-un comunicat de presă al DSP Bacău.
Doctorul şi-a cumpărat un aparat de detectare a temperaturii corporale şi îl foloseşte în timpul consultaţiilor, în locul termometrului clasic, contra cost.
Recunoaște că îi cere fiecărui om câte 50 de lei ca să îi spună dacă are febră sau probleme pulmonare.
Pentru acestea din urmă a achiziţionat şi un spirometru.
Aparatul pe care îl folosește medicul de familie din Huruiești în timpul consultațiilor este asemănător termo-scannerelor de mână cu care iau temperatura angajații din aeroporturi. Doctorul așează pacientul pe scaunul aflat în fața biroului său și pornește dispozitivul.
Doctor: „Uitați, dacă ducem în dreptul capului arată undeva la 30 de grade, acum nu o să vă mai dezbrac. Asta vă măsoară temperatura corpului, ca să evităm termometrul. Uitați că mai coboram o dată, se vede clar temperatura. El are o marja de 1 - 2 grade.”
Reporter: „V-a explicat pentru ce e și ați fost dispusă să plătiți banii ăștia?”
Elena Sevastre, pacientă: „Da, da. Pentru binele fiecăruia, pentru liniște."
Medicul susține că a investit 5.000 de lei în aparatul care detectează temperatura corporală și deja a recuperat 1.500 de lei din suma cheltuită, prin consultații. La 50 de lei de persoană, înseamnă că cel puțin 30 de săteni au trecut pragul cabinetului său și au acceptat să le fie luată temperatura cu scannerul în loc de un simplu termomentru. Unii localnici susțin însă că au fost consultați fără să li se dea chitanță.
Anica Stoian, pacientă: „A dat cu aparatul ăla cum am văzut la televizor și ridică el mâna și apoi mi-a dat ceva și să suflu. A zis că pentru asta trebuie să dau 50 de lei.”
Reporter: „Nu v-ați gândit că intrați pe tărâmul speculei odată cu panica virusului?”
Mihai Oancea, medic: „Am pacienți care au refuzat consultul, deci sunt care au refuzat, fără nicio problemă. Nu vând măști la suprapreț, pur și simplu îmi fac datoria de medic, cât pot ca să previn instaurarea panicii. Eu îi explic fiecărui pacient că asta nu detectează coronavirul. Acest test arată doar dacă aveți temperatură.”
Medicul susține că a cumpărat aparatul pentru că îl poate folosi de la distanță și evita astfel că mai mulți pacienți să atingă același obiect. Unii localnici au rămas însă cu semne de întrebare după vizită la dispensar.
Reporter: „Doctorul spune că dă chitanță.”
Ionel Tiliță, localnic: „Nu a dat. Au fost oamenii ieri la control și nu a dat nimic. Le-a luat câte 50 de lei dar nu. Cred că s-a gândit să se îmbogățească, să facă el niște hoții.”
Mihai Oancea, medic: „Sunt oameni care vin și spun domnule eu nu am bani să achit acum dar vreau să îmi fac. Nicio problemă, facem așa și vă așteptăm peste o lună, două, trei, cinci. E normal să fie un tarif pentru că am dat niște bani pe aparatele astea.”
Direcția de Sănătate Publică a dispus însă un control la cabinetul medicului.
Anda Dumitrescu, DSP Bacău: „Instituția noastră s-a autosesizat. Cu siguranță DSP nu a autorizat o astfel de activitate. Testarea pentru covid-19 se face doar în centrele special acreditate conform procedurilor.”
Doctorul folosește în timpul consultațiilor și un spirometru, achiziționat și acesta recent. Medicul lucrează în comună de mai puțin de un an.