Măsurile guvernamentale pentru scăderea prețurilor, așteptate marți. Care sunt variantele de lucru
Îngrijorarea oamenilor pentru facturile la energie a ajuns cu greu și la guvernanți.
După o discuție a miniștrilor de resort din această seară liderii coaliției de guvernare ar trebui să anunțe mâine ce soluții vor lua pentru ca prețurile să scadă din aprilie.
Nu vor fi măsuri doar pentru consumatorii casnici. Producătorii ar putea fi obligați să nu mai pună un adaos comercial mai mare de 5%, la anumite produse. În plus, și acciza la carburanți ar putea fi redusă având în vedere că prețul la pompă a trecut de 7 lei litrul.
Primele măsuri promise de coaliție ar urma să fie intervenția directă pe piața de energie. Întoarcerea la o piață reglementată, deși dorită de social-democrați, nu ar fi posibilă în următorii doi ani. Rămâne însă în discuție varianta reducerii TVA la energie și gaze până la 5%.
Nicolae Ciucă, premierul României: „Sunt două soluții în discuție. Partea aceasta de reglementare este de asemenea în analiză. Cel mai probabil, putem discuta de reglementarea costurilor, nu a prețurilor.”
Asta ar însemna și o intervenție pe lanțul comercial. Potrivit unor surse politice, pentru a regla și creșterea inflației, ajunsă la un nivel record, liderii coaliției se gândesc să plafoneze și adaosul comercial pe care producătorii îl pot pune anumitor produse. Este luată în calcul și o supraimpozitare a profiturilor foarte mari.
Marcel Ciolacu, președintele PSD: „Prioritatea este supraimpozitarea veniturilor excepționale. La tot lanțul, nu numai la producători. Nu poți să ajungi de la 115 lei la 700, apoi la clientul final la 2000 de lei.”
Se urmărește reducerea prețului final la carburanți
Ca să atenueze și criza prețurilor din benzinării, coaliția de guvernare intenţionează să intervină și pe piața carburanților. Social-democrații vorbesc despre o reducere a accizei, în condițiile în care prețul la pompă a ajuns la 7 lei pe litru.
Marcel Ciolacu, președintele PSD: „Cred că o intervenție pe o perioadă limitată a înjumătățirii accizei ar fi potrivit. Ar însemna 1.2 lei reducere. Pe o perioadă … cât suportă bugetul de stat”
Și USR a depus un proiect de lege prin care TVA ul la carburanți să fie redus de la 19 la 5%, o măsură care pare agreată și de șeful liberalilor.
Florin Cîțu, președinte PNL: „Pe termen scurt, da putem să facem câteva lucruri. Reducerea TVA ar putea să fie o soluție, de exemplu, dar nu doar la un anumit sector, ci pentru toată lumea. Eu aș putea să o iau în calcul”.
În paralel, consumatorii vulnerabili ar putea primi vouchere pentru achitarea facturilor. Ca să crească și cantitatea de energie produsă de țara noastră, liberalii și social democrații au căzut de acord să finalizeze patru hidrocentrale aflate în stadiu avansat de construcție. Problema este însă că trei dintre ele se afla în arii protejate, iar pentru o intervenție în acele zone este nevoie de aprobarea Comisiei Europene.