DOCUMENT, ”Sprijin pentru România”. Măsurile Guvernului pentru populație. Cine va primi bani

×
Codul embed a fost copiat

Vouchere pentru familiile cu venituri mici, bani pentru elevii nevoiași și creșterea valorii tichetului de masă.

Sunt doar câteva dintre măsurile pe care coaliția de guvernare le anunță oficial, pentru a contracara creșterea prețurilor la alimente, energie și carburanți.

Cabinetul Ciucă a anunțat măsurile de criză:  

Ciolacu:  Trebuie să oferim un ajutor real, speranţă şi oportunităţi cetăţenilor noştri

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a prezentat planul Coaliţiei de sprijin pentru România, arătând că acesta a fost întocmit „pentru a pune din nou România în mişcare”.

Citește și
factura
Prețurile la energie electrică și gaze naturale vor fi plafonate pentru gospodării. Compensările nu vor mai fi aplicate
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

„Românii au făcut mereu faţă provocărilor. Acum trebuie ca şi clasa politică să se ridice la nivelul cetăţenilor. Trebuie să oferim un ajutor real, speranţă şi oportunităţi cetăţenilor noştri. Din punctul nostru de vedere jumătăţile de măsură pur şi simplu nu sunt suficiente”, a declarat Ciolacu. 

"Nu mai avem timp se politică sterilă, ci să oferim răspunsuri la problemele românilor", a mai spus el. 

”Trăim într-o criză economică care se va adânci în lunile care urmează. Creşte inflaţia în zona euro şi acest lucru va afecta toate economiiile europene. Statul are obligaţia de a ajuta toţi cetăţenii, trebuie să intervină şi în economie şi acest lucru nu înseamnă că statul lucrează împotriva principiilor liberale, dar acolo unde este nevoie este obligat să intervină. De aceea, aceste măsuri au fost extrem de bine chibzuite, sunt echilibrate, pe termen mediu şi pe termen lung, sunt şi măsuri imediate”, a declarat Kelemen Hunor. conform News.ro. 

După ce au susținut declarațiile, Marcel Ciolacu și Kelemen Kunor au plecat de la pupitru, locul fiind luat de câțiva miniștri. 

"Programul de guvernare are în centrul său cetățeanul. Coaliția de Guvernare are datoria să vină cu soluții la problemele oamenilor și ale mediuliu economic. Pachetul are o valoare de 17,3 miliarde de lei", a spus, la rândul său, premierul Ciucă.

"Practic, prin acest plan, mai mult de jumătate din populaţia României va beneficia de o formă de protecţie în faţa scumpirilor", conform premierului. 

Premierul a precizat că 52% din bani vin din fonduri UE, restul de la bugetul de stat.

 "Pachetul are 3 obiective principale: susținerea economiei, coeziunea socială și solidaritate între generații", a spus Ciucă, adâugând că de aceste măsuri vor beneficia IMM, marii investitori, transportatorii și investițiile publice. 

El a precizat că va fi disponibil un ajutor de 300 milioane euro pentru IMM-urile cu dificultăți din cauza contexului regional.

"Avem în vedere un buget de 200 milioane euro pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie. Vorbim despre acordarea de ajutor de stat pentru încurajarea investiţiilor în valoare de peste 1un milion de euro, cu efect important de dezvoltare regională. Cu perspectiva de continuare", a menționat Nicolae Ciucă. 

Printre măsurile anunțate de Ciucă se numără dublarea normei de hrană pentru pacienți, vouchere de 30 euro lunar pentru elevi, creșterea sprijinului pentru copiii instituționalizați.

De asemenea, premierul a mai spus că vor aloca 200 milioane de euro pentru procesarea produselor agricole în România. "300 milioane de euro grant capital de lucru pentru fermieriii români - termen 30 iunie încheierea contractelor de finanţare", a punctat el. 

“Prezența mea aici în calitate de președinte PNL și premier reprezintă o garanție completă a îndeplinirii tuturor măsurilor din pachet”, a spus premierul.

Premierul a mai spus că primele măsuri vor intra în vigoare cel mai devreme la 1 mai și se vor întinde până la sfârșitul anului, mai puțin cele care depind de fondurile europene și care se vor întinde și după 31 decembrie. 

****

Premierul Nicolae Ciucă a participat mai întâi la o ședință a coaliției de guvernare, care a început la ora 18.00.

Iulia Petcu, corespondent PROTV: „Sunt 17 măsuri, destul de costisitoare pentru statul român, undeva la 4 miliarde de euro ar trebui să coste aceste măsuri, care, spunea liderul PSD Marcel Ciolacu, se referă la jumătate din populația țării. Marcel Ciolacu, împreună cu liderul PNL Nicolae Ciucă, vor pune la punct aceste măsuri pe care PSD-ul le lucrează de câteva săptămâni și pe care ar trebui să le anunțe oficial în această seară, după această ședință a coaliției. În primul rând, sunt vouchere pentru familiile nevoiașe, la fiecare două luni, oamenii care au pensii mai mici de 1.500 de lei, persoanele cu dizabilități, familiile care au doi copii și un venit de 600 de lei pe lună, ar trebui să primească 50 de euro de la stat, bani cu care nu vor putea să își cumpere tot ce își doresc, vor putea să cumpere doar alimente de bază”.

Documentul complet ”Sprijin pentru România” poate fi citit integral AICI.

Printre cele mai importante măsuri anuntațe, se numără:

MĂSURI ECONOMICE:

- Ajustarea contractelor în derulare care vizează investiţiile publice. Se suplimentează sumele aferente contractelor de investiţii în derulare având în vedere creşterile de preţuri la materialele de construcţii. Sursa de finanţare: bugetul de stat, prin bugetul MLPDA.

- Reluarea schemei de ajutor de stat pe HG 807/2014. Începând cu luna mai, se începe sesiunea pe schema de ajutor de stat stabilită prin HG 807/2014, cu o anvelopă estimată de 1 miliard de lei. Sursa de finanţare: buget de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor.

- Program de sprijin pentru transportatori şi distribuitori. Schema de ajutor de stat de 300 de milioane de lei (cu posibilitatea suplimentării) pentru decontarea a 0,50 lei/ litru de carburant pentru sprijinirea operatorilor economici care efectuează transport rutier de mărfuri în cont propriu sau pentru alte persoane, precum şi transport de persoane ocazional sau regulat, dar şi pentru companiile implicate în activităţile de distribuţie (doar pentru alimentarea făcută pe teritoriul României) (circa 4.000 de benficiari). Sursa de finanţare: buget de stat, prin Ministerul Transporturilor.

- Acordarea unor granturi de până la 400.000 de euro/companie pentru capital de lucru IMM-urilor al căror lanţ de aprovizionare a fost afectat de conflictul din Ucraina. Măsura este similară Măsurii 2 aplicată în 2020-2021 şi poate fi finanţată exclusiv din fonduri europene prin POCU. Buget alocat măsurii (propunere): minim 300 milioane de euro. Sursa de finanţare: Fonduri Europene, prin POCU.

- Aplicarea măsurilor Şomaj tehnic şi Kurzarbeit până la 31.12.2022. Se acordă 75% din salariu pentru angajaţii trimişi în şomaj tehnic, respectiv celor cărora li se reduce programul de lucru (măsură la Ministerul Muncii). Sursa de finanţare: instrumentul SURE

- OUG pentru ajustarea preţurilor contractelor de achiziţie publică/contractelor sectoriale care vizează investiţii publice

AGRICULTURA

- Sprijin pentru procesarea producţiei agricole. Suma estimată: 200 de milioane de euro. Sursa de finanţare: buget de stat prin bugetul MADR

- Capitalizarea Casei de Comerţ UNIREA pentru asigurarea necesarului de produse agroalimentare de bază. Suma estimată: 100 milioane de euro. Sursa de finanţare: buget de stat, prin bugetul MADR.

MĂSURI SOCIALE

Susţinerea nivelului de trai pentru românii cu venituri mici.

- Acordarea de vouchere de 50 de euro la fiecare 2 luni (până la sfârşitul anului) pentru cumpărarea a 6 alimente de bază, pentru gospodăriile cu ambii părinţi şi cel puţin 2 copii dependenţi şi gospodării monoparentale cu un venit mediu lunar mai mic de 600 de lei (151.000 de gospodării), persoanele care primesc Venit Minim Garantat (168.000 de persoane), persoane cu dizabilităţi (864.533 persoane) şi pensionarii cu un venit mai mic de 1500 de lei (3.498.875).

Total beneficiari 4.682.408 x 50 de euro x 4 = 936.481.600 milioane de euro până la sfârşitul anului, adică 0,35% din PIB estimat de CNP pentru anul 2022. Sursa de finanţare: Fonduri europene prin POAD (flexibilizare)

Susţinerea elevilor care provin din familii cu venituri mici.

- Acordarea de vouchere de 30 de euro lunar pentru 7 luni (aprilie- iunie şi septembrie- decembrie 2022) pentru alimente, rechizite şi haine celor 156.000 de elevi care primesc burse sociale. Impact 30 de euro x 156.000 x 7 luni= 32.760.000 euro adică 0.012% din PIB estimat de CNP pentru anul 2022. Sursa de finanţare: fonduri europene, prin Ministerul Educaţiei (flexibilizare)

Susţinerea salariaţilor cu venituri reduse.

Creşterea voluntară a salariului minim cu 200 de lei, scutiţi de taxe - de la 1 iunie.

Dublarea normei de hrană pentru pacienţii din spitale de la 11 lei la 22 de lei/ zi. Estimare beneficiari > 3 milioane beneficiari. Sursa de finanţare: buget de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii.

- Creşterea valorii tichetelor de masă la 30 de lei de la 1 iunie.
Stabilirea salariului minim în agricultură şi industria alimentară la nivelul de 3.000 de lei brut, similar celui din sectorul construcţii.

- Amânarea ratelor la credite persoane fizice şi juridice pe o perioadă de 12 luni. Circa 15 miliarde de lei reprezentând rate de capital şi dobânzi vor fi amânate, estimarea numărului de beneficiari ridicându-se la 50.000 de persoane fizice şi juridice. Fără impact bugetar.

TINERET

În ceea ce priveşte domeniul tineretului, Guvernul are în vedere proiecte dedicate Anului 2022- Anul Tineretului în România.

1. Programul Family start

Prin acest program se propune garantarea unui credit în valoare de maxim 75.000 lei, în proporţie de 80% de către stat, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, precum şi în suportarea dobânzilor şi a cheltuielilor adiacente creditului pentru acordarea de finanţări pentru acoperirea unor cheltuieli eligibile in program (de exemplu: plata cheltuielilor cu cresa, gradinita, scoala, after school, achiziţia de autoturisme familiale noi cu 7 locuri, taxe de studii, inclusiv licenta, master, doctorat, plata chiriei, avans din achiziţia unei locuinţe).

Beneficiari eligibili: Persoane fizice cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniţi şi până la 45 de ani neîmpliniţi care isi intemeiaza o familie si care au venituri nete de pana la maxim 7500 RON pe familie/luna. Număr maxim este de 10.000 beneficiari.

2. Programul naţional Student Invest

Prin acest program se propune garantarea unui credit în valoare de maxim 50.000 lei, în proporţie de 80% de către stat, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, precum şi în suportarea dobânzilor şi a cheltuielilor adiacente creditului.

Valoarea maximă a finanţării este de 50.000 lei, cheltuieli eligibile în cadrul programului fiind credite pentru taxe de studii, inclusiv licenta, master, doctorat, pentru publicarea unor cărţi sau a studiilor de specialitate, plata locurilor de cazare în căminele studentesti, etc.

Beneficiari eligibili: Persoane fizice cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniţi şi până la 31 de ani neîmpliniţi care sunt cuprinşi în sistemul de învăţământ superior autorizat de către Ministerul Educaţiei Naţionale. Număr maxim este 10.000 beneficiari.

 

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Marcel Ciolacu: Este pentru prima oară când se anticipează o eventuală criză economică în România
Marcel Ciolacu: Este pentru prima oară când se anticipează o eventuală criză economică în România

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat, joi, la Digi24, că este posibil să avem o criză economică, iar pentru prima oară, se anticipează o eventuală criză şi se vine cu un plan de măsuri de sprijin pentru România, scrie News.ro. 

Prețurile la energie electrică și gaze naturale vor fi plafonate pentru gospodării. Compensările nu vor mai fi aplicate
Prețurile la energie electrică și gaze naturale vor fi plafonate pentru gospodării. Compensările nu vor mai fi aplicate

Noile măsuri de sprijin pentru plata facturilor la gaze și energie electrică au fost agreate de coaliția de guvernare.

Masca nu mai este obligatorie după 8 martie. Guvernul nu mai prelungește starea de alertă
Masca nu mai este obligatorie după 8 martie. Guvernul nu mai prelungește starea de alertă

Guvernul a anunțat luni că starea de alertă nu va mai fi prelungită începând cu 8 martie, iar refugiații ucraineni vor beneficia de mai multe măsuri de sprijin din partea autorităților.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.