Marcel Vela: Se închid mai multe puncte de trecere a frontierei

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, anunţă închiderea temporară a mai multor puncte de trecere a frontierei la graniţa României cu Ungaria, Ucraina, Bulgaria, Serbia şi Republica Moldova.

Marcel Vela a anunţat, joi seară, în urma unei şedinţe la MAI, că membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă au decis închiderea mai multor puncte de trecere a frontierei care aveau trafic redus.

Declarațiile ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela:

- Beneficiarii de finanțări din fonduri rambursabile, nerambursabile, externe și/sau naționale vor lua măsuri pentru limitarea riscului de răspândire a infecțiilor cu coronavirus prin orice mijloace, fie prin reorganzirea activităților, fie prin reprogramarea unor acțiuni.

- Autoritățile publice centrale și locale pot emite proceduri specifice în relația cu beneficiarii pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor din articolul anterior.

Citește și
Tom Hanks și Rita Wilson
Actorii Tom Hanks şi Rita Wilson au fost diagnosticaţi cu coronavirus

- Pentru folosirea eficientă a resurselor în punctele de trecere a frontierei cu flux mare de trafic urmează să fie închise temporar mai multe puncte de trecere a frontierei, în care în prezent se înregistrează un trafic redus.

- La frontiera cu Ungaria, urmează să fie închise punctele de trecere Turnu, Săcuieni, Salonta și Valea lui Mihai.

- La frontiera cu Ucraina, se închide punctul de trecere Sighet.

- Vor fi închise la granița cu Bulgaria următoarele puncte de trecere a frontierei: Negru Vodă, Lipnița, Dobromir, Zimnicea, Turnu Măgurele și Bechet.

- La frontiera cu Republica Moldova, s-au închise punctele Rădăuți-Prut și Oancea.

- La frontiera cu Serbia, punctele care au fost închise unilateral de autoritățile sârbe, respectiv Porțile de Fier II, Moldova Nouă, Foieni, Lunga, Vâlcan, Drobeta Turnu Severin și Naideş. Rămân funcționale pe frontiera cu Serbia, Porțile de Fier I, Moravița și Jimbolia.

Declarațiile ministrului Sănătății, Victor Costache:

- În momentul de față, au fost oprite la graniță zeci de TIR-uri cu medicamente și materiale sanitare, care ar fi fost scoase din țară, prin export paralel.

- Am emis un ordin: Se suspendă temporar distribuția în afara teritoriul României, pe o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, a medicamentelor cuprinse în catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România.

Ce se întâmplă în scenariul 3

 

De la 100 de cazuri în sus, trecem la scenariul 3, caz în care, de exemplu, autoritățile iau în considerare să declare carantină la domiciliu, nu doar în spital. În plus, s-ar putea amenaja spații speciale, inclusiv în hoteluri.

”Este posibil să instituim carantină și la domiciliu, cu condiții foarte stricte de pază, de monitorizare și de urmărire a persoanelor respective. Guvernul a aprobat inclusiv închiriere de clădiri de hotel, în care pot carantinate persoanele și sunt, se pare, hoteluri interesate să pună la dispoziție clădirile lor. Pentru fiecare județ se va găsi clădire de pensiune, de hotel care să fie folosită”, a declarat Raed Arafat.

Personalul din spitale va fi suplimentat, adică vor fi chemați medici de acasă, din turele libere.

”În scenariul 3 vom avea extinderi ale paturilor din secțiile de boli infecțioase, care vor fi arondate exclusiv pacienților Covid-19. Se pregătesc în acest moment spitalele de suport, care vor prelua celelalte afecțuni de boli infecțioase. Paturile de ATI, cele aproape 4.000, vor reține acele 10%, pe măsura evoluției situației, pentru a asigura suportul pentru cazurile critice”, a explicat Nelu Tătaru.

Până atunci, oficialii ne transmit să nu mai mergem la camera de gardă, dacă nu avem cu adevărat o urgență, dar recomandarea îi vizează, atenție, și pe cei care cred că ar fi contaminați cu nou coronavirus.

”Să contacteze medicul de familie prima dată. Și telefonic să îl contacteze. Pentru o febră de 38 nu veni la spital sau pentru că tușești. Prima dată contactează medicul de familie. Poate din triajul epidemiologic îți găsim pe cineva să trimitem să îți recolteze de acasă, rămâi acasă până vedem rezultatele, decât să te duci în UPU, să infectezi alte persoane”, a transmis Raed Arafat.

Exportul de dispozitive medicale și medicamente, oprit

O altă măsură importantă vizează exportul de dispozitive și medicamente folosite în prevenția și tratarea afecțiunilor asociate infecției cu noul coronavirus. Vreme de 6 luni, autoritățile au anunțat suspendarea acestor exporturi.

”Firmele și distribuitorii, înaintea crizei, aveau și un procent pe care îl exportau. În aceste moment, decizia Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență este ca acest mic procent de export să nu se mai facă. Să rămână tot ce înseamnă dispozitive și medicamente în țară”, explică Nelu Tătaru.
Adică antivirale, antiinflamatorii, antibiotice, antitermice, cele folosite în anestezii, dar și sedative. Iar pe listă vor fi trecute și alte medicamente.

În plus, Primăria Capitalei a anunțat că va achiziționa în regim de urgență aparate de testare pentru depistarea coronavirusului.

Măsuri de protecție sporită la spitale

 

Filtrul a prelungit însă timpii de așteptare și s-au format cozi. Unii au fost nemulțumiți, însă măsura a fost menită să prevină pe cât posibil răspândirea înbolnăvirilor cu Covid-19.

”Mai repede te îmbolnăvești aice. Zice să stai un metru unul față de altul. Unde? Uitați-vă și dumneavoastră ce-i aicea!”, a spus un bărbat.

”Am programare la ora 10. Ajung la ușa medicului îmi spune că mi-a trecut ora de programare. Am pierdut-o”, spune și o femeie nemulțumită.

Asta e întâmplă pentru că nu mai ai voie să intri să intri în Spitalul Colentina dacă nu ai trecut pe la triaj.

Acolo ești întrebat dacă ai fost într-o zonă cu risc, dacă ai fost în contact direct cu cineva venit de acolo sau dacă te simți rău și completezi un formular, exact ca la aeroport.

”Spitalul Colentina s-a ghidat exact după prevederile OMS privind ancheta epidemiologică a triajului. E mult mai simplu să prevenim decât să tratăm și să ne luăm toate măsurile de siguranță”, susțin reprezentanții unității sanitare.

Astfel de situații s-ar putea repeta, mai ales dacă numărul de infecții se modifică. Oficial, suntem în scenariul 2 de lucru, ceea ce înseamnă că avem până în 100 de cazuri de persoane diagnosticate.

”Scenariul 2 presupune o transmitere în comunitate, dar sporadică. Vom continua cu prevenția. Pandemia este declarată de OMS atunci când avem epidemie pe trei continente. Avem Asia, Europa, avem și continentul american, deci suntem în pandemie declarată”, explică secretarul de stat Nelu Tătaru.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Streinu-Cercel: În primul rând coronavirusul afectează plămânii. Majoritatea se vindecă fără sechele
Streinu-Cercel: În primul rând coronavirusul afectează plămânii. Majoritatea se vindecă fără sechele

Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel explică faptul că în prezent în România circulă peste 300 de virusuri care se localizează în aparatul respirator, iar noul coronavirus afectează plămânii.

Actorii Tom Hanks şi Rita Wilson au fost diagnosticaţi cu coronavirus
Actorii Tom Hanks şi Rita Wilson au fost diagnosticaţi cu coronavirus

Soţii Tom Hanks şi Rita Wilson au contractat Covid-19 în Statele Unite, potrivit oficialilor australieni, care au făcut apel către toţi care au intrat în contact cu actorii să se plaseze în izolare şi carantină.

Italia,
Italia, "închisă în casă" din cauza pandemiei de coronavirus. "În 2 săptămâni vedem efectele"

Numărul deceselor cauzate de epidemia de coronavirus în Italia a ajuns la 827, iar numărul persoanelor infectate a ajuns la 12.426. În aceste condiţii, premierul a anunţat noi măsuri.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.