Măștile sanitare, o nouă sursă de poluare. Au înfundat deja canalizarea în mai multe oraşe

Dată publicare: 22-03-2021 18:57
Dată actualizare: 22-03-2021 19:48


Măștile pe care ne-am obișnuit deja să le purtăm de un an ne protejează, dar reprezintă și o nouă sursă de poluare.

Mulți le aruncă la întâmplare și astfel ajung pe străzi, în parcuri și în râuri. Cum cantitățile de astfel de deșeuri au crescut enorm, asociațiile de mediu caută soluții.

În Capitală, oamenii sunt îndemnați să ducă măștile folosite în locuri special amenajate în unele magazine, de unde sunt luate, arse și transformate în energie.

În Brașov, cantitatea de deșeuri care ajung la stația de epurare a crescut cu aproape o treime în ultimul an.

Emil Păun - șeful Stației de Epurare Brașov: „În prima parte ați observat metoda grosieră de a aduna materialele textile pe care le antrenează apa la intrare în stație, s-a observat că este o cantitate foarte mare, mai ales pe timp de ploaie.”

Aliana Bălătescu - Purtător de cuvânt Compania Apa Brașov: „În anul 2019 au fost colectați 600 metri cubi de deșeuri, iar în anul 2020 au fost colectați 800 de metri cubi de astfel de deșeuri și au reprezentat măști, mănuși și obiecte de protecție, inclusiv salopete din acelea de protecție au fost găsite”.

Și în Timișoara, mii de măști au înfundat țevile din oraș.

Oana Mărginean - purtător de cuvânt societate de apa-canal: „Reprezintă un pericol în ceea ce privește funcționarea sistemului de canalizare în parametrii normali”.

Dar măștile sunt aruncate de multe ori și pe străzi și reprezintă un risc de îmbolnăvire pentru oricine le atinge. Pot reprezenta un pericol inclusiv pentru căinii, pisicile sau pasările care caută hrană.

Mihail Pautov, medic: „E ușor de imaginat că această mască este o adevărată capcană pentru mediu și pentru animale în primul rând. Ajunsa într-un rău se poate bloca o țestoasă, se poate bloca un pește, ajunsă în camp se pot bloca tot felul de animalute în ea, așa că primul lucru pe care vreau să îl subliniez și să îi rog pe oameni. Să rup așa aceste elastice, astfel încât să nu transformăm aceste măști în niște capcane.”

Mihai Medeleanu - decan Facultatea de Chimie și Ingineria Mediului din Timișoara: „Cel mai simplu ar fi să se strângă organizat și să se incinereze”.

Cei de la organizația "Orașul meu, culorile mele" au început un proiect prin care vor să colecteze anul acesta 1 milion de măști doar în Capitală. Oamenii sunt rugați să ducă măștile folosile la containere amenajate într-un lanț de hypermarket-uri.

Lestat Monroe, inițiatorul campaniei "Aruncă în siguranță": „Îi invitam pe clienți să meargă la magazinele apropiate lor cu măștile pe care le strâng într-o săptămână sau lună, trebuie să le lase în cutiile destinate lor, care sunt în general plasate lângă recepție sau pe galerie. Apoi, noi vom merge regulat să colectăm aceste măști. Măștile sunt apoi arse, pentru a produce energie, electricitate.”

Ca să ne facem o idee mai clară despre cantitățile uriașe de astfel de deșeuri pe care le producem, am făcut un calcul pentru București, unde sunt intregistrati aprximativ 2 milioane de locuitori. Dacă fiecare poartă o mască pe zi, avem un consum pe 60 de milioane de măști pe lună. Ori 4 grade, cât e greutatea unei măști, asta înseamnă că avem 240 de tone de gunoi nou lunar. Adică aproape 3000 de tone, pe an, doar în Capitală. Și să nu uităm că e nevoie de sute de ani ca o astfel de mască să se degradeze în natură.

Măștilor li se adaugă recipientele cu dezinfectanți, mănușile și combinezoanele. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, în lipsa unor măsuri drastice de colectare, 75% din acestea vor ajunge în natură, gropi de gunoi sau chiar în apele mărilor.


VIDEO PROTVPLUS.RO