Cum vor autoritățile să evite carantinarea Bucureștiului. Formula de calcul ar putea fi schimbată
Intră sau nu Bucureștiul în carantină? Aceasta este întrebarea, în condițiile în care luni, dintre cele 3.743 de cazuri de COVID confirmate în toată țara, 1.446 au fost doar în capitala României.
Așadar, rata de îmbolnăvire se apropie rapid de linia roșie, adică de 6 cazuri la mia de locuitori. De jur împrejur, în localitățile satelit, situația este și mai gravă.
Copleșit de numărul mare de infectări, Guvernul caută soluții drastice pentru a evita totuși carantina.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Mai multe controale și închiderea localurilor în care nu se respectă regulile, chiar de la prima abatere”, propune ministrul de Interne. Iar primarii de sector iau în calcul limitarea numărului de persoane în marile centre comerciale.
Alarmat de creșterea rapidă a numărului de infectări în București, premierul i-a chemat la o ședință de urgență pe primarul general și pe edilii de sectoare. Așteaptă de la ei soluții pentru ca orașul să nu se închidă.
Florin Cîțu: ”Sunt foarte supărat că există o minoritate care încă nu vrea să respecte regulile. Personal, bineînţeles că-mi doresc să nu ajungem la o situaţie de caratinare”.
Primarii consideră că este nevoie de cât mai multe controale stricte în autobuze și la metrou, dar și de decalarea programului de lucru pentru evitarea aglomerației.
Nicușor Dan: ”Trebuie să mai rezistăm partea aceasta de martie, aprilie până când un număr mare de români vor fi vaccinați. Am încercat să găsim acele măsuri care să evite carantinarea Bucureștiului”.
Unii primari de sector au propus restricții suplimentare pentru locurile aglomerate, cum sunt de pildă marile centre comerciale.
Radu Mihaiu: ”E posibil să existe niște măsuri limitative pentru magazine, pentru centre comerciale, în care să intre un număr de persoane care intră în aceste centre. E posibil să avem măsuri pentru intrarea în centre comerciale”.
Bode: ”Guvernul trebuie să vină cu măsuri ferme”
Ciprian Ciucu: ”Poliția Locala va fi mult mai atentă la modul în care se va face termoscanarea și vom fi mult mai atenți la a dezinfecta acolo unde e multă relație cu publicul”.
Între timp, rata de infectare se apropie de 5,7 la mie în București, iar Ministerul Sănătății ia în calcul schimbarea formulei de calcul, ceea ce va duce la o creștere pentru Capitală.
Ministrul de Interne spune că nici majorarea amenzilor nu reprezintă o soluție, ci suspendarea activității localurilor în care nu sunt respectate regulile de protecție sanitară. Asta după ce, doar sâmbătă s-au dat amenzi de 1,6 miliarde de lei.
Lucian Bode, ministru de Interne: ”O amendă de 1.000 de lei într-un club de fițe din București nu rezolvă problema. Guvernul trebuie să vină cu măsuri ferme”.
Guvernul pregătește un act normativ prin care localurile care nu respectă regulile sanitare să fie închise pentru o perioadă.
Premierul ar vrea ca perioadă minimă să fie de cel puțin două săptămâni.
O astfel de măsură este deja în discuția parlamentarilor și e pe cale să fie adoptată, dar premierul nu e convins că măsura va avea susținerea majorității parlamentare, așa că, în ultimă instanță, ea va fi decisă în Guvern.
În cel mai bun caz, ar putea fi adoptata în cel mult două săptămâni.