Mașinile electrice, tot mai populare în România. Câţi bani dă statul prin Rabla şi Rabla Plus
Una din opt mașini înmatriculate în primele trei luni ale anului este "verde". Autoturismele care poluează foarte puțin sau deloc devin din ce în ce mai populare printre șoferii de la noi.
Mașinile electrice și cele full hybrid au avut o creștere de 65% față de aceeași perioadă a anului trecut, arată statisticile, în timp ce piața auto înregistrează scăderi. Producătorii de mașini speră să crească vânzările săptămâna viitoare, când iîcepe programul Rabla.
Înmatriculările de mașini noi au înregistrat o scădere de peste 25% în primele trei luni ale anului.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Ștefana Todică, reporter Pro TV: "Mașinile verzi au avut însă o evoluție bună, ținând cont de scăderea pieței. Creșterea este de 65% față de primele trei luni ale anului trecut. Și, în același timp, a crescut și cota de piață pentru acest tip de mașini. Din totalul înmatriculărilor, peste 12% sunt electrice sau hibride, față de numai 5,5% anul trecut. Cele pe benzină au scăzut la aproximativ 60%, iar un sfert sunt diesel".
Cel mai mult au crescut însă vânzarile de mașini plug-in hybrid, adică cele care pot fi încărcate la priză, dar au nevoie și de combustibil.
Marius Tudor, APIA: "Plug in hybrid- care au și alimentare externă au crescut cu 132%, practic de două ori și jumătate față de primele trei luni ale anului anterior. Contează și baza de la care pleci, pentru că anul trecut nu erau atât de multe modele, iar acum avem aproximativ 60 de modele electrice și plug-in hybrid disponibile pe piață".
Producătorii auto se așteaptă ca interesul românilor pentru mașini care poluează mai puțin sau deloc să crească și mai mult de săptămâna viitoare, când începe Programul Rabla și Rabla Plus prin care se acordă 45.000 de lei pentru mașinile electrice și 20.000 pentru cele hybrid plug-in.
Odată cu creșterea numărului de vehicule electrice pe străzi, crește și nevoia de stații de încărcare. Însă și șoferii ar trebui să se obișnuiască cu ideea că trebuie să plătească pentru ele.
Costin Giurgea, realizatorul emisiunii Super Speed: ''Am văzut cozi, dar cozile să ştiţi că sunt la stațiile de încărcare gratuite. Dacă te duci la stațiile la care plătești să încarci mașina, acolo nu o să vezi cozi, că nu prea se duce lumea la ele. Până acum, din ce știu eu, majoritatea investitorilor pe partea de infrastructură sunt privați, nu sunt din partea statului. Dacă ai unde să o încarci, să zicem acasă, utilizarea în oraș este foarte plăcută, pentru că ajungi să încarci mașina ca pe telefonul mobil''.
Ministerul Mediului a prevăzut în bugetul de anul acesta continuarea programului de stații de încarcare în orașele mari, un program nou pentru orașe mai mici și stațiuni turistice și unul pentru autostrăzi, drumuri naționale și europene.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, masini electrice, rabla, rabla plus,
Dată publicare:
19-04-2021 19:57