Marmureanu: Cutremurul de zilele trecute nu poate fi un factor declansator pentru un seism puternic
Gheorghe Marmureanu, directorul onorific al Institutului pentru Fizica Pamantului, a declarat ca seismul de zilele trecute de 5,5 pe scara Richter nu poate fi un factor declansator pentru un cutremur puternic.
El a aratat ca zona Vrancea e periculoasa atunci cand magnitudinea pe Richter e peste 7,1.
"A fost un cutremur zilele trecute de 5,5 pe scara Richter, asta nu poate fi un factor declansator pentru un cutremur puternic. Toate marile cutremure din 1940, 1977 au avut niste factori declansatori cutremure de peste 6,5, 6,7 pe scara Richter. De exemplu, cel din 1977 a fost pe 5 octombrie si a fost de 6,6 pe scara Richter, iar cel din 1940 a fost pe 20 noiembrie si a fost 6,7 pe scara Richter", a explicat Gheorghe Margureanu.
"Nu va fi un cutremur nici de 6,5 pentru ca nu are cum dupa 5,5, nu poate fi 6,5", a mai spus Marmureanu.
El a aratat ca infirma ipotezele lansate de tot felul de prezicatori potrivit carora ar urma un cutremur de 6,5 pe scara Richter in Romania.
"Vrancea la 6,5 danseaza. Nu e nicio problema. (...) Vrancea e periculoasa atunci cand magnitudinea pe scara Richter e de peste 7 - 7,1. De exemplu, in 1986 a fost un cutremur la 131 de kilometri adancime si a fost exact de 7 si suntem toti aici", a mai spus Marmureanu.
Directorul onorific al Institutului National pentru Fizica Pamantului a participat la o dezbatere organizata la Parlament de deputatul FC Dan Cristian Popescu pentru pregatirea unui proiect legislativ privind reducerea riscului seismic. La dezbatere au participat mai multi specialisti, reprezentanti ai primariilor, deputatul precizand ca doreste ca aceasta initiativa sa fie finalizata intr-o luna.
Dan Cristian Popescu a declarat ca propune o initiativa legislativa prin care sa fie inchisa temporar functionarea institutiilor publice, a societatilor comerciale in cladirile cu risc seismic pana cand acestea vor fi consolidate, precum si avertizarea prin panouri, "pe modelul pachetelor de tigari, la intrarea in cladiri".
"Intentia mea este de a introduce in lege ridicarea de urgenta a functionarii unitatilor in cladirile cu risc seismic, cum ar fi societatilor comerciale, institutiilor publice. Apoi ar trebui sa semnalizam corespunzator pana la consolidare sau demolare, acea bulina rosie a avut mai mult intentia de a marca o cladire care trebuie consolidata, dar nu a avut efect de a descuraja intrarea in acea cladire. Trebuie semnalizate aceste cladiri pe modelul pachetelor de tigari", a precizat deputatul FC.
El a adaugat ca in lege va fi prevazuta obligativitatea administratorului de a avertiza asupra riscurilor pe panouri mari la intrarea in cladirile cu risc seismic.
"E mult mai important sa nu putem viata oamenilor in pericol, statul trebuie sa gaseasca alte sedii", a adaugat el.
La dezbatere au participat si Dan Lungu, profesor pentru siguranta cladirilor, precum si Mugur Mihaescu.