Marius Locic si Ioan Crestin au fost retinuti in dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro
DIICOT i-a retinut pe Ioan Crestin si Marius Locic in dosarul fraudelor bancare, pe langa acestia mai fiind incarcerati, pentru 24 de ore, trei directori de banci, doi notari si doi evaluatori, au declarat, vineri, pentru Mediafax, surse judiciare.
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au emis 20 de ordonante de retinere, pentru 24 de ore, si 21 de ordonante de obligare de a nu parasi tara, pentru 30 de zile, au precizat sursele citate.
Potrivit acestora, printre persoanele care au fost retinute se numara Marius Locic, Ioan Crestin, trei directori de banca, doua notarite si doi evaluatori. Omul de afaceri Marius Locic a fost retinut, vineri dimineata, de procurorii DIICOT, iar sotia acestuia a primit interdictie de a parasi tara, ambele masuri fiind dispuse in dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro.
Sotii Locic sunt acuzati de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, aderare si sprijinire de grup infractional si spalare de bani.
Avocatul lor a spus, la iesirea de la DIICOT, ca sotii Locic sunt acuzati de aceste fapte in legatura cu modul in care au vandut un imobil din cartierul bucurestean Dorobanti.
Aparatorul celor doi a mai spus ca imobilul a fost vandut cu 6,4 milioane de euro unei societati Prod Conserv care, pentru achizitionarea acestuia, a facut contract cu o banca.
Pe tot parcursul noptii, la sediul DIICOT au fost adusi saci plini cu probe pentru acest caz.
Fratii Ioan si Vasile Crestin - doi oameni de afaceri care au stiut sa stea departe de lumina reflectoarelor si Marius Locic - un patron de firme implicat in scandaluri imobiliare, sunt trei dintre suspectii procuroriilor DIICOT intr-un incredibil dosar de frauda bancara.
Lor li se alatura fostul vicepresedinte al BRD, Lucian Cojocaru, dar si alti angajati ai sistemului bancar, notari publici si evaluatori imobiliari care ar face parte din reteaua de crima organizata ce ar fi furat 85 de milioane de euro.
Cu totii au fost vizitati de procurori, care au verificat 58 de adrese.
In resedinta care se intinde pe mii de metri patrati din Capitala, se pare ca procurorii nu l-au gasit pe Vasile Crestin. Exista suspiciuni ca el ar fi fost avertizat de o judecatoare ca urmeaza sa fie ridicat de acasa. Magistratul, care a si refuzat sa emita mandat de perchezitie in acest dosar, ar putea fi acuzat de favorizarea infractorului.
Restul, flancati de mascati, si facand nota discordanta prin tinutele elegante, au ajuns la DIICOT. Sunt 6 directori de banci, 7 functionari bancari, 4 notari publici si mai multi evaluatori imobiliari.
A fost adus la audieri si Marius Locic. Marius Locic: "Ma simt hartuit".
Procurorii sustin ca 35 de firme au cerut credite uriase, iar functionarii bancari au aprobat acordarea lor, cu toate ca in dosare ar fi fost nereguli importante. Imprumuturile ar fi fost garantate cu proprietati supraevaluate, spun anchetatorii.
De exemplu: un teren de 13.000 de metri patrati, situat in Ilfov si a carui valoare reala din contractul de vanzare-cumparare era de 143.000 de euro, a fost evaluat la 1.672.000 euro. Cu un asemenea pret, parcela a putut fi pusa gaj pentru obtinerea unui imprumut de un milion de euro.
Cel care ar fi avizat unele dintre aceste imprumuturi este Lucian Cojocaru, pe vremea cand era director comercial la BRD.
Cojocaru este unul dintre cei mai tineri sefi de banca din Romania si a ajuns vicepresedinte la Volksbank acum 2 ani cu avizul BNR.
Un alt suspect in acest dosar este Marius Locic. Acesta ar fi pagubit Volksbank cu 8 milioane de euro. A obtinut creditele pe cand banca era condusa de un austriac.
Anchetatorii spun ca dupa contractarea creditelor, beneficiarii achitau doar cateva rate, apoi nu mai restituiau milioanele de euro imprumutate.