Marius Budăi, PSD: „Îl auzeam pe Florin Cîţu spunând că sporurile trebuie legate de performanţă. Este total eronat”
Nu sunt sporuri abuzive în salariile bugetarilor, susține fostul ministru al muncii, PSD-istul Marius Budăi. El consideră că legarea sporurilor de criteriul performanţei ar fi un lucru "total eronat".
Marius Budăi a explicat că sporurile încasate de bugetari sunt justificate și nu există niciun fel de abuzuri în modul de calculare al acestora. Referindu-se la exemplul sporului de calculator, dat ca exemplu de mulți dintre politicienii din coaliția de guvernare, Marius Budăi susține că, în realitate, acesta „nu există”.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
„PSD susţine ce a scris în legea salarizării unitare şi anume că toate categoriile de sporuri nu trebuie să depăşească, să rămână plafonate la un nivel de 30% din tot ceea ce înseamnă pătură salarială, să spunem aşa (...). Dacă sunt abuzuri şi depăşesc acele 30%, trebuie îndreptate, dar să vorbeşti în România anului 2021, de exemplu, din arcul guvernamental să spui că ar mai exista sporul de calculator, care nu există sub nicio formă, pentru că acel spor a fost cu ani în urmă, când ştim cu toţii că acele monitoare de calculator nu numai că îţi afectau vederea, dar emiteau şi radiaţii puternice, şi tot ceea ce înseamnă spor în România, că vorbim de angajaţi la privat, că vorbim de angajaţi la stat, aceste sporuri, îl auzeam pe Florin Cîţu spunând că sporurile trebuie legate de performanţă. Este total eronat. Sporurile se dau pentru condiţii deosebite de lucru sau pentru program de noapte sau pentru persoanele cu dizabilităţi. Premiile se dau pentru performanţă suplimentară faţă de fişa de post. Deci este total eronat. Neputinţa şi austeritatea pe care o impune un Guvern nu trebuie justificat, din punctul meu de vedere, prin a pune în antiteză categorii sociale din România", a declarat Marius Budăi, la RFI, citat de news.ro.
Întrebat cum răspunde acuzaţiei conform căreia PSD a încurajat sporurile bugetarilor pentru clientela sa politică, Budăi a spus: "Este o frază generalistă, lipsită de conţinut, o încercare penibilă de a-şi justifica neputinţa".
„La fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat un indicator folosit este salariul mediu brut. Dacă ne uităm în strategia fiscal-bugetară, salariul mediu brut pe care îl propune Cîţu în acest an este mai mic decât salariul mediu brut din anul trecut. Anul trecut, salariul mediu brut a fost de 5.429 de lei, dumnealui ne propune 5.380. Este o scădere a salariului mediu brut şi vă dau de exemplu o prestaţie socială care se plăteşte în funcţie de salariul mediu brut şi anume ajutorul de deces. Chiar aici a ajuns acest Guvern, încât şi ajutorul de deces să fie scăzut? Eu cred că priorităţile sunt altele pentru România", a afirmat fostul ministru al Muncii.
Marius Budăi: "Sporul de calculator nu există"
"Rep.: De ce nu a reglementat mai bine PSD-ul, cât a fost la putere, problema sporurilor? Aţi fost la guvernare, aţi avut toate pârghiile.
M.B.: Dacă îmi şi definiţi ce înseamnă mai bine şi comparat cu ce...
Rep.: Adică să eliminaţi sporurile abuzive, cum e cel pentru calculator.
M.B.: Ăsta este folosit în mod abuziv. Dacă îmi arătaţi un document oficial, da, putem avea o discuţie serioasă. Nu este decât o încercare penibilă de a justifica austeritatea.
Rep.: Dar acest spor de calculator există şi este încasat de unii bugetari.
M.B.: Dacă dvs. ştiţi sigur că există, daţi-mi şi mie un exemplu. Eu vă spun şi vă citez din legea salarizării unitare şi vă garantez că nu există.
Rep.: Deci sporul de calculator nu există, asta ne spuneţi?
M.B.: Da.
Rep.: Şi atunci cum vă explicaţi că actualii guvernanţi ies în public cu asemenea declaraţii?
M.B.: Am spus că este o încercare penibilă de a-şi justifica neputinţa şi austeritatea pe care o promovează.
Rep.: Dar e de notorietate că există asemenea sporuri.
M.B.: Dacă dvs. îmi daţi un exemplu sau dumnealor, că la ministerul nu ştiu care există spor de calculator, atunci acel ordonator de credite înseamnă că a încălcat legea, dar până atunci discutăm discuţii.
Rep.: Dar sporuri abuzive există?
M.B.: Care ar fi alea?
Rep.: Vă întreb pe dvs., există?
M.B.: Hai să nu discutăm la nivel general.
Rep.: Nu discutăm la nivel general, ci la nivel concret. Aţi fost la putere, aţi fost în Guvern, aţi descoperit sporuri abuzive?
M.B.: Nu, sub nici o formă".