Consens în coaliţie pe noul buget. Tăierile de sporuri ar economisi 3,3 miliarde de lei

10-02-2021 18:41


După discuții aprinse, membrii Guvernului au ajuns la un consens  privind bugetul de stat.

Proiectul este gata, spune premierul Florin Cîțu, dar nu a fost făcut public. Se știe însă că pensiile nu se măresc și sunt eliminate tichetele de vacanță, transportul gratuit pentru studenți, și sporul COVID pentru angajații din prefecuri. Deși cei doi vicepremieri au declarat că își doresc ca multe sporuri nejustificate să fie tăiate, problema va fi tranșată în Parlament.

După o ședință în care miniștrii USR PLUS s-au declarat nemulțumiți de banii primiti pentru sănătate, transporturi sau economie, premierul a declarat totuși că proiectul a primit undă verde.

Florin Cîțu, premier: „Toți miniștrii vor mai mulți bani, așa cum eu vreau reforme.”

Dan Barna, vicepremier: „E un buget de care nimeni nu e mulțumit, dar e un buget de responsabilitate.”

Premierul a declarat că rămâne fermă decizia de a nu mări pensiile anul acesta, la fel și cea de a nu emite noi vouchere de vacanță.

Florin Cîțu, premier: „Voucherele de vacanță din 2019 și 2020 au fost prelungite pentru a fi folosite și anul acesta, deci sunt în economie în acest moment vouchere în valoare de 2,4 miliarde de lei."

În declarațiile publice, liderii coaliției s-au contrazis în legătură cu transportul studenților.

Dan Barna: „Propunerea, așa cum există ea, prevede ca studenții să aibă în continuare o gratuitate de 50% pe toată perioada anului.”

Trei ore mai târziu, președintele PNL, Ludovic Orban, a înaintat o altă variantă.

Ludovic Orban, președinte PNL: „Se va menține gratuitate pentru studenți, dar se va menține pe ruta dintre facultate spre casă.”

Florin Cîțu a venit cu ultima variantă.

Florin Cîțu: „Se modifică și se revine la 50%. Nu e un capăt de țară.”

Dispare și sporul de 30% pentru toți angajații din prefecturi. Celelalte beneficii vor fi revuzuite în Parlament.

Kelemen Hunor, vicepremier: „Dacă este un risc să lucrezi la calculator, atunci aruncă-ți și telefonul mobil. Nu se poate așa ceva. Vor fi şi restructurări în administraţia centrală, vor fi măsuri pe parcursul anului."

Pentru bugetari există aproximativ 50 de sporuri, de la condiții de stres, păstrarea confidențialității și până la muncă în tură.

Cel mai întâlnit este sporul pentru munca în condiții vătămătoare, la care poate fi inclusă munca la calculator, praful sau zgomotul. L-am găsit în rapoartele de plată de la multe ministere. De exemplu, la Educație, un secretar general primește spor pentru condiții vătămătoare de 1.341, iar un șofer din aceeași instituție, 410. Pentru același spor, arhitectul șef de la Primăria Capitalei încasează 2.319 lei.

Violeta Alexandru, deputat în Comisia de Muncă: „Sunt foarte multe sporuri care se referă la condițiile în care lucrează la un moment dat angajatul, că se referă la praf, că se referă la condiții vătămătoare și nu a făcut nimeni o evaluare, ca să vadă dacă aceste condiții mai există sau nu. De fapt, nu s-a dorit corectarea acestor condiții, ci s-a dorit completarea venitului."

Deciziile Guvernului au scos sindicaliștii în stradă.

Cosmin Andreica, Europol: „Exemplifică salarii foarte mari din administrația publică centrală, însă toate aceste salarii sunt ale unor oameni care sunt numiți politic."

Analiștii spun că este riscant, din punct de vedere politic, acest demers al coaliției de dreapta.

Cristian Pîrvulescu, politolog: „Este mai degrabă un semnal politic trimis către electoratul propriu. Este o idee de dreapta, pe care însă nici guvernele de dreapta nu o mai folosesc în momentul de față. E adevărat, noi aveam alegeri abia în 2024. Oricum, este o decizie riscantă, care va fi atacată ușor de PSD."

Prin aceste tăieri, bugetul rămâne cu un deficit de 7,1%. Se economisesc însă 3,3 miliarde de lei, bani care rămân în sectorul privat, spune premierul Florin Cîțu.