Marin Eugen Sabău, eutanasiat pe 23 august. Românul care și-a împușcat colegii a primit acceptul Curții Constituționale
Marin Eugen Sabău va fi eutanasiat pe 23 august. Românul Marian Eugen Sabău și-a câștigat dreptul la o moarte asistată, după ce și-a împușcat colegii de muncă într-un atac armat la sediul firmei la care lucra, în Spania, în decembrie 2021.
Curtea Constituțională a refuzat să admită recursul agenților răniți, față de deciziile inițiale ale instanțelor. Victimele încercau să oprească moartea asistată a lui Marin Eugen Sabău, românul de 46 de ani din Tarragona, pentru a-l face să plătească în justiție. El vrea însă să-și încheie socotelile cu viața, pentru că în urma confruntărilor cu poliția, a fost împușcat și a rămas paraplegic, relatează ziarulroamânesc.es. și El Pais.
Spitalul Penitenciar Terrassa a stabilit executarea procedurii pentru data de 23 august, arată sursa citată
Magistrații au apreciat că nu există vreo încălcare a drepturilor fundamentale și nicio problemă constituțională pentru a opri procesul.
Pentru a scăpa de o viață umilitoare, Marin Eugen Sabău a cerut în justiție să i se aprobe dreptul de a fi eutanasiat și a devenit primul deținut din Spania care beneficiază de o decizie favorabilă în acest sens. Instanța superioară din Tarragona a respins apelul față de decizia primei instanțe, și ea favorabilă românului, relatează cotidianul.
Românul, fost agent de securitate, a năvălit pe 14 decembrie 2021 cu un pistol în sediul firmei de securitate în care lucrase și a împușcat trei dintre foștii săi colegi, iar apoi a fost neutralizat de echipele antitero ale poliției spaniole, la o fermă unde se ascundea. Gloanțele i-au atins măduva spinării și a rămas paraplegic, fără posibilitate de recuperare, astfel că nu a părăsit nicio clipă spitalul unde fusese internat, pentru a fi dus la închisoare.
„Sunt paraplegic. Am 45 de puncții în mână. Nu-mi pot mișca bine brațul stâng. Am șuruburi și nu-mi simt pieptul”, a spus Sabău pe 11 iulie, audiat prin videoconferință de la spitalul penitenciar Terrassa, unde este internat, în susținerea cererii sale de eutanasie.
Legea Eutanasiei echivalează procesul judiciar cu o moarte naturală și nu presupune „o încălcare a dreptului la ocrotire judiciară efectivă”, invocată de avocații victimelor, a mai stabilit instanța de apel.
Avocatul polițistului rănit și un alt coleg de-al său au atacat hotărârea pe cale extraordinară, dar Curtea Constituțională nu le-a dat dreptate.