”Marea” paradă militară a lui Putin de la Moscova a ajuns un ”marș fără noimă”: ”Toți soldații ruși știu că nimic nu merge”
Moscova a celebrat, la scară vizibil redusă, 78 de ani de la victoria sovietică asupra Germaniei Naziste.
Visul lui Vladimir Putin era ca, măcar anul acesta, să sărbătorească zdrobirea Ucrainei sau măcar o victorie de imagine, cum ar fi cucerirea Bahmutului.
Însă ofensivele de până acum ale Moscovei în Ucraina au adus câștiguri minime și pierderi uluitoare. Între timp, Washingtonul a anunțat un nou pachet de sprijin militar pentru Kiev, în valoare de 1,2 miliarde de dolari.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Ziua Victoriei în Rusia este, prin tradiție, o „celebrare grandioasă” a înfrângerii naziștilor în cel de-al Doilea Război Mondial. De obicei, parada include tancuri, lansatoare de rachete intercontinentale și potop de trupe, precum și un survol aerian.
De data asta, însă, Kremlinul a adus schimbări semnificative.
Amploarea a fost micșorată vizibil, iar măsurile de securitate au fost drastice. Survolul aerian a fost anulat, iar festivitățile regionale au fost anulate ori mult reduse, din cauza fricii de sabotori sau de atacuri ale dronelor ucrainene.
Autoritățile au bruiat semnalele GPS, iar polițiștilor li s-au distribuit în grabă binocluri pentru a depista dronele care s-ar putea apropia. Săptămâna trecută, două drone s-ar fi prăbușit deasupra Kremlinului, inima puterii ruse, expunând vulnerabilitățile din inima capitalei.
Moscova a acuzat Ucraina și SUA că ar fi încercat să-l asasineze pe Vladimir Putin, care de altfel nu se afla la Kremlin.
Însă, numeroși analiști au sugerat că Rusia și-ar fi inscenat singură presupusa tentativă de atac, nu doar ca să se autovictimize și să-și furnizeze noi pretexte de agresiune, dar și ca să justifice în ochii populației restrângerea paradei.
Prin Piața Roșie și alte orașe, marți, 9 mai, au marșat vizibil mai puțini soldați, majoritatea fiind proaspeți recruți, deoarece toți militarii sub contract se află în Ucraina.
Nikolai Mitrohin, cercetător la Universitatea Bremen: ”Parada e menită să arate că totul e sub control și merge conform planului. Și că Rusia are suficiente forțe atât pentru paradă, cât și pentru război... Dar, din perspectiva trupelor de pe linia frontului, toate aceste ceremonii sunt o rușine absolută. Suntem în război, parada ne trebuie nouă acum? Deturnează trupe și echipamente pentru un marș fără noimă, o demonstrație de ochii lumii că totul e în regulă. Toți soldații ruși știu bine că nimic nu merge cum trebuie.”
Previzibil, în discursul său, Vladimir Putin a comparat din nou războiul din Ucraina - pe care îl prezintă drept luptă împotriva naționaliștilor de inspirație "nazistă" - cu riscul existențial pus Uniunii Sovietice de invazia hitleristă, din 1941. În ceea ce rușii numesc Marele Război Patriotic, din 1941 - 1945, au pierit peste 27 de milioane de ruși, soldați și civili.
Vladimir Putin: ”Se pare că (cei din Occident) au uitat la ce a dus pretenția nebunească a naziștilor de a domina lumea, au uitat cine a învins acest rău cu totul monstruos, ce popor s-a ridicat ca un zid pentru a-și apăra patria și nu și-a cruțat viețile pentru eliberarea poporului Europei.
S-a declanșat un adevărat război împotriva patriei noastre, dar noi am respins terorismul internațional, vom proteja locuitorii din Donbas, ne vom asigura securitatea. Suntem mândri de participanții la operațiunea militară specială. Nu este o altă misiune mai importantă decât a soldaților noștri de pe front. Pentru Victorie!”
Dacă, inițial, se știa că doar președinții din Belarus și Kârgâzstan urmau să asiste la festivități, în ultimele 48 de ore Kremlinul a făcut presiuni intense asupra șefilor de stat din țările aliate pentru a veni la Moscova. I-a convins doar pe liderii din Kazahstan și Armenia.
O modificare frapantă față de anii trecuți, acum s-a renunțat la „regimentul nemuritorilor”, unde rudele purtau fotografii ale rudelor căzute la datorie în cel de-al Doilea Război Mondial.
Riscul ca, în acest an, familiile soldaților morți în Ucraina să domine marșul, ar fi expus întreaga amploare a pierderilor rusești.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, parada, vladimir putin, armata, moscova,
Dată publicare:
09-05-2023 13:31