Marea Britanie rămâne statul european cel mai afectat de noul val al pandemiei. Record de cazuri noi într-o singură zi
Mesele în familie și festivitățile de sărbători sunt incerte în multe țări, din cauza tulpinii „Omicron”, care se răspândește cu o viteză uluitoare.
Noua variantă a coronavirusului a fost identificată deja în 89 de țări și va înlocui varianta Delta până la începutul anului viitor, estimează Organizația Mondială a Sănătății.
Deși nu pare să provoace îmbolnăviri severe, noua tulpină este mai contagioasă, ceea ce înseamnă mai mulți bolnavi, într-un timp mai scurt. Asta poate pune o presiune extraordinară pe spitale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Marea Britanie rămâne statul european cel mai afectat de noul val al pandemiei. Numai marți s-au înregistrat puţin peste 90.600 de cazuri noi şi 172 de decese. Cele mai multe infectări sunt cu noua tulpina, Omicron. Cu toate astea, Guvernul a anunţat că nu va introduce restricţii noi înainte de Crăciun. În acest moment, măştile sunt obligatorii în locuri închise aglomerate, precum mijloacele de transport în comun și magazinele, dar nu și pe stradă. Iar accesul în restaurante sau alte locuri aglomerate se face cu dovada vaccinării sau a unui test negativ.
Boris Johnson, premierul Marii Britanii: „Nu credem, în acest moment, că avem destule dovezi care să justifice măsuri mai drastice înainte de Crăciun. Continuăm să monitorizăm tulpina Omicron îndeaproape. Dacă situaţia se deteriorează, vom fi pregătiţi să luăm măsuri”.
În Spania, în provincia Catalonia, responsabilii propun închiderea cluburilor, barurilor, discotecilor și interzicerea circulației între 1 noaptea și 6 dimineața, dar și reducerea numărului de persoane care au acces în restaurante sau la reuniuni private.
Tomas Guell, psiholog: „Nu trebuie să fim mereu împreună, în persoană. Trebuie să găsim şi alte metode ca să facem asta. Putem sta de vorbă cu ajutorul altor mijloace de comunicare. Din fericire, suntem în secolul 21. Dar, înainte de toate, sper că economia nu se va prăbuşi. Pentru că, dacă se întâmplă asta, nu ne mai rămâne nimic”.
Fără petreceri în noaptea de Revelion, în Franța
În Franța, marți s-au înregistrat 15.000 de cazuri noi şi 224 de decese. Autorităţile au anulat toate petrecerile oficiale și focurile de artificii din piețe publice, în noaptea de Revelion. Ca să petreacă totuşi sărbătorile în linişte, alături de cei dragi, sute de parizieni s-au încolonat la centrele improvizate pe străzile Capitalei ca să-şi facă un test Covid.
Pe de altă parte, în Africa de Sud - prima ţară afectată de tulpina Omicron - al patrulea val al pandemiei pare să dea înapoi. Cel puţin asta e părerea experţilor. Deşi varianta nouă s-a răspândit rapid aici, numărul spitalizărilor a fost unul redus, la fel şi gravitatea cazurilor.
Marta Nunes, Universitatea Witwatersrand: „Atunci când ne uităm la spitalizări şi la alţi indici ai bolii, nu vedem prea multe cazuri severe de Omicron, sunt de părere că asta e o veste bună”.
Omicron este, însă, mult mai contagioasă, iar asta se vede în răspândirea pe tot globul, în mai puțin de 2 luni de la depistare. A ajuns în 89 de țări și a devenit dominantă și în Statele Unite, unde trei sferturi dintre noile cazuri sunt infectari cu aceasta tulpina. Preşedintele american Joe Biden a făcut apel la populaţie să se vaccineze şi a anunţat că o jumătate de miliard de teste rapide vor fi distribuite cetăţenilor în zilele următoare.
Sursa: Pro TV
Etichete: Marea Britanie, Franta, coronavirus, virus,
Dată publicare:
22-12-2021 08:51