Marcel Ciolacu ține să demonteze zvonurile despre supraimpozitarea pensiilor Pilon 2: „Nu are nimeni vreun asemenea plan”
Pensiile Pilon 2 nu vor fi supra-impozitate și nici naționalizate. „Nu are nimeni vreun asemenea plan”- dă asigurări premierul Marcel Ciolacu.
Declarația a fost făcută după ce administratorii fondurilor Pilon 2 și 3 au semnalat că pensiile private ar putea fi impozitate la fel ca cele speciale, din cauza unor neclarități din lege.
Asta ar fi însemnat impozite duble pentru pensiile private, la care 8 milioane de români au bani strânși.
Alegeri 2024
11:02
Nepotul lui Nicolae Iorga, istoricul Andrei Pippidi, îl acuză de minciună pe Călin Georgescu: ”Se vede că e fals!”
08:00
Cum a explicat Curtea Constituțională validarea primului tur la prezidențiale, fără o renumărare completă a voturilor
21:03
Cum arată buletinele de vot pentru al doilea tur de scrutin de la prezidențiale. FOTO
20:58
Pîrvulescu: Sunt convins că Ciolacu vrea să fie premier. Matematica, favorabilă lui Georgescu. Lasconi depinde de votul PSD
În ședința de guvern, premierul a cerut măsuri de la ministrul Finanțelor pentru a clarifica situația Pilonului 2 de pensii, cel la care contribuie obligatoriu angajații.
Marcel Ciolacu, prim-ministru: „Vreau să lămurim din start orice speculație despre intenția ascunsă a statului legată de Pilonul 2 de pensii: Nu există așa ceva! Acum două luni eram acuzați că-l naționalizăm, acum că-l vom supraimpozita. Nu are nimeni vreun asemenea plan! Îl rog pe domnul ministru Boloș să propună soluția pe care o consideră necesară pentru a clarifica textele din Codul Fiscal ce pot lăsa loc speculațiilor.”
Miza este uriașă. La Pilonul 2 de pensii s-au strâns deja 117 miliarde de lei din contribuțiile făcute de 8 milioane de români - actuali sau foști angajați.
Clarificările au fost cerute după ce administratorii fondurilor de pensii au semnalat faptul că, de la anul, pensiile private ar putea fi impozitate la fel ca cele speciale. Asta ar fi însemnat practic o taxare progresivă și impozite duble pentru pensiile pilon 2 și pilon 3, față de cele de acum. În acest scenariu, 100.000 de români ar fi afectați.
Şi liberalii au discutat subiectul.
Florin Roman, PNL: „PNL nu susține sub nicio formă impozitarea progresivă a pensiilor private. Dacă ministerul Muncii nu va reveni asupra neclarităţilor, l-am mandatat pe dl. Marcel Boloș ca în ordonanța trenuleț de la finele anului să excepteze pilonul 2, 3 de la aceste prevederi, tocmai ca să nu existe nicio discuție că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie.”
Ministerul Muncii, inițiatorul legii pensiilor speciale, susține că pensiile din pilon 2 și 3 sunt bazate pe contributivitate. Așadar, nu se aplică aceleași reguli ca pentru cele speciale.