Managerul Institutului "Matei Bals", gasit incompatibil de ANI. Ce risca Adrian Streinu-Cercel

Ultima actualizare: 02-07-2015 06:56
Managerul Institutului de Boli Infectioase 'Matei Bals', prof.dr. Adrian Streinu Cercel FOTO AGERPRES

Agentia Nationala de Integritate a anuntat luni ca fostul secretar de stat Adrian Streinu-Cercel, in prezent manager la „Matei Bals”, a incalcat regimul incompatibilitatilor,

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat incalcarea regimului juridic al incompatibilitatilor de catre Adrian Streinu-Cercel, fost secretar de stat in Ministerul Sanatatii, actual manager al Institutului National de Boli Infectioase 'Prof. Dr. Matei Bals' Bucuresti, ca urmare a detinerii simultane de functii.

Potrivit unui comunicat al ANI transmis luni AGERPRES, in perioada 11 martie 2008 - 12 martie 2012, Adrian Streinu-Cercel a detinut, simultan, functiile de manager al Institutului National de Boli Infectioase 'Prof. Dr. Matei Bals', Bucuresti, si secretar stiintific al Senatului Universitatii de Medicina si Farmacie 'Carol Davila' Bucuresti.

Inspectorii ANI sustin ca acesta a incalcat dispozitiile art. 180, alin. (1), lit. a) din Legea 95/ 2006, potrivit caruia "functia de manager persoana fizica este incompatibila cu: exercitarea oricaror alte functii salarizate, nesalarizate sau/ si indemnizate, cu exceptia functiilor sau activitatilor in domeniul medical in aceeasi unitate sanitara, a activitatilor didactice, de cercetare stiintifica si de creatie literar-artistica (...)".

ANI mai precizeaza ca, in perioada 19 noiembrie 2010 - 23 mai 2012, el a detinut simultan functiile de secretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii si manager al aceluiasi institut, incalcand, astfel, dispozitiile art. 84, alin. (1), lit c) din Legea 161/ 2003, potrivit caruia "functia de membru al Guvernului este incompatibila cu (...) functia de (...) administrator (...) la institutiile publice".

Sursa citata mentioneaza ca persoana evaluata a fost informata despre declansarea procedurii de evaluare si ca Adrian Streinu-Cercel a depus un punct de vedere in exercitarea dreptului la aparare. Potrivit legii, persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii sau incetarii de drept a mandatului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO