Mai puțină lumină și temperaturi mai scăzute în birouri. Măsurile luate de companii pentru a rezista iernii
Clădiri mai puțin luminate, temperaturi mai scăzute în birouri și investiții în modernizarea echipamentelor, pentru a consuma cât mai puțină energie.
Sunt doar câteva dintre măsurile pe care companiile din România cu mii de angajați le iau, pentru a rezista iernii.
Acolo unde domeniul permite, angajații ar putea lucra de acasă în lunile reci. Iar firmele sunt dispuse să le plătească o parte din facturi. În alte cazuri se discută despre oprirea producției sau chiar despre concedieri.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Pentru o clădire de peste 25.000 de metri pătrați, facturile la electricitate pot depăși 100.000 de lei lunar. Măsurile de eficientizare ar putea duce la o economie de aproximativ 10%. Cât despre căldura din birouri, administratorii de aici nu au pornit încă centralele. Sunt folosite recuperatoarele de căldură ale centralelor de tratare a aerului.
„Chiriașii sunt cei în măsură să facă economii”
Gabriel Șerban, administrator clădire: „Chiriașii sunt partea cea mai importantă din această ecuație, ei sunt în măsură să facă ecomonii. Programul iluminatului din birou, astfel încât să nu rămână luminile aprinse după orele de program, când nu este necesar nimănui și de reglarea temperaturii.”
Temperatura a fost reglată de la 22 la 20 de grade și într-o clădire de birouri din zona Victoriei, iar la intrare becurile sunt stinse pe timpul zilei. În luna iunie, factura de curent a fost de peste 50.000 de lei.
Sunt opt lifturi în clădire, iar acum funcționează doar patru; practic, în momentul în care angajații au nevoie de lift, li se acordă unul din cele patru disponibile, cel mai aproape de comandă. Sistemul de funcționare rămâne același, dar angajații trebuie să aștepte mai mult timp.
În plus, administratorul vede în timp real consumul și, astfel, poate să controleze echipamentele.
În zona de Nord a Capitalei, luminile din clădirile de birouri urmează să fie oprite noaptea.
Afișe pentru a nu lăsa robinetul deschis sau pentru a utiliza cât ne trebuie
Leonard Rizoiu, manager HR: „Am văzut afişe în cadrul companiilor așa cum avea la hotel de a utiliza apa eficient, de a nu lăsa robinetul deschis sau de a utiliza cât le trebuie.”
Victor Motatu, administrator: „Sunt în jur de 4.000 de persoane, ne așteptăm să se întoarcă la birou, de aici ne așteptam şi la o creștere de consum și vorbeam de scăderea setărilor de temperatură. Vor veni la birou nemaiputând suporta cheltuiele pentru utilități acasă.”
În schimb, alte companii mizează pe munca de acasă în lunile decembrie și ianuarie. Firmele vor acoperi o parte din costurile oamenilor cu întreținerea.
Aida Chivu, specialist HR: „Sunt domenii care își pot permite să facă asta – IT sau zona de prestări servicii, unde oamenii sunt obișnuiți să lucreze de acasă. Unele firme sunt însă obligate să își oprească producția. Combinatul chimic Chimcomplex Borzești va concedia aproape 400 de angajați, adică aproape o cincime din total, după ce recent și-a închis temporar producția din cauza prețurilor la gaze.”