Magyarosaurus, dinozaurul care zburda prin Transilvania acum 70 de mil. de ani. O macheta uriasa va ajunge in Tara Hategului
Aparitie spectaculoasa in Bucuresti: un dinozaur lung de 7 metri si inalt de 4 si-a facut loc la Muzeul National de Geologie.
Este o macheta in marime naturala a unei reptile uriase care a trait acum 70 de milioane de ani in Transilvania. Macheta va ajunge peste cateva zile in Tara Hategului, locul unde au trait aceste animale preistorice. Zona a fost declarata de Unesco geoparc international.
Uriasa macheta, asezata in fata Muzeului National de Geologie, a fost facuta de sculptorul canadian Brian Cooley, renumit in acest domeniu.
Romanii i-au dat aproape 40 mii de euro, bani donati de mai multe asociatii, ONG-uri dar si de pasionatii de dinozauri din intreaga lume.
In urma cu 70 de milioane de ani, Magyarosaurus, acest dinozaur de 7 metri, alerga pe dealurile din Transilvania.
Magyarosaurus Dacus apartinea unui grup de titanozauri, creaturi gigantice, care mergeau pe patru picioare. In 1895 au fost descoperite primele oase care au apartinut acestei specii. Cea care le-a descoperit a numit dinozaurul - Magyarosaurus Dacus.
La Muzeul National de Geologie din Capitala exista si oase reale ale dinozaurilor. Unul dintre ele de exemplu se numeste Iguanodon si a trait acum 300 de milioane de ani in Muntii Apuseni. Ajungea pana la 8 metri lungime si la fel ca Magyarosaurus era ierbivor.
In zilele urmatoare, macheta lui Magyarosaurus va ajunge in Hateg, acolo unde, acum 60 de ani, au fost descoperite oase si oua ale acestui dinozaur.
Macheta va fi montata in Tara Hategului exact in locul declarat de Unesco, inca din 2005, geoparc international.
Si cum aceste evaluari se refac o data la 4 ani, chiar in aceste zile, doi evaluatori de la UNESCO stabilesc daca zona va putea fi reconsiderata geoparc si de acum inainte.