Magiunul din piata va fi scanat cu “refractometrul”. Masuri SF de la Ministerul Agriculturii
Magiunul de prune din comert, inclusiv cel din piete, va fi verificat de acum inainte cu refractometrul, un dispozitiv care se gaseste de obicei in laboratoare. Pe viitor, insa, el va trebui sa intre si in dotarea pietelor din tara noastra.
Conform unui proiect de ordin comun al ministrilor Agriculturii si Sanatatii citat de Mediafax, magiunul de prune trebuie sa aiba un continut de substanta uscata solubila mai mare de 55%. Acesta se determina cu ajutorul refractometrului - un aparat de masurare a indicelui de refractie al substantelor.
Refractometrul poate fi folosit pentru determinarea compozitiei unui amestec, iar cele mai ieftine aparate costa intre 200 si 400 de lei, scrie Mediafax. Noua reglementare ar face obligatorie dotarea pietelor cu acest dispozitiv cu aspect SF, pe care inspectorii vor trebui sa invete sa il foloseasca.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Conform aceluiasi proiect, la fabricarea magiunului pot fi folosite nuci, seminte de floarea-soarelui, seminte de dovleac, dar si ingrediente mai exotice: seminte de susan sau seminte de pin, alune de padure, caju, castane, fistic, migdale, nuci Brazilia, nuci Macadamia sau nuci Pecan. Si asta desi teoretic magiunul ar trebui sa fie 100% romanesc.
La ora actuala in tara noastra exista o marca de magiun, cel de Topoloveni, protejata de sistemul de calitate european al denumirilor de origine protejata si indicatiilor geografice protejate. Acesta e unul dintre cele mai de succes produse romanesti, UE aproband de curand promovarea sa in Dubai si America de Nord printr-un program finantat partial din fonduri europene.
Vezi toata povestea magiunului de Topoloveni, la "Romania, te iubesc!"
Anul trecut ar fi aparut insa si un concurent, „magiunul de Saray”, produs dupa o reteta traditionala din satul constantean Saraiu. Primaria comunei vrea sa il promoveze si sa il produca la nivel industrial, dar se pare ca inca nu stie ca va avea nevoie pentru asta si de refractometru.
Sursa: Mediafax
Etichete: alimente, ministerul agriculturii, prune, verificare, Topoloveni, magiun,
Dată publicare:
17-01-2014 16:18