Luni incep audierile comisarilor europeni desemnati. Corina Cretu a fost programata pentru miercuri, la ora 10:00

Corina Cretu, Jean Claude Juncker

Audierile comisarilor desemnati incep luni in comisiile de specialitate ale PE si se vor incheia pe 7 octombrie, Corina Cretu, careia i-a fost repartizat portofoliul pentru Politica Regionala, fiind programata pentru miercuri, la 10.00 ora Romaniei.

Sirul audierilor va fi deschis, luni, la 14.30 (15.30, ora Romaniei) de catre actualul comisar european pentru Afaceri Interne, suedeza Cecilia Malmström (ALDE), careia presedintele ales al Comisiei Europene i-a rezervat portfoliul Comertului, si de Karmenu Vella (Malta, S&D), comisar desemnat pentru Mediu, afaceri maritimie si pescuit, scrie Mediafax.

Tot luni vor fi audiati croatul Neven Mimica (S&D) pentru Cooperare internationala si dezvoltare si actualul comisar pentru energie, Günther Oettinger (PPE), caruia i-a fost repartizat portofoliul Economia si societatea digitala.

In cea de a doua zi de audieri se vor prezenta in fata comisiilor PE Vytenis Andriukaitis (Lituania, S&D), comisar desemnat pentru Sanatate si siguranta Alimentara, Carlos Moedas (Portugalia, PPE), pentru Cercetare, stiinta si inovare, Dimitris Avramopoulos (Grecia, PPE) pentru Migratie si afaceri interne si Christos Stylianides (Cipru, PPE), care a primit Ajutor umanitar si management de criza.

De asemenea, actualii comisari Maroš Šefčovič (Slovacia, S&D) si Johannes Hahn (Politica Regionala, PPE), desemnati pentru Sectorul transporturilor si sectorul spatial, respectiv, Politica europeana de vecinatate si negocieri pentru extindere isi vor prezenta prioritatile in fata europarlamentarilor.

Citește și
Europa, UE
Analiza Incont.ro: Portofoliul de +350 de miliarde de euro de care se va ocupa Corina Cretu. UE are 5 obiective pentru 2020

Corina Cretu (S&D), comisarul desemnat pentru Politica Regionala, va avea audierile pe 1 octombrie, de la ora 9.00 (10.00, ora Romaniei).

Tot miercuri se prezinta la comisii Marianne Thyssen (Belgia, PPE), pentru portofoliul Ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitate profesionala, Tibor Navracsics (Ungaria, PPE) pentru Educatie, cultura, tineret si cetatenie, Miguel Arias Cañete (Spania, PPE) pentru Actiuni in domeniul climei si energie, Jonathan Hill (Marea Britanie, ECR - Conservatorii si Reformistii Europeni), comisar desemnat pentru Stabilitate financiara, servicii financiare si uniunea pietelor de capital si Vĕra Jourová (Cehia, ALDE) pentru Justitie, protectia consumatorilor si egalitatea de gen.

Audierile din prima saptamana se vor incheia joi, cand se vor prezenta in fata comisiilor Phil Hogan (Irlanda, PPE), comisarul desemnat pentru Agricultura si dezvoltare rurala, Pierre Moscovici (Franta, S&D) pentru Afaceri economice si financiare, impozitare si uniune vamala, Margrethe Vestager (Danemarca, ALDE) pentru portofoliul Concurenta, Elżbieta Bieńkowska (Polonia, PPE) pentru Piata interna, industrie, antreprenoriat si IMM-uri si actualul comisar pentru Ajutor umanitar, bulgaroaica Kristalina Georgieva (PPE), propusa pentru Buget si resurse umane si care va ocupa, totodata, si un post de vicepresedinte.

Audierile se reiau luni, 6 octombrie, cu Alenka Bratušek (Slovenia, PPE), comisar desemnat pentru Uniune energetica, Valdis Dombrovskis (Letonia, PPE) pentru Euro si dialog social, Andrus Ansip (Estonia, ALDE) pentru Piata Unica Digitala si Federica Mogherini (Italia, S&D), inaltul reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe si politica de securitate. Cei patru vor detine in Comisia Juncker si functia de vicepresedinte.

Jyrki Katainen (Finlanda, PPE), comisar desemnat pentru Ocuparea fortei de munca, crestere economica, investitii si competitivitate, va fi audiat marti, 7 octombrie.

Audierile se vor incheia marti dupa-amiaza cu olandezul Frans Timmermans (S&D), comisar desemnat pentru Mai buna reglementare, relatii interinstitutionale, statul de drept si carta drepturilor fundamentale, pentru care Jean-Claude Juncker a creat postul de prim-vicepresedinte al CE.

In functie de portofoliu, unii comisari, printre care si Corina Cretu, vor fi audiati de o singura comisie, altii de doua, trei sau patru, in timp ce Günther Oettinger si Jyrki Katainen vor fi audiati de membri a cinci comisii de specialitate ale PE.

Intrebarile Comisiei REGI pentru Corina Cretu

Pe 8 septembrie, cei 28 de comisari desemnati au primit un chestionar cu 5 intrebari la care au trimis raspunsurile in engleza pana pe 26 septembrie, deadline-ul pentru trimiterea raspunsurilor in alte limbi fiind 29 septembrie. Doua intrebari sunt comune pentru toti comisarii desemnati, iar celelalte trei se refera la portofoliul fiecarui membru al Comisiei.

Fiecare audiere dureaza trei ore, fiind transmisa in direct. La inceput, comisarul candidat tine un discurs de maximum 15 minute, dupa care raspunde la intrebari.

In timpul audierilor, comisiile responsabile cu portofoliile candidatilor vor examina intr-o sesiune de intrebari si raspunsuri competentele generale ale candidatilor, angajamentul european si cunostintele acestora in domeniu.

Surse europene au precizat, pentru MEDIAFAX, ca membrii Comisiei REGI au dorit sa afle de la Corina Cretu ce viziune are asupra politicilor regionale, cum va aplica prioritatile politicii de coeziune, stabilite deja, pentru perioada 2014-2020, si cum vede posibila reevaluare a acestei politici peste 2 ani.

O alta intrebare, in general comuna pentru toti comisarii desemnati, se refera la modul in care acestia vad colaborarea dintre membrii CE si cei ai PE.

Europarlamentarii din REGI vor sa fie informati din timp asupra evolutiilor din zona politicii regionale, in conditiile in care, in prezent, se inregistreaza diferente mari intre angajamente si plati, ducand la intarzieri la sumele trimise de Comisia Europeana statelor membre.

Dupa audieri, fiecare comisie responsabila trebuie sa finalizeze evaluarea comisarului in 24 de ore de la audiere. Totodata, membrii unei comisii pot cere in scris alte informatii.

Urmatorul pas consta in trimiterea unui raport de evaluare separat pentru fiecare comisar desemnat Conferintei Presedintilor de Comisie si Conferintei Presedintilor din PE. Pe 9 octombrie, aceasta din urma, in cazul in care decide sa nu ceara mai multe informatii si in urma unui schimb de opinii, declara audierile incheiate.

Exista si posibilitatea ca o comisie, nemultumita de cum s-a prezentat un comisar desemnat, sa-l recheme pe acesta la o noua runda de negocieri.

Ultima etapa este aprobarea comisiei, ca intreg, in plenul Parlamentului European, pe 22 octombrie. Decizia se ia cu majoritatea voturilor exprimate.

In trecut, au existat cazuri cand o evaluare negativa a unui candidat in cadrul audierilor a dus la retragerea candidatului sau schimbarea portofoliului acestuia. Astfel, pe 19 ianuarie 2010, candidata desemnata de Bulgaria pentru un post de comisar european, Rumiana Jeleva, a renuntat la aceasta candidatura, dupa ce audierea sa in comisia PE a fost un esec, europarlamentarii reprosandu-i ca nu ar fi dezvaluit o parte din interesele sale, omitand sa mentioneze actiunile detinute la firma bulgara de consultanta Global Consult. Italianul Rocco Butiglione, comisar desemnat pentru Justitie, a anuntat, pe 30 octombrie 2004, ca renunta la functie, dupa ce a provocat un scandal in UE din cauza parerilor lui referitoare la homosexuali si femei.

Daca totul decurge conform planificarii, Comisia lui Juncker isi va incepe mandatul de 5 ani pe 1 noiembrie.

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Citește și...
Ce castiga Romania, dupa numirea Corinei Cretu in fruntea portofoliului de Politica Regionala
Ce castiga Romania, dupa numirea Corinei Cretu in fruntea portofoliului de Politica Regionala

Romania ar putea atrage mai multi bani europeni pentru drumuri, sisteme de canalizare sau protectia mediului. Sunt sperantele expertilor in finantari europene, acum cand Corina Cretu este in fruntea portofoliului de politici regionale.

Analiza Incont.ro: Portofoliul de +350 de miliarde de euro de care se va ocupa Corina Cretu. UE are 5 obiective pentru 2020
Analiza Incont.ro: Portofoliul de +350 de miliarde de euro de care se va ocupa Corina Cretu. UE are 5 obiective pentru 2020

Politica Regionala, portofoliul de care se va ocupa Corina Cretu, comisar european din partea Romaniei in viitorul Executiv european, sustine dezvoltarea tarilor membre si reducerea discrepantelor dintre cele mai bogate si cele mai sarace regiuni ale UE.

Corina Cretu a fost desemnata comisar european pentru Politica Regionala:
Corina Cretu a fost desemnata comisar european pentru Politica Regionala: "Sunt pregatita sa imi asum responsabilitatea"

Germania si Belgia vor avea doua dintre cele mai puternice posturi in viitoarea Comisie Europeana, in timp ce Romania va avea Politica Regionala. Corina Cretu, nominalizata la aceasta functie, a scris pe o retea de socializare ca se simte onorata.

Recomandări
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene

Interesul pentru fondurile europene este atât de mare, încât internetul s-a umplut de companii care oferă consultanță și întocmesc proiecte pentru obținerea sumelor alocate de Uniune.

România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE
România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE

Comisia Europeană a inclus România pe lista statelor cu dezechilibre economice grave, care amenință stabilitatea Uniunii Europene.

Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”
Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”

Preluarea Genoa CFC, cel mai vechi club de fotbal din Italia, de către omul de afaceri român Dan Șucu, ține prima pagină La Gazzetta dello Sport, una dintre cele mai importante publicații sportive din lume. Șucu este numit ”Donald Trump de România”.