Luna decembrie este luna gunoaielor, arată cifrele companiilor de salubrizare
Luna decembrie este una dintre cele mai murdare din an, după cum arată cifrele companiilor de salubrizare.
Pe marginea șoselelor din țară se strâng tone de gunoaie. Unii aruncă resturile din mașină, alții scapă de saci întregi de lucruri nefolositoare.
Aceste imagini au fost surprinse pe un drum din Bihor. Pe înregistrări se vede clar cum șoferii opresc în parcare, și aruncă saci plini cu resturi pe un teren viran, aflat chiar lângă șosea. Însă astfel de scene se petrec pe majoritatea drumurilor din țară.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Șofer de TIR: „Îs o grămadă de ele, pe drum. Asta-i România. Parcări, pe marginea drumului. Pe unde trece lumea."
Șofer: „Sunt. Trăim în România. Din păcate, ăsta-i nivelul de cultură."
În această lună, drumarii cresc frecvența cu care fac curățenie pe drumurile naționale și europene. În august și decembrie se adună cu aproape 20% mai multe deșeuri decât în restul lunilor.
Alina Sabou purtător de cuvânt DRDP Timișoara: „Situația este mult mai complicată în timpul perioadelor de concedii. De exemplu, vara, cel mai mult în august și în luna decembrie. Se face curățenie, mai des în perioada aceasta de concedii, de trei ori pe săptămână.”
Puiu Suciu, reprezentant firma colectare-reciclare: „Azi fac curat, mâine vine TIR-ul și golește cabina, și la fel .. deci se-adună. Parcă mai mult. Cu toate că, noi încercăm să intervenim acolo unde ne solicită."
Ca să descurajeze aceste obiceiuri proaste, în multe județe autoritățile au montat camere de supraveghere în parcările folosite cel mai des pe post de groapă de gunoi. Numai în Bihor, există patru camere mobile, pe drumurile județene, și alte nouă camere fixe, pe cele mai tranzitate șosele naționale.
Bianca Firezar purtător cuvânt CJ Bihor: „Facem în permanență aceste verificări. Avem camere montate pe drumurile județene, acestea sunt mobile, ele se pot muta în funcție de sesizări."
Până la începutul lunii noiembrie, pentru salubrizarea drumurilor din zona de vest s-a cheltuit un milion și jumătate de lei, față de 1,6 milioane lei în întreg anul 2021.