Credincioșii ajunși la o biserică din Năvodari dau cu ochii de niște afișe prin care sunt avertizați că nu li se vor împlini rugăciunile dacă folosesc lumânări cumpărate din alte magazine, decât cele ale Arhiepiscopiei Tomisului.

În timp ce oamenii rămân fără cuvinte, și nu mai știu ce să creadă, reprezentanții Arhiepiscopiei ,salută decizia preoților, de a-i avertiza, că pot pierde ajutorul divin, dacă aprind lumânări ...nesfințite.

Afişul este amplasat chiar în zona dedicată aprinderii lumânărilor, într-o biserică din Năvodari, judeţul Constanța. Enoriaşii sunt avertizaţi că nu vor avea nici un folos duhovnicesc - adică rugăciunile nu le vor fi ascultate - dacă aprind lumânări luate din surse...nesfinţite, cum ar fi ... magazinele. Doamna care le vinde are grijă să avertizeze fiecare credincios.

Dincolo de semnificaţia duhovnicească a disputei, preotul recunoaşte că, în ultimă instanţă, nici încasările parohiei nu sunt de lepădat.

Vasile Vasile, preot paroh: Dacă ei cumpără lumânări din altă parte să le aprindă în altă parte nu la noi! Pe noi ne afumă şi eu pur şi simplu fac bine altora!
Reporter: Deci lucrul acestă vă ajută şi pe dumneavoastă pentru a avea nişte încasări...
Vasile Vasile: Da domnule, pentru că din asta trăim şi noi, înţelegeţi?

Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt Arhiepiscopia Tomisului: Nu este nimic ilegal, nu este nimic imoral.
Reporter: Dar mesajul acelui anunţ, că nu ajută duhovniceşte...?
Eugen Tănăsescu: Pai taman la asta face referire, la Hristos care este simbolizat de lumânare. Şi în cazul acesta e nepotrivit să îţi iei lumânare de la un magazin."

În bisericile care ţin de Arhiepiscopia Tomisului, o lumânare obişnuită costa până la doi lei, dublu faţă de magazine.