Invazie de buburuze la Arad. Mărturiile localnicilor: "Nu mă pot duce nici la veceu"

15-10-2019 17:33

Este invazie de buburuze în judeţul Arad din cauza temperaturilor mult prea ridicate pentru această perioadă.

Ca efect al schimbărilor climatice, gărgăriţele s-au înmulţit şi au pătruns în casele oamenilor, care nu mai ştiu cum să scape de ele. Autorităţile au anunţat că vor stropi cu insecticid în zonă, în speranţa că vor reduce astfel fenomenul.

Zeci de găleţi pline cu gâze sunt adunate în această perioadă din casele oamenilor care locuiesc în judeţul Arad. Localnicii se plâng ca insectele au început să înţepe şi că intră peste tot.

Bărbat: "Se bagă sub țiglă, se bagă prin toate mizeriile astea de aici, sub frunze. Cred că de la pădure vin e foarte dificil, nu mă pot duce nici la veceul ăla de afară ziua."

Autorităţile caută soluţii să scape de insectele atât de supărătoare:

Mircea Jichici, primar Lipova: "Am contactat firma cu care avem contract pe dezinsecţie, urmând ca în cursul zilei de astăzi să stropim şi să eliminăm acest fenomen nedorit. De foarte mulţi ani nu s-au mai stropit pădurile. Intră în casele oamenilor, nu pot să stea cu uşa, geamurile deschise."

Specialiştii spun că acest fenomen este legat de temperaturile ridicate din această toamnă.

Gabriel Herlo, biolog: "Din cauza schimbărilor climatice, a temperaturilor ridicate şi schimbări bruşte de climă, specia aceasta de cocinelit s-a înmulţit necontrolat. Este vorba de o specie invazivă provenită din Asia. Ele s-au pregătit de iernare, aceste călduri schimbându-le ciclu biologic păcălindu-le crezând că a început un nou sezon."

În vestul ţării, maximele depăşesc în această săptămână 25 de grade, deşi este deja mijlocul lunii octombrie. Abia când afară se va răci, insectele vor dispărea.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Tags: buburuze, arad,


VIDEO PROTVPLUS.RO