Ludovic Orban explică de ce au fost închise piețele acoperite: "Gradul de conformare era cel mai mic aici"

Ultima actualizare: 09-11-2020 12:06
Ludovic Orban
Agerpres

Premierul Ludovic Orban a explicat, luni, motivul pentru care s-a decis suspendarea funcționării piețelor în spații închise, dar și trecerea tuturor școlilor în scenariul roșu.

Premierul susține că suspendarea temporară a funcționării piețelor din spații închise s-a luat după ce specialiștii au constatat că în astfel de spații gradul de conformare la măsurile de protecție sanitară era cel mai mic.

“Sunt decizii care vor afecta anumite categorii ale oamenilor. Le cer scuze, dar trebuie să luăm aceste măsuri, a nu lua nicio măsură ar fi un act de lipsă de responsabilitate. Am luat decizii care vizează anumite domenii: cum e suspendarea activității în piețe închise. Orice om care a urmărit imagini la TV, dar noi știm din raportări că gradul de conformare era cel mai mic. În aceste piețe, foarte mulți care se duc la piață, producătorii, clienții, sunt persoane mai în vârstă care sunt expuse la a dezvolta forme mai severe ale coronavirusului”, a declarat Orban.

El a adăugat că "gradul de conformare în supermarketuri e mult mai mare”.

“Gradul de conformare în supermarketuri este mai mare, sunt sisteme de ventilație. Diferența este strict legată de riscul de răspândire a virusului”, a precizat premierul.

Ludovic Orban a menționat însă că decizia privind suspendarea activității în piețele închise a fost urmată de discuții cu prefecții și primarii din țară, pentru a lua măsuri astfel încât comercianții să-și poată vinde marfa în continuare.

“Aceste decizii sunt urmate de o acțiune constantă și de un efort al nostru și al primarilor pentru a permite producătorilor să aibă unde să-și desfacă marfa. Am solicitat fiecărui prefect să organizeze întâlniri cu primarii pentru a permite funcționarea piețelor în continuare“, a spus Orban.

Legat de închiderea teraselor, Orban a precizat că a fost aplicat reglementarea legală din legea fumatului care stabilește ce înseamnă terase, spații deschise și spații închise.

Orban a mai spus că obiectivul Guvernului este de a opri creșterea numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO