Lovitură de stat în Sudan. Premierul Abdallah Hamdok, arestat de forţe armate
Forţe armate l-au arestat luni pe premierul sudanez Abdallah Hamdok, după ce a refuzat să suţină o ”lovitură de stat”, a anunţat Ministerul sudanez al Informaţiei, relatează AFP.
”După ce a refuzat să susţină lovitura de stat, forţe armate l-au arestat pe premierul Abdallah Hamdok şi l-au dus către un loc necunoscut”, anunţă într-un comunicat ministerul.
Sudanul se confruntă cu o lovitură de stat, a anunţat luni Ministerul Informaţiilor de la Khartoum, care a cerut eliberarea imediată a tuturor miniştrilor şi celorlalţi lideri politici arestaţi de armată, transmit AFP, Reuters şi DPA.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Soldaţii au luat cu asalt sediul radioteleviziunii aflat la Omdourman, oraş separat de capitala Khartoum de un pod peste fluviul Nil. ''Sunt reţinuţi angajaţi'', a precizat Ministerul Informaţiilor sudanez, în timp ce postul public de televiziune difuzează un lung concert de muzică tradiţională sudaneză.
Pe de altă parte, vicepreşedintele Mişcării de eliberare a poporului din Sudan-Nord (SPLM-N), Yasir Arman, a fost arestat de la domiciliul său, potrivit contului său de Twitter.
Arman a fost consilier al premierului Abdallah Hamdok după ce gruparea sa insurgentă a semnat în 2019 un acord de pace cu autorităţile de tranziţie.
În ultimele săptămâni în Sudan au avut loc tensiuni între armată şi guvernul civil. În capitala Khartoum au fost desfăşurate forţe paramilitare şi armata sudaneze, limitând deplasarea civililor.
Aeroportul internaţional din Khartoum a fost închis, iar zborurile externe au fost suspendate, potrivit postului de televiziune Al-Arabiya, care emite din Dubai.
Puterea a fost împărţită, pentru o perioadă de tranziţie, între autorităţile civile şi cele militare în urma înlăturării de la putere, în 2019, a fostului lider Omar al-Bashir, după trei decenii.
În contextul sporirii tensiunilor interne în această lună, o coaliţie de grupări rebele şi partide politice s-au aliniat cu armata şi au cerut dizolvarea guvernului civil.
Săptămâna trecută, mai mulţi miniştri au luat parte la proteste ample în mai multe zone din Khartoum şi în alte oraşe din Sudan împotriva perspectivei unui regim militar în acest stat african.