Gazonul de pe National Arena era PERFECT. S-a gresit doar ... sportul. Detalii noi din raportul UEFA
Firul ierbii de pe National Arena se despica, in continuare, in patru. Adrian Oprisan, cel acuzat de UEFA ca a montat un gazon de golf, in loc sa monteze unul de fotbal, sustine ca a supravegheat personal lucrarile.
Asta desi era bolnav si trebuia sa isi tina comprese de gheata in zona dorsala. Dincolo de acest amanunt, mai primim o veste. Si covorul pe care il vom cumpara din Olanda, trebuie schimbat peste cateva luni.
Mai nou si Mitica Dragomir acuza, iar in premiera executantul se scuza. Nici vorba de gazon uscat, mai ales ca a muncit cot la cot cu muncitorii, desi era sub tratament pentru o rana la fesa stanga.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
''Practic a fost o cazatura... medicamentatie plus comprese cu multa gheata. Deci permanent eu am fost sa controlez si sa lucrez cu oamenii mei", spune patronul firmei subcontractoare, Adrian Oprisan.
Ce au facut oamenii a trecut intre timp prin evaluarea UEFA.
Sub patura de iarba trebuiau montate cel putin 7 straturi succesive, cu granulatie din ce in ce mai scazuta si din ce in ce mai inguste. Ideea centrala - sa ancoreze cat mai puternic iarba de solul de dedesubt, iar miscarea sa fie practic amortizata de pietris, nisip si namol.
Cum arata in schimb Arena Nationala? Incepe cu un strat gros de nisip, sub care vin tevi de incalzire, apoi iar 10 cm de nisip si un sendvis din bolovanis, cu tevi de irigare la mijloc. Adica totul a fost facut ca la carte... dar pentru un teren de golf.
In asemenea conditii, echipamentul permis ar fi fost cu totul altul. In loc de balonul rotund si greu, o minge mica sa nu raneasca nici macar iarba. In loc de ghete masive cu crampoane, pantofi usori cu talpa neteda. Si orice jucator dintr-un meci tinut pe un asemenea gazon trebuia sa fie expert in manuirea crosei.
"Eu le-am spus practic dupa care normative am creat acest substrat. Se foloseste foarte des si in Anglia", explica Adrian Oprisan.
Tara in care ploua extrem de des. La noi rezultatul a fost dezastruos. Straturile au patinat unele pe altele, iar iarba a zburat cu tot cu pamant. Ca sa ajungem de la golf la fotbal - expertii UEFA spun ca terenul va trebui sa treaca prin cateva inlocuiri superficiale. In plus avem nevoie de sisteme de ventilatie si iluminat artificial, ca altfel nu creste iarba.
De raspuns depinde finala Europa League care clar trebuie jucata pe un gazon complet nou.