Zeci de persoane din Botoșani au fost evacuate din cauza inundațiilor. Care sunt cele mai afectate localităţi din judeţ. FOTO

În noaptea de marţi spre miercuri, autorităţile din Botoşani au desfăşurat o acţiune de informare şi prevenţie în Pădureni şi Şupitca, în contextul avertizărilor hidro-meteorologice, anunţă ISU Botoşani.
UPDATE:
Mai multe persoane din oraşul Flămânzi, judeţul Botoşani, au fost evacuate, miercuri, după nivelul apelor râului Miletin a crescut, în urma ploilor torenţiale, iar viiturile le-au inundat locuinţele. Printre cei evacuaţi se numără şi copii. Familii au fost evacuate, de asemenea, în alte două loclaităţi. Unii dintre sinistraţi au fost duşi la un centru pentru persoane vârstnice, alţii preferând să meargă la rude.
Autorităţile din judeţul Botoşani au intervenit pentru evacuarea a 13 persoane din localitatea Prisăcani, oraşul Flămânzi, după ce locuinţele acestora au fost inundate de apele râului Miletin.
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.

Cea mai afectată zonă din oraş este strada Canalului, unde apa a pătruns în 14 gospodării, fiind nevoie de evacuări.
”13 persoane au fost evacuate din locuinţe şi duse, în siguranţă, la Centrul de zi pentru persoane vârstnice din localitatea Nicolae Bălcescu sau la rude”, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Oraşul Flămânzi nu este singura localitate afectată de fenomenele meteo din ultima perioadă şi unde a fost nevoie de evacuarea unora dintre localnici.
În localitatea Horoghiuca, doi adulţi şi un copil au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţa, plecând la rude, iar la Stroiesti patru adulţi şi trei copii au fost evacuaţi, fiind cazaţi la rude.
La acţiunile de evacuare au participat pompieri, jandarmi şi volutari.
La ora transmiterii acestei ştiri, echipaje din cadrul ISU Botoşani, ISU Cluj, autorităţile locale şi Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă sunt în teren şi intervin pentru protecţia gospodăriilor prin ridicarea de diguri din saci de nisip, evacuarea apei din gospodării, respectiv evacuarea populaţiei, la nevoie.
Cele mai afectate localităţi din judeţul Botoşani sunt Prisăcani din oraşul Flămâzi, satul Stroieşti din comuna Lunca şi satul Pădureni, parte a comunei Coşula.
ȘTIRE INIȚIALĂ:
Potrivit ISU, pentru protejarea vieţii şi bunurilor cetăţenilor, forţele de intervenţie au mers din casă în casă pentru a avertiza pe oamenii care locuiesc în apropierea râului Miletin şi pârâului Horoghiuca cu privire la riscul producerii unor inundaţii. Totodată, le-au transmis să se pregătească pentru evacuare, în cazul în care se impune, să asculte indicaţiile autorităţilor şi să-şi ia strictul necesar.
Pentru cazarea persoanelor care locuiesc în zonele de risc, Primăria comunei Coşula a pregătit spaţii de cazare la Centrul de zi pentru persoane vârstnice din localitatea Pădureni.
"Siguranţa populaţiei este prioritară, iar aceste măsuri sunt luate preventiv, pentru a evita orice situaţie nedorită", transmit reprezentanţii ISU.
Mesaje RO-ALERT privind riscul de inundaţii
Populaţia din mai multe localităţi ale judeţului Botoşani a fost avertizată, miercuri dimineaţă, prin mesaje RO-ALERT, cu privire la riscul unor inundaţii pe râul Miletin, anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).
Măsura a fost luată după ce hidrologii au instituit Cod roşu de inundaţii, miercuri, între orele 08:00 - 16:00.
Fenomenele prognozate sunt "scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol''
Cod roşu: Risc major de inundaţii în judeţele Botoşani şi Iaşi
Hidrologii au emis o avertizare Cod roşu de inundaţii, valabilă pentru ziua de miercuri, în intervalul orar 8:00 - 16:00, în judeţele Botoşani şi Iaşi.
"În intervalul 28 mai 2025, ora 08:00 - 28 mai 2025, ora 16:00, este valabilă o avertizare hidrologică de Cod roşu, emisă ca urmare a precipitaţiilor semnificative înregistrate în ultimele ore, precum şi a celor prognozate pentru perioada imediat următoare. Astfel, se preconizează apariţia unor scurgeri importante de apă pe versanţi, torenţi şi pâraie, urmate de viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe, manifestate prin inundaţii locale şi creşteri semnificative ale debitelor şi nivelurilor, existând riscul depăşirii cotelor de pericol", se arată într-un comunicat al INHGA.
Zonele cele mai expuse acestui risc sunt râurile din bazinele hidrografice ale Miletinului, afluent al râului Jijia, în judeţele Botoşani şi Iaşi.
Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul Miletin, cu precădere în sectorul amonte de staţia hidrometrică Nicolae Bălcescu şi pe afluenţii aferenţi sectorului aval al aceleiaşi staţii.
Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), Codul roşu reprezintă cel mai înalt nivel de alertă hidrologică şi semnalează un pericol iminent, cu potenţial de producere a unor inundaţii majore, având consecinţe semnificative asupra comunităţilor locale, infrastructurii şi mediului. Astfel de fenomene necesită o vigilenţă sporită şi aplicarea urgentă a măsurilor de protecţie, precizează hidrologii.
"Având în vedere această situaţie, recomandăm populaţiei din zonele vizate să manifeste responsabilitate şi prudenţă, să evite deplasările în apropierea cursurilor de apă aflate sub incidenţa avertizării, să îşi protejeze bunurile şi, acolo unde este cazul, să urmeze instrucţiunile autorităţilor competente privind evacuarea preventivă. Informarea din surse oficiale şi colaborarea cu serviciile de urgenţă sunt esenţiale pentru prevenirea unor pierderi materiale sau de vieţi omeneşti", subliniază sursa citată.